Sütőtöksütemény krémsajttal - Whoopie pie
Még egy finomság a már emlegetett Baked könyvből, valamint a fűtésszünet alatt készült sült sütőtök készlet elhasználására tett újabb próbálkozás.
Az angol neve ennek a süteménynek Whoopie pie, utánanéztem az interneten is, hogy mit lehet róla tudni. Az egész USA-ban elterjedt süteményféle, eredetileg olyasmi lehetett mint egy töltött csokoládés sütemény: két csokoládés süteménylap között édes, fehér, krémes töltelékkel. A Wikipedia szerint Amish eredetű, a legenda szerint Amish nők sütötték és tették bele a farmerek uzsonnásdobozába. Amikor a farmerek kinyitották ebédszünetben a dobozukat és meglátták ezt a kincset, így kiáltottak fel: "Whoopie!"
Manapság nem csak csokoládés változata van, hanem készül sütőtökös verzió is. A könyvben szereplő változat bekerült 2007 legjobb 100 finomsága közé a Time Out New York szerint.
Miközben nézelődtem az interneten, megtaláltam, hogy Sajtkukac Niki
már tavaly elkészítette ezt a süteményt :)
1 csésze = 2,5 dl
Hozzávalók:
330 gr finomliszt (3 csésze)
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt gyömbér (ez még mindig nincs itthon, így nem került bele)
170 gr barna cukor (eredetileg 2 csésze)
2 dl napraforgóolaj
60 dkg sült, hideg(!) sütőtökpüré (3 csésze)
2 nagy tojás
1 tk vaníliakivonat
a krémhez:
125 gr vaj
250 gr krémsajt
3 ek vaníliás porcukor (eredetileg 3 csésze porcukor, de ettől eszméletlenül édes lenne)
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 185 C fokra. Kibélelünk sütőpapírral 2 tepsit.
2. A lisztet összekeverjük a sóval, fűszerekkel, sütőporral, szódabikarbónával
3. Egy másik tálban a cukrot és az olajat összekeverjük, hozzáadjuk a hideg sütőtökpürét és alaposan elkeverjük.
4. A tojásokat egyenként belekeverjük, majd a vaníliakivonatot.
5. Beleforgatjuk a lisztet és kész is a tészta.
6. Egy fagylaltoskanállal halmokat teszünk egymástól 2-3 cm-re a tepsire. Ezekből elég nagy sütemények lesznek (5-6 cm nagyok).
7. 10-15 perc alatt megsülnek a normál sütőben. Akkor jó, ha a teteje kezd repedezni és a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a tészta. Légkeveréssel szerintem nem jó sütni.
8. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
9. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a krémsajtot. (Én most házit használtam, 1 nagy doboz tejfölt csepegtettem le . Bővebbet a házi krémsajtról pl. Wise Ladynél lehet olvasni.)
10. A kihűlt süteményeket kettesével összeragasztjuk egy nagy adag krémmel és egy fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
11. Hirtelen ötlettől vezérelve pár darabot készítettem úgy is, hogy a krémhez kávét kevertem (1 tk porkávé 1 tk forró vízzel). Magában is finom így a krém, de a sütőtökhöz is nagyon jól illik.
A sok sütőtöktől puha, szinte nedves belsejű lesz a sütemény, egyáltalán nem száraz.
Nagyon finom különlegesség, ami végül is egyszerűen elkészíthető, főleg ha van otthon nagy mennyiségű sült tök.
Megjegyzések
Ha van kedved, kérlek folytasd:
http://lekvaroskukta.blogspot.com/2009/10/valaszok-1-miert-jo-napjainkban.html
Most látom ezt a receptet, elképesztő! Ünnepekre mindenképp kipróbálom!
Köszönöm!
A csokis-sütőtökös kenyered egyre közelebb kerül a megvalósításhoz :)