Tökfőzelék - kicsit másképp
Ez a tökfőzelék eltér a hagyományos paprikás, hagymás változattól, szerintem nagyon finom, érdemes így is kipróbálni.
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
4 dkg vaj
2 púpos ek liszt
3 dl tej
2 dl tejföl
1 kicsi főzőhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 cs kapor
só
Elkészítés:
1. Egy nagyobb lábasban megolvasztom a vajat, beleteszem a tököt és jól átkeverem.
2. Megsózom, hozzáadom egészben a főzőhagymát és lefedve, néha megkeverve puhára párolom a tököt. Ez nem túl sok idő, kb. 10 perc, ezalatt elég sok levet is enged és jól összeesik.
3. Megszórom a liszttel, jól elkeverem, megpróbálom elérni, hogy ne legyen csomós. Ha nem sikerül, az sem nagy baj :). Felöntöm a tejjel, összeforralom, beleteszem a tejfölt, azzal is összekeverem.
4. Hozzáadom az áttört fokhagymát, feforralom és leveszem a tűzről.
5. Hozzákeverem az apróra vágott kaprot.
Nagyon finom melegen, hidegen, langyosan. Lehet savanyítani egy kevés citromlével is.
Megjegyzések
Hmm, de megenném most. Talán készítek is ma, ha kapok szép tököt. :)
Üdv, Edith
Mian, meg tudlak érteni :)
Van egy ismerősöm, aki sok cukorral készíti és szinte édességként eszi a családja :)
Imádom sok kaporral!!!
Trinity, ugye, hogy hidegen is milyen jó :)
Sedith, kiváncsian várom, különösen így sült répával :)