Házi kenyér 5 perc alatt


A cím persze figyelemfelkeltő szeretne lenni, de nem az lesz a megoldás, hogy menjünk és vegyünk egyet magunknak a szomszéd pékműhelyben vagy házasodjunk be egy pék családjába. :)

Felkeltette a figyelmemet egy honlap, aztán a honlap alapjául szolgáló könyv: "Artisan Bread in Five Minutes a Day" - hevenyészett fordításban Kézműves kenyér napi 5 perc munkával.

A módszer kitalálója egy fizikus, Jeff Hertzberg és egy cukrász-pék Zoe Francois, a módszer lényege pedig az, hogy elkészítünk előre egy nagyobb adag kenyértésztát, amit a hűtőben tárolunk és akkor vesszük elő, amikor kenyeret szeretnénk sütni. A könyv szerint 2 hétig minden baj nélkül jól elvan a kenyértészta a hűtőben.

Én nem próbáltam ki a két hetet, 9 nap volt a legtöbb, amit a tészta a hűtőben töltött, a 9 napos hűtőben tartózkodás után a tészta savanykás, erjedt illatú, folyékonyabb massza lett, a belőle készült kenyér kicsit laposra sikerült, viszont cserébe nagyon jó ízