Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Sütőtökös-krumplis-kukoricadarás gombóc - VKF! XXIX. forduló

2009. október 31., szombat


Mindenképpen sütőtökös gombócot szerettem volna készíteni, mert vettem egy hatalmas tököt, meg amúgy is imádok mindent, amiben sütőtök van.
Az eredeti receptet az interneten találtam, kicsit változtattam rajta az itthoni készletnek megfelelően.
A hosszú címből már kiderül, hogy sütőtök, krumpli, kukoricadara van a gombócban, fűszernek zsályát, szerecsendiót használtam. A kész gombócot pedig barnított vajjal és pirított diódarabkákkal kevertem össze.
Nagyon finom lett, alig bírtam megállni, hogy előbb fényképezzek és csak utána egyek.

Hozzávalók:
320 gr sült tök, tisztán mérve
130 gr kukoricadara + 50 gr búzadara (jobb lett volna csak kukoricadarából, de csak ennyi volt itthon)
200 gr főtt krumpli
1 tojás
só, zsálya, szerecsendió, bors

a tálaláshoz:
4 dkg vaj
fél marék dió


Elkészítés:

1. A sütőtök húsát törjük össze villával, forrósítsuk fel és még forrón keverjünk bele 150 gr darát. Hagyjuk kihűlni.
2. Keverjük hozzá az áttört főtt krumplit, a tojást és a fűszereket. Tegyünk hozzá még annyi darát, hogy a massza ne legyen folyós, de ne legyen túl kemény sem. Olyan legyen, amiből már lehet puha gombócokat gömbölygetni.
3. Forraljunk fel egy nagy fazékban vizet, ha felforrt sózzuk meg.
4. Közben készítsünk diónyi gombócokat a masszából és rakosgassuk őket egy sütőpapírral borított tálcára.
5. Ha felforrt a víz, több adagban tegyük bele a gombócokat és főzzük 5 percig. Ne tegyük bele a vízbe egyszerre az összes gombócot, mert lehűl a víz és szétfolyhatnak a gombócok.
6. Egy nagy serpenyőben olvasszunk meg 2 dkg vajat és rakosgassuk ebbe a megfőtt gombócokat.
7. Ha kész az összes gombóc, egy kis serpenyőben enyhén pirítsuk meg a diót, majd tegyük félre.
8. Ugyanebben a serpenyőben a maradék vajat olvasszuk fel és kis lángon süssük addig, amíg el nem kezd barnulni. Vigyázzunk, hogy ne égessük el, mert akkor már csak kozmás íze lesz.
9. A diót daraboljuk durvára, locsoljuk meg a gombócokat a barnított vajjal és szórjuk rá a diót.

Juhtúrós gombóc leves - VKF! XXIX. forduló



Max írta ki a VKF! e havi témáját, a gombócot, amibe aztán minden belefér, az előételtől kezdve a levesen át a desszertig. Eredetileg egész ételsort terveztem, amiből egyelőre csak a leves készült el, de még van 2 napom :)
Nem egy látványos leves, viszont nagyon finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Vagyis a dolgozó anyák álma :)
A gombóchoz valókat lehet duplázni és akkor igazán tartalmas leves lesz belőle.

Hozzávalók:
13 dkg juhtúró (ennyi volt otthon)
2 dl tejföl
2 dkg vaj
1 db tojás
3 ek liszt
2 ek búzadara
kapor
citromlé
1-2 gerezd fokhagyma

1 liter víz+1 bio zöldségleves kocka (DM-ben kapható baráti áron)

Elkészítés:
1. A gombóchoz 7 dkg juhtúrót összekeverünk 2 púpos ek liszttel, 2 ek búzadarával, a tojással. Sózzuk ha szükséges és állni hagyjuk. Elég lágy masszát kapunk.
2. A vajat megmelegítjük egy fazékban, belekeverünk 1 púpos ek lisztet és 1-2 percig kevergetjük alacsony lángon. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg.
3. Állandó keverés közben felöntjük a vízzel és felforraljuk. Beletesszük a zöldségleveskockát is.Könnyen kifut, ha felforrt ! Forraljuk 5 percig.
4. A maradék 6 dkg juhtúrót keverjük simára a tejföllel, majd egy kevés forró levessel és öntsük vissza az egészet a levesbe. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.
5. Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat a masszából és tegyük őket a forrásban lévő levesbe. További 10 percig főzzük, ezalatt a gombócok is megfőnek.
6. Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségben apróra vágott kaprot, citromlevet és most sózzuk meg, ha szükséges.



