Szupergyors magos kenyér
Az utóbbi időben feltűnően megszaporodtak a gyors és egyszerű receptek a konyhámban (a blogon a havi egy bejegyzést azért nem nevezném szaporodásnak :) ).
Limaránál találtam meg ennek a kenyérnek a receptjét (hol máshol? Az eredeti recept Rachel Allan érdeme) és egyből beleszerettem: egyszerű, gyors, egészséges. Ha ráadásul még finom is, akkor meg van véve.
Ma sütöttem meg a 4. adagot és ennyi próba után bátran kijelenthetem, hogy nagyon finom. És ahogy mondani szokták kezdők is nyugodtan....
Nekem kicsit több folyadék kellett bele mint Limarának, gondolom, hogy nagyon lisztfüggő a folyadék mennyisége. Az eredeti recept szerint kis méretű hasábformában kell sütni, de én a nagyobbikban sütöttem (29x10x8), így nem lett olyan magas a kenyér, viszont több szelet lett belőle :).
Hozzávalók:
350-380 ml langyos víz (Limarának elég volt 300 ml, de ő sokkal ügyesebb kenyérsütő, mint én :) )
1 teáskanál méz
7 gr szárított élesztő (vagy 20 gr friss)
200 gr teljes kiőrlésű liszt (kipróbáltam tönköllyel és Graham liszttel is)
75 gr BL 80 liszt (ez néha van otthon, néha nincs, ilyenkor jó a BL55-s is)
75 gr magkeverék (napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag, mák,... )
50 gr zabpehely
25 gr búzakorpa
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverjük össze a liszteket, magokat, pelyhet, csírát, sót.
2. A langyos vízben keverjük el a mézet, olajat, élesztőt. Érdemes 300 ml folyadékban elkeverni és a maradék langyos vizet apránként önteni majd a tésztához.
3. A folyadékot öntsük a száraz anyagokhoz és keverjük össze egy kanállal. Olyan legyen az állaga, hogy lehessen keverni, de ne legyen folyékony. Ha kell, akkor öntsünk hozzá még langyos vizet.
4. Béleljük ki szilikonos sütőpapírral a formát és tapicskoljuk bele a kenyeret. Takarjuk le egy konyharuhával.
5. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra, amíg melegszik a sütő, addig kel a kenyerünk (kb. 20 - 25 perc).
6. Egy éles késsel hosszában vágjuk be a kenyeret, megszórhatjuk még egy kis maggal vagy pehellyel és mehet a sütőbe. 45-50 perc alatt sül meg.
7. Akkor jó, ha a külseje szép barna és ropogósnak látszik. Ha megsült, borítsuk ki egy rácsra és hűtsük ki.
8. A langyos kenyér nagyon finom és csábító, de nem tudunk belőle szép szeleteket vágni és villogni vele.
Nálunk pillanatok alatt elfogy egy ekkora adag kenyér, érdemes esetleg egyből dupla adagot készíteni. Nagyon finom vajjal vagy krémsajttal, luxus szendvics alapnak sem megvetendő.
Limaránál találtam meg ennek a kenyérnek a receptjét (hol máshol? Az eredeti recept Rachel Allan érdeme) és egyből beleszerettem: egyszerű, gyors, egészséges. Ha ráadásul még finom is, akkor meg van véve.
Ma sütöttem meg a 4. adagot és ennyi próba után bátran kijelenthetem, hogy nagyon finom. És ahogy mondani szokták kezdők is nyugodtan....
Nekem kicsit több folyadék kellett bele mint Limarának, gondolom, hogy nagyon lisztfüggő a folyadék mennyisége. Az eredeti recept szerint kis méretű hasábformában kell sütni, de én a nagyobbikban sütöttem (29x10x8), így nem lett olyan magas a kenyér, viszont több szelet lett belőle :).
Hozzávalók:
350-380 ml langyos víz (Limarának elég volt 300 ml, de ő sokkal ügyesebb kenyérsütő, mint én :) )
1 teáskanál méz
7 gr szárított élesztő (vagy 20 gr friss)
200 gr teljes kiőrlésű liszt (kipróbáltam tönköllyel és Graham liszttel is)
75 gr BL 80 liszt (ez néha van otthon, néha nincs, ilyenkor jó a BL55-s is)
75 gr magkeverék (napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag, mák,... )
50 gr zabpehely
25 gr búzakorpa
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverjük össze a liszteket, magokat, pelyhet, csírát, sót.
2. A langyos vízben keverjük el a mézet, olajat, élesztőt. Érdemes 300 ml folyadékban elkeverni és a maradék langyos vizet apránként önteni majd a tésztához.
3. A folyadékot öntsük a száraz anyagokhoz és keverjük össze egy kanállal. Olyan legyen az állaga, hogy lehessen keverni, de ne legyen folyékony. Ha kell, akkor öntsünk hozzá még langyos vizet.
4. Béleljük ki szilikonos sütőpapírral a formát és tapicskoljuk bele a kenyeret. Takarjuk le egy konyharuhával.
5. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra, amíg melegszik a sütő, addig kel a kenyerünk (kb. 20 - 25 perc).
6. Egy éles késsel hosszában vágjuk be a kenyeret, megszórhatjuk még egy kis maggal vagy pehellyel és mehet a sütőbe. 45-50 perc alatt sül meg.
7. Akkor jó, ha a külseje szép barna és ropogósnak látszik. Ha megsült, borítsuk ki egy rácsra és hűtsük ki.
8. A langyos kenyér nagyon finom és csábító, de nem tudunk belőle szép szeleteket vágni és villogni vele.
Nálunk pillanatok alatt elfogy egy ekkora adag kenyér, érdemes esetleg egyből dupla adagot készíteni. Nagyon finom vajjal vagy krémsajttal, luxus szendvics alapnak sem megvetendő.
Megjegyzések
Vali, ez jó :) Úgy látom, hogy mindenkinél nagy siker lett.
mákot én darálatlanul tettem bele, de darálva is ki kéne próbálnom
különben meg köszönöm :)
have a great time,
Paula
Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted kenyérsütőben is el tudom készíteni ezt az íncsiklandozó kenyeret?!
Köszi,
Timi
sajnos fogalmam sincs, nekem nincs kenyérsütőm, nincs vele tapasztalatom. Szerintem kérdezd meg Limarától, ő biztosan tud neked használható tanácsot adni.
De annyira egyszerű elkészíteni ezt a kenyeret, hogy bátran megpróbálhatod kenyérsütő nélkül. Mondjuk ha időzíteni szeretnéd a sütést reggelre, akkor az ötletem nem ér semmit :)