Szuper könnyű csokis szelet
Viszont miután kaptam ajándékba 3 doboz Markomilk sűrített tejet a Hunorka bt-től (ez úton is köszönet érte :) ), már nem tartott vissza semmi attól, hogy nekilássak.
A recept amerikai (Super easy chocolate bar), kicsit kellett csak rajta változtatni. Nekem a töltelék túl édes volt az eredeti összetevőkből, de tettem hozzá keserű kakaóport és az sokat segített rajta.
Nem volt olyan méretű tepsim, ami kellett volna hozzá, csak egy kicsit nagyobb. Emiatt a tetejére nem jutott elég tészta, csak foltokban van jelen itt-ott, ettől viszont vicces boci mintázata lett.
Lehet így is készíteni vagy kisebb tepsiben, akkor vastagabb lesz a töltelék és kicsit hosszabb sütési idő szükséges hozzá.
A sütemény nagyon finom, tömény csokis és vajas, aki szereti az ilyen fajta édességeket, nem fog benne csalódni. Mivel egyszerre nem lehet belőle túl sokat enni, ezért kitart több napig is. Legalábbis most ez a terv vele :)
Holnap kipróbáljuk vaníliafagyival is, amint ezt egy hozzáértő családtag javasolta.
Hozzávalók:
225 gr vaj
115 gr cukor
220 gr liszt
1 cs só
~ 400 gr sűrített tej
170 gr keserű csokoládé (60 %-os Tibit használtam)
1 marék apróra vágott dió
3 ek keserű kakaópor
13 x 9 x 2 tepsi kell hozzá (inchben , 1 inch=2,5 cm), az enyém 34 x 24 cm-es volt.
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
2. A puha vajat keverjük habosra, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és ezekkel is jól keverjük össze.
3. Adjuk hozzá a lisztet is. Lehet az egészet robotgéppel is csinálni, én kézzel gyúrtam hozzá. Kicsit ragacsos, puha tésztát kapunk. Amíg a töltelék készült, betettem a hűtőbe a tésztát.
4. Kis lángon melegítsük össze egy lábasban a sűrített tejet és a darabokra tört csokoládét. Vigyázat, könnyen le tud égni. (Tapasztalat :( ).
5. Most keverjük hozzá a kakaóport és a diót.
6. Vegyük elő a tésztát a hűtőből, a 2/3 részét nyomkodjuk bele a tepsi aljára.
7. Öntsük rá a tölteléket, majd csipkedjük a maradék tésztát a tetejére.
8. Az előmelegített sütőben nekem 20 perc alatt sült meg légkeveréssel. Akkor jó, ha a tészta világosbarnára sült.
9. Kihűlés után szeletelhető, érdemes a kés élét bevizezni, akkor kevésbé ragad rá a tészta.
Megjegyzések
A szuper könnyű biztos az összeállításra vonatkozik :-DD
A "minta" meg nagyon ott van!
Nagyon rá lehet szokni :)
Egy a baj csak, ha tovább nézegetem az édességeidet, lehet, hogy annyi a diétámnak! :)))