Tudatos vásárlás

Garffykától és Raindroptól kaptam meg ezt a körkérdést és nagyon szivesen válaszolok, mert szívügyemnek tekintem ezt a kérdést. Sokat fejlődtem az évek során, azt gondolom, hogy egyre tudatosabban vásárolok és nagyon jó látni, hogy a gyerekeim is átvették ezt az értékrendet tőlünk.

A környezettudatos vásárló tízparancsolata

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Cetlivel járok vásárolni, igyekszem összeírni, hogy mire van szükség, de ennek fő oka a feledékenységem, nem az, hogy nem bírok ellenállni a csábításnak. Piacon gyakran előfordul, hogy a kínálat határozza meg az aznapi vacsorát. Ha valamiből szépet, frisset látok, azt veszem meg és áttervezem a menüt.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Hetente többször járok piacra, de én nagyon könnyű helyzetben vagyok, mert Budapesten olyan helyen élek és dolgozom, ahol 3 piac is van elérhető közelségben. Helyi boltot elég nehéz értelmezni egy ilyen nagyvárosban, a környezetemben csak üzletláncok boltjai vannak. Hogy melyikbe megyek be, azt az határozza meg, hogy mit kell éppen vásárolnom.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Mindig van nálam valamilyen textil szatyor, ha piacra megyek, akkor kosár (bár az nem magyar, hanem afrikai - viszont könnyű, tartós és szép :) )

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Nincs autónk, jogosítványunk, tömegközlekedek rendületlenül. És bosszankodom sokszor azon, hogy mennyi olyan autót látok, amiben csak egy ember ül.
Ásványvizet iszunk, azt meguntam cipelni, ezért azt megrendeljük egy cégtől: igaz, csak egyfajta márkájú ásványvizet lehet venni náluk, de azt házhoz hozzák. A palackot szelektív gyüjtőbe visszük. Sőt, a társasházunk most fog vásárolni egy olyan készüléket (nem elektromos!), amivel össze lehet nyomni a pillepalackokat :)

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minnél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Budapesten ez szintén nehezen tartható be.
Most itt ülök a mamámnál egy vidéki kisvárosban - ami nemrég még falu volt és elképedek mindig azon, hogy a helyi zöldséges is a nagybani pacról, a távoli nagyvárosból szerzi be az árut. Milyen jó lenne, ha megszerveznék maguknak, hogy a helyben termelt zöldség, gyümölcs felesleget helyben is adják el. Most az az abszurd helyzet is előállhat, hogy az itt termett alma vagy akármi más előbb elkerül a nagybani piacra, aztán visszakerül ide a kereskedőhöz, utazott jó pár kilométert, közben az ára is megsokszorozódott.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Nem dőlök be! Nem veszek meg valamit csak azért, mert szép a csomagolása. Viszont néha megveszek valamit csak azért, mert szép :)
Ha tehetem, olyan terméket meg sem veszek, amiben pl. egyesével, külön vannak becsomagolva a dolgok.


7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!

Igyekszem minél kevesebb ilyen terméket venni, de elkerülni teljesen nem tudom. Konzervet veszek (paradicsom, kukorica, ilyesmi), de félkész ételeket egyáltalán nem használunk.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Déligyümölcsöt eszünk, főleg télen, arról nem szeretnék lemondani, a többit azt általában akkor vesszük, amikor a szezonja van. Meg van néhány egzotikus zöldség-gyümölcs, amit néha megveszek, ha a recept úgy kívánja :)

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Vannak olyan egyszer használatos termékek, amik a mi kultúránkhoz már hozzátartoznak. El lehet vitatkozni olyan kérdéseken is, hogy a nadrágpelenka vagy a textilpelenka használata jár-e nagyobb környezetterheléssel... nem tudnám eldönteni
Sok dolgot azért használunk, mert kényelmesebb az életünk tőle - és mindenkinél más a határ, hogy mi az amit már túlzásnak tart.


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Mindig mindent elolvasok, ha nem tetszik, amit a cimkén látok, akkor visszateszem, ha nem tudom elolvasni, akkor is. Ismerősök mesélték, akik Genfben élnek, hogy van olyan üzlet Svájcban, ahol a bevásárlókocsi alapból fel van szerelve nagyítóval :)

Kiváncsi vagyok arra, hogy Flat Cat mit gondol erről.


Megjegyzések

trinity üzenete…
Igazad van-ennek is megvannak az ésszerű és betartható határai. Sajnos, olyat - hogy "helyi üzlet" én is képtelen vagyok értelmezni....
A zöldséges meg Olaszországból hozza a gyümölcsöket:OO A piac is tele van nagybani kereskedőkkel, őstermelő elvétve itt-ott...Nehéz ügy ez....

Népszerű bejegyzések