Tudatos vásárlás

2009. október 22., csütörtök

Garffykától és Raindroptól kaptam meg ezt a körkérdést és nagyon szivesen válaszolok, mert szívügyemnek tekintem ezt a kérdést. Sokat fejlődtem az évek során, azt gondolom, hogy egyre tudatosabban vásárolok és nagyon jó látni, hogy a gyerekeim is átvették ezt az értékrendet tőlünk.

A környezettudatos vásárló tízparancsolata

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Cetlivel járok vásárolni, igyekszem összeírni, hogy mire van szükség, de ennek fő oka a feledékenységem, nem az, hogy nem bírok ellenállni a csábításnak. Piacon gyakran előfordul, hogy a kínálat határozza meg az aznapi vacsorát. Ha valamiből szépet, frisset látok, azt veszem meg és áttervezem a menüt.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Hetente többször járok piacra, de én nagyon könnyű helyzetben vagyok, mert Budapesten olyan helyen élek és dolgozom, ahol 3 piac is van elérhető közelségben. Helyi boltot elég nehéz értelmezni egy ilyen nagyvárosban, a környezetemben csak üzletláncok boltjai vannak. Hogy melyikbe megyek be, azt az határozza meg, hogy mit kell éppen vásárolnom.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Mindig van nálam valamilyen textil szatyor, ha piacra megyek, akkor kosár (bár az nem magyar, hanem afrikai - viszont könnyű, tartós és szép :) )

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Nincs autónk, jogosítványunk, tömegközlekedek rendületlenül. És bosszankodom sokszor azon, hogy mennyi olyan autót látok, amiben csak egy ember ül.
Ásványvizet iszunk, azt meguntam cipelni, ezért azt megrendeljük egy cégtől: igaz, csak egyfajta márkájú ásványvizet lehet venni náluk, de azt házhoz hozzák. A palackot szelektív gyüjtőbe visszük. Sőt, a társasházunk most fog vásárolni egy olyan készüléket (nem elektromos!), amivel össze lehet nyomni a pillepalackokat :)

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minnél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Budapesten ez szintén nehezen tartható be.
Most itt ülök a mamámnál egy vidéki kisvárosban - ami nemrég még falu volt és elképedek mindig azon, hogy a helyi zöldséges is a nagybani pacról, a távoli nagyvárosból szerzi be az árut. Milyen jó lenne, ha megszerveznék maguknak, hogy a helyben termelt zöldség, gyümölcs felesleget helyben is adják el. Most az az abszurd helyzet is előállhat, hogy az itt termett alma vagy akármi más előbb elkerül a nagybani piacra, aztán visszakerül ide a kereskedőhöz, utazott jó pár kilométert, közben az ára is megsokszorozódott.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Nem dőlök be! Nem veszek meg valamit csak azért, mert szép a csomagolása. Viszont néha megveszek valamit csak azért, mert szép :)
Ha tehetem, olyan terméket meg sem veszek, amiben pl. egyesével, külön vannak becsomagolva a dolgok.


7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!

Igyekszem minél kevesebb ilyen terméket venni, de elkerülni teljesen nem tudom. Konzervet veszek (paradicsom, kukorica, ilyesmi), de félkész ételeket egyáltalán nem használunk.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Déligyümölcsöt eszünk, főleg télen, arról nem szeretnék lemondani, a többit azt általában akkor vesszük, amikor a szezonja van. Meg van néhány egzotikus zöldség-gyümölcs, amit néha megveszek, ha a recept úgy kívánja :)

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Vannak olyan egyszer használatos termékek, amik a mi kultúránkhoz már hozzátartoznak. El lehet vitatkozni olyan kérdéseken is, hogy a nadrágpelenka vagy a textilpelenka használata jár-e nagyobb környezetterheléssel... nem tudnám eldönteni
Sok dolgot azért használunk, mert kényelmesebb az életünk tőle - és mindenkinél más a határ, hogy mi az amit már túlzásnak tart.


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Mindig mindent elolvasok, ha nem tetszik, amit a cimkén látok, akkor visszateszem, ha nem tudom elolvasni, akkor is. Ismerősök mesélték, akik Genfben élnek, hogy van olyan üzlet Svájcban, ahol a bevásárlókocsi alapból fel van szerelve nagyítóval :)

Kiváncsi vagyok arra, hogy Flat Cat mit gondol erről.


Sült krumpli

2009. október 21., szerda


A világ legegyszerűbb sült krumplija. Kell hozzá egy nagy méretű tepsi és egy sütő.

Hozzávalók:
1. 1-1,5 kg kicsi vagy közepes méretű krumpli (nagyjából egyformák legyenek)
2. kb. 1/4 dl olaj
3. só

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
2. Az egész krumplikat héjastól alaposan megmossuk.
3. Egy nagy gáztepsibe beleöntjük az olajat és szétkenjük az alján. Annyi olaj kell, hogy mindenhol legyen a tepsi alján, de ne álljon vastagon.
4. Egyenletesen sót szórunk az olajra - ez se álljon vastagon. Lehet ilyenkor köménymagot is szórni az olajra.
5. A krumplikat hosszában ketté vágjuk és a vágott felükkel lefelé, szorosan egymás mellé belerakjuk őket a tepsibe.
6. Süssük őket 20-30 percig (légkeveréssel), a sütési idő a krumplik méretétől függ. Akkor jó, ha a vágott felük megpirult és a belsejük puha. A vizes héj sülés közben szinte teljesen elválik a krumplitól.
7. Köretnek is nagyon finom, de nagyon jó valamilyen mártogatóssal is. Nálunk juhtúrós, tehéntúrós, tejfölös keverék készült hozzá, sóval, borssal, sok lilahagymával, petrezselyemmel.


Sütőtöksütemény krémsajttal - Whoopie pie

2009. október 18., vasárnap


Még egy finomság a már emlegetett Baked könyvből, valamint a fűtésszünet alatt készült sült sütőtök készlet elhasználására tett újabb próbálkozás.
Az angol neve ennek a süteménynek Whoopie pie, utánanéztem az interneten is, hogy mit lehet róla tudni. Az egész USA-ban elterjedt süteményféle, eredetileg olyasmi lehetett mint egy töltött csokoládés sütemény: két csokoládés süteménylap között édes, fehér, krémes töltelékkel. A Wikipedia szerint Amish eredetű, a legenda szerint Amish nők sütötték és tették bele a farmerek uzsonnásdobozába. Amikor a farmerek kinyitották ebédszünetben a dobozukat és meglátták ezt a kincset, így kiáltottak fel: "Whoopie!"
Manapság nem csak csokoládés változata van, hanem készül sütőtökös verzió is. A könyvben szereplő változat bekerült 2007 legjobb 100 finomsága közé a Time Out New York szerint.
Miközben nézelődtem az interneten, megtaláltam, hogy Sajtkukac Niki
már tavaly elkészítette ezt a süteményt :)
1 csésze = 2,5 dl

Hozzávalók:
330 gr finomliszt (3 csésze)
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt gyömbér (ez még mindig nincs itthon, így nem került bele)
170 gr barna cukor (eredetileg 2 csésze)
2 dl napraforgóolaj
60 dkg sült, hideg(!) sütőtökpüré (3 csésze)
2 nagy tojás
1 tk vaníliakivonat

a krémhez:
125 gr vaj
250 gr krémsajt
3 ek vaníliás porcukor (eredetileg 3 csésze porcukor, de ettől eszméletlenül édes lenne)

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 185 C fokra. Kibélelünk sütőpapírral 2 tepsit.
2. A lisztet összekeverjük a sóval, fűszerekkel, sütőporral, szódabikarbónával
3. Egy másik tálban a cukrot és az olajat összekeverjük, hozzáadjuk a hideg sütőtökpürét és alaposan elkeverjük.
4. A tojásokat egyenként belekeverjük, majd a vaníliakivonatot.
5. Beleforgatjuk a lisztet és kész is a tészta.
6. Egy fagylaltoskanállal halmokat teszünk egymástól 2-3 cm-re a tepsire. Ezekből elég nagy sütemények lesznek (5-6 cm nagyok).


7. 10-15 perc alatt megsülnek a normál sütőben. Akkor jó, ha a teteje kezd repedezni és a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a tészta. Légkeveréssel szerintem nem jó sütni.
8. A tepsiben hagyjuk kihűlni.



9. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a krémsajtot. (Én most házit használtam, 1 nagy doboz tejfölt csepegtettem le . Bővebbet a házi krémsajtról pl. Wise Ladynél lehet olvasni.)
10. A kihűlt süteményeket kettesével összeragasztjuk egy nagy adag krémmel és egy fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
11. Hirtelen ötlettől vezérelve pár darabot készítettem úgy is, hogy a krémhez kávét kevertem (1 tk porkávé 1 tk forró vízzel). Magában is finom így a krém, de a sütőtökhöz is nagyon jól illik.

A sok sütőtöktől puha, szinte nedves belsejű lesz a sütemény, egyáltalán nem száraz.
Nagyon finom különlegesség, ami végül is egyszerűen elkészíthető, főleg ha van otthon nagy mennyiségű sült tök.


Csokoládés sütőtökkenyér

2009. október 17., szombat


Nem volt fűtésünk 3 napig ebben a nagy hidegben. Így aztán kénytelen voltam mindenfélét sütni a sütőben, pl. sütőtök is sült igen nagy mennyiségben. Ezért most sütőtökös receptek következnek :)
Sajtkukac blogján olvastam először a Baked című könyvről, amiből készült ez a sütőtökös sütemény. Teljesen beleszerettem, úgyhogy én is megszereztem, hát mondhatom, hogy igen kiváló könyv. Két amerikai fiatalember a szerző, akik egy híres kávézót működtetnek New Yorkban, és a kedvelt receptjeiket gyűjtötték egybe.
A hozzávalókat amerikai szokás szerint cup-ban adják meg, de most lemértem azok kedvéért, akik jobban szeretnek mérlegen méricskélni.

Hozzávalók:
4 tojás
350 gr finomliszt (3 és 1/4 cup)
350 gr sült sütőtökpüré (1 és 3/4 cup)
200 gr barna cukor (eredetileg 3 cup, de szerintem az nagyon sok)
2 dl olaj
1 ek vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
2 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
2 tk szódabikarbóna
2 tk só
kevés reszelt szerecsendió
1/2 tk őrölt gyömbér (ez most nem volt itthon)
150 gr csokilencse

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 185 C fokra. Egy hosszúkás (10 x 30 cm) tepsit vajazzunk ki.
2. A lisztbe keverjük bele a fűszereket és a sót.
3. A sütőtökpürét keverjük alaposan össze az olajjal.
4. Adjuk a tökhöz egyenként a tojásokat, mindegyikkel jól keverjük el.
5. A lisztet öntsük a masszához, keverjük össze, de ne keverjük túl. Amint elkeveredett a liszt, már jó is.
6. Egy lapáttal óvatosan keverjük a tésztához a csokilencsét.
7. Öntsük bele a tésztát a formába és süssük legalább 1 órán át. Utána ellenőrizzük időnként tűpróbával, hogy megsült-e. Nekem 1 óra 10 perc alatt sült meg.
8. Hagyjuk 15 percig a formában, majd borítsuk ki egy rácsra, hogy kihűljön.
Ha kihűlt, akkor lehet a legjobban szeletelni. Langyosan is megpróbáltuk :)

Nagyon finom, kicsit karácsonyias illatú, nincs igazán sütőtök íze, csak picit lehet érezni rajta. A sütőtök és a csoki pedig nagyon jól illik egymáshoz.


Szezámmagos csibefalatok

2009. október 16., péntek


Vesta oldalán láttam nagyon helyes szezámmagos "stanglikat", amikről aztán kiderült első olvasás után, hogy padlizsánrudak szezámmagos bundában. A padlizsánt nem szereti mindenki a családban, a csirkét viszont igen, így született meg a csirkés változat. Sajnos a csirkéből nem sikerült olyan szabályos hasábokat vágni, mint Vestának a padlizsánból, ezeket senki nem nézné stangliknak :)

Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
1 dl tejföl
2 tojásfehérje
10 dkg finomliszt
1/2 ek só
bors, édes pirospaprika, curry ízlés szerint
2 ek szezámmag
kevés olaj

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítem 200 C fokra.
2. A csirkemellet felvágom hasábszerű csíkokra, kb. 2 cm széles, 10 cm hosszúak legyenek.
3. A tojásfehérjéket villával felverem és összekeverem a tejföllel.
4. A lisztet összekeverem a fűszerekkel és a szezámmaggal.
5. Sütőpapírral kibélelek egy nagy tepsit. Kevés olajat elkenek a sütőpapíron.
6. A csirkemellcsíkokat belemártom a tejfölbe, aztán a lisztbe és a tepsire sorakoztatom őket.
7. A forró sütőben kb. 20 perc alatt megsülnek (légkeveréssel) , félidőben megfordítom őket.

Fűszeres joghurttal, salátával nagyon finom, könnyű ebéd vagy vacsora.



Sült almás sütőtök

2009. október 11., vasárnap


Ez egy sült puding-féle édesség, igazi őszi-téli kedvenc. Van abban valami megnyugtató, hogy bent a sütőben sül a sütőtök, jó meleg van a konyhában, kint meg Fú a szél, s a fagy kígyója sziszeg...
Az eredeti recept szerint (a Ház a Tatin utcán című könyvből) babérlevéllel, szerecsendióval, sóval, borssal kell fűszerezni, nálunk viszont egyre inkább eltolódott az ízesítés édes irányba. Elhagytam belőle a babérlevelet, borsot, viszont tettem hozzá egy nagyon kevés cukrot.
A kicsit savanykás sült alma és az édes sütőtök nagyon jól megfér egymással.
Maradék sült tök felhasználására is kiváló.

Hozzávalók:
kb. 70-80 dkg sült sütőtök (tisztán mérve, héj nélkül)
1,5 kg savanykás alma
3+4 dkg vaj
3,5 dl tej
4 dkg liszt
2-3 ek cukor


Elkészítés:
1. Az almát feldaraboljuk, lehet kockára vagy szeletekre, ahogy jól esik. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztunk 3 dkg vajat, beletesszük az almakockákat és fedő alatt puhára pároljuk. Néha óvatosan keverjük össze vagy inkább rázogassuk, hogy ne törjük össze az almát.
2. Készítsünk besamel mártást: 4 dkg vajat olvasszunk meg egy edényben, keverjük bele a lisztet, pirítsuk 1-2 percig (de ne barnítsuk meg), majd öntsük fel a tejjel és kevergetve főzzük sűrűre.
3. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Egy közepes méretű tepsit (25x35) vajazzunk ki.
4. A sült tököt törjük össze villával, keverjük hozzá a besamel mártást, pici sót és 2-3 ek cukrot.
5. A megpuhult almát terítsük el a tepsi alján, öntsük rá a besameles tököt és süssük 20-25 percig (légkeveréssel), amíg a teteje el nem kezd barnulni. Normál sütőben 220 C fokon süssük.

Langyosan-hidegen a legfinomabb.


Pozitív példa+sűrített tej lelőhely :)

2009. október 10., szombat
Sokan számoltak már be a gasztrobloggerek közül arról, hogy eltulajdonították a képeiket, receptjeiket, egész bejegyzéseket.
Szeretnék most bemutatni egy pozitív példát, jó néha ilyet is olvasni.
Engedélyt kértem a levélírótól, hogy közreadjam a levelét.

"Szia Lúdanyó
Csak most bukkantam rá a blogodra. El vagyok alélva, a képek olyan gyönyörűek.
Ne vedd szemtelenségnek, de máris, így első rohamra szeretnék kérni tőled valamit. Mégpedig valamelyik képet a háromtejes tortáról.
A mi kis családi vállalkozásunk litván dobozos sűrített tejet forgalmaz. A weboldalunkon (www.hunorkatej.hu) is szerepel a háromtejes torta receptje, de olyan gyönyörű képet, mint a tiéd, sehol nem találtam.
Esetleg kicserélhetném a tiéddel? Természetesen aláírom, hogy a kép Lúdanyó blogjából származik.
Üdv.
Kati "

Megnéztem persze a honlapot is és sajnálattal állapítottam meg, hogy nem találkoztam még ezzel a fajta sűrített tejjel, pedig szívesen használnám. Ezért is gondoltam arra, hogy felhívom rá a figyelmet, hátha beindul valami. Ráadásul remek receptek is vannak ott :)


Céklás csokoládés sütemény (brownies)

2009. október 8., csütörtök



Nagyon tetszett Limara céklás leveles tésztája és céklás csokikrémje, Flat-Cat céklás csokoládés muffinja, úgyhogy mindenképpen ki kellett próbálnom nekem is valamilyen céklás-csokis dolgot. Végül egy harmadik verziót készítettem el, itt találtam, de az eredeti recept a River Cottege-ból való.
Nagyon finom lett, a cékla íze nem tolakodóan érződik a kész süteményben. A megsült tészta egyáltalán nem száraz, egy picit morzsálódós, de nem zavaróan.
Ugyan sok benne a kalória, de a cékla gondoskodik arról, hogy csak kicsit legyen lelkifurdalásunk. Végül is a csoki és a vaj mellett zöldséget is eszünk :)

Hozzávalók:
250 gr vaj
250 gr keserű csokoládé (legalább 60 % kakaótartalmú)
150 gr barna cukor (eredetileg 250, de én azt nagyon soknak találtam)
100 gr dió
3 tojás
150 gr finomliszt
1/2 csomag sütőpor
250 gr sült cékla (megtisztítva, tisztán mérve)
1-2 ek alkohol (én most portóit használtam)

Elkészítés:
1. Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű (kb. 20 x 35 cm) tepsit.
2. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
3. A sült céklát összevágjuk és összeturmixoljuk az alkohollal.
4. A vajat és a darabokra tört csokoládét vízfürdő felett összeolvasztjuk.
5. A diót összevágjuk apróbb darabokra.
6. A cukrot habosra keverjük a tojásokkal.
7. Hozzáadjuk a kihűlt vajas csokoládét, a sütőporral elkevert lisztet, a diót és a céklapürét.
(Gyönyörű színe lesz a céklás, csokoládés masszának).



8. Beleöntjük a tepsibe és 20-25 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.

Ha van maradék sült céklánk, akkor nagyon gyorsan kész van a sütemény, ráadásul nagyon könnyű is elkészíteni.

Kis segítségkérés

2009. október 5., hétfő
Segítséget szeretnék tőletek kérni: olyan sós és édes süteményeket, falatkákat kellene sütnöm egy tudományos esemény utáni fogadásra 40 fő részére, amik

- könnyen szállíthatók
- előre meg lehet sütni őket, nem csak frissen finomak, sőt
- nem annyira bonyolult elkészíteni őket
- nem kenődnek, hullanak szét darabjaikra
- ja, és csütörtökre kell kész lennem, tehát 1-2 hétig érlelendő sütemények nem jöhetnek szóba :)

és egyáltalán, mennyit süssek ennyi embernek?

Köszönöm!

Tarte Tatin - birsalmából, rizsfelfújtból

2009. október 4., vasárnap


Úgy is mondhatnám, hogy a rizsfelfújt evolúciója. Volt itthon sok tej, rizs - legyen hát rizsfelfújt az édesség. De van itthon alma is, mi lenne, ha almás rizsfelfújtat sütnék. Ha már alma, akkor lehetne karamellizálni is - innen már csak egy lépés a fordított almás rizsfelfújt. És, hogy mitől lett birsalmás? Abból még több volt itthon.
Ha teljesen hagyjuk kihűlni, akkor úgy lehet szeletelni, mint egy tortát. Ha nem, akkor kanállal lehet szedni belőle. Mindkét változatot kipróbáltuk, az élvezeti értékén nem változtat :)


kanállal adagolva


kihűlve, késsel szeletelve

Nagyon finom lett: a karamelles, savanykás birsalma és az édes, krémes rizs igen jó párost alkot.
A karamelles birsalma magában is nagyon jó, de finom lehet belőle az igazi Tarte Tatin is.

Hozzávalók:

250 gr rizs
1 l tej
1/2 vaníliarúd
10 dkg cukor
1 csipet só
3 ek vaj
5 dkg mazsola (be lehet áztatni rumba vagy kevés meleg vízbe)
4 tojás

1kg birsalma
10 dkg cukor
8 dkg vaj

Elkészítés:
1. Egy fazékba beleöntöm a tejet, hozzáadom a rizst, 1 ek vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat és a sót.
2. Felforralom és néha megkeverve 15 percig főzöm kis lángon, aztán elzárom a lángot, lefedem és 20 percig hagyom duzzadni a rizsszemeket. Ezután jól összekeverem, hozzáadom a maradék 2 ek vajat és hagyom kihűlni. A rizsnek puhának, krémesnek kell lenni, de nem folyósnak.
3. Közben a birsalmát meghámozom, kiszedem a magházat és vékonyabb szeletekre vágom. Ne legyenek túl vékonyak a szeletek, mert akkor szétesnek párolás közben, kb. 1 cm vastagság a megfelelő.
4. Egy nagyobb, lefedhető serpenyőben megolvasztom a vajat. Beleteszem a cukrot, hagyom pár percig olvadozni őket együtt, aztán beleteszem a birsalmaszeleteket, összekeverem és kis lángon, fedő alatt hagyom puhulni.
5. Kb. 20 perc alatt elkészül, akkor jó, ha a birsalmaszeletek puhák, de még egyben vannak és sűrű, karamelles lé van körülöttük.
6. Előmelegítem a sütőt 170 C fokra. Egy nagyobb tortaformába (28 cm) beleöntöm a karamelles birsalmát és elegyengetem az alján. Arra vigyázzunk, hogy ne levehető oldalú forma legyen, mert abból kifolyik a karamelles lé.
7. A tojássárgákat és a cukrot jól összekeverem, hozzáadom a kihűlt tejberizst és a mazsolát.
8. A tojásfehérjékből kemény habot verek és óvatosan összekeverem a rizzsel.
9. Ráöntöm a karamelles birsalmára és az előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Légkeveréssel volt nekem ennyi, sima sütőben kicsit tovább kell sütni 5-10 perccel.
Akkor jó, ha a teteje már kezd barnulni és a beleszúrt hurkapálcára nem tapad rá a massza.
10. Hagyom kihűlni a formában, majd óvatosan kiborítom egy nagy tálra. Nekem nem volt ekkora tányérom, így egy tálcára borítottam.



Nem kell hozzá szerintem semmilyen öntet, mert a karamelles birsalmától krémes, szaftos lesz, egyáltalán nem száraz, mint némely menzai rizsfelfújtak.


Cím nélkül

2009. október 1., csütörtök