Staffordshire oatcake vagyis angol zabpalacsinta
Már a neve is olyan jól hangzik, simán elmenne valami jó kis angol kutyafajtának. Tájjelegű étel Angliában, észak-Staffordshire-ben - olyan, mint mondjuk az Alföldön a slambuc. Vagy valami hasonló. Mindenesetre egyszerű és laktató, főleg, ha sósan, főételként esszük. Mi sajtmártással kentük meg, füstölt sonkaszeleteket tettünk rá, arra tükörtojást és így tekertük fel.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi25fNbCc4TlAPDKgn32_DBzU6JkHWsfgv7Mb6VxieoECKU3N8z-ASVjAZWCfF_F1OfONAwZkupjbdogblPmFg9SniA5zsz2-D05aQpRMi2-0zkjzhkmhl5qJzXpYqlcKxeUCRyamDmjn4/s1600/angol_palacsinta-1.jpg)
Kelt palacsinta, ezért vastagabb és lyukacsosabb, mint az egyszerű társa.
Hozzávalók:
225 gr teljes kiőrlésű vagy Graham liszt
225 gr zabliszt
500 ml meleg tej
500 ml meleg víz
5g élesztőpor
10 g só
kevés olaj
Elkészítés:
1. A kétfajta lisztet összekeverjük a sóval, porélesztővel és hozzáadjuk a tejet, vizet. Jól összekeverjük és lefedve állni hagyjuk nagyjából egy órán át.
2. Kevés olajjal kikenünk egy vastag aljú serpenyőt, megforrósítjuk és szép nagy, vastag palacsintákat sütünk a tésztából. Nagyjából 10-12 palacsinta lesz ennyi tésztából.
A zabtól nagyon jó íze lesz a palacsintának, ahol kell puha, ahol kell ropogós.
Megj.: A recept szerint a tészta eleinte hígnak látszik, állás közben viszont megduzzad a liszt és besűrűsödik a tészta. Hát lehet, hogy az angol zabliszt másképp viselkedik mint a magyar, de az én tésztám, nemhogy sűrűbb nem lett, hanem sokkal hígabbnak tűnt, mint az elején. De nem kell kétségbe esni, netán lisztet keverni hozzá, így süssük meg, ahogy van.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxUMTWDVr24xJr2uvu0-WGMwXHcyctDNddg7pCo_Z3aoeUbrqH4fUMdXYcJ5BKDBMk5mGnS9vXTKknaLcDsJ7WGdu3q3MY3ZFnca4ZxEkvJ1OBblP63CI260QFiUn9Taczzoe5P9bC0gQ/s1600/angol_palacsinta-4.jpg)
Ilyen, amikor ráharapunk a tojássárgájára
Forrás: River Cottage Handbook, Bread
Megjegyzések
Nagyon tetszik! :)
Újabb csodás nyálcsorgató képek!
Újabb gyomorkorgás...
:)
Flat-cat, örülök, hogy palacsinta témában tudtam neked újat mondani :)
Raindrop, ez volt a célom :) Köszönöm!
Mekkora adag lesz ebből? Ha jól számolom másfél liternyi a tészta.
Egy szerencsém van, hogy reggeli után láttam, különben azonnali éhhalált okozott volna ;-)
Nyugodtan lehet felezni is, de a recept szerint a maradék nyers tésztát tarthatjuk hűtőben, sőt szerinte le is lehet fagyasztani.
Zabliszttel még nem próbálkoztam, utána járok,hol kapható és én is elkényeztetem a családom.:)
Réka, úgy látszik a ludak nyári álmot alszanak :)
Zablisztet szerintem Bio vagy Natura boltokban lehet kapni, esetleg a DM-ben.
Örülök, hogy újra itt vagy! :)
Ez a zabos palacsinta felettébb étvágygerjesztő! Igaz hogy itt az isten hátamegett nemtom honnan veszek zablisztet. Talán ha a zabpelyhet az ember késes aprítóval vagy kávédarálóval ledarálja.... Ezt fogom tenni.
:)
További jó főzőcskét mindenkinek!
Szerintem a kávédarálós megoldás jó ötlet, legfeljebb nem lesz annyira finom-szemű, mint a liszt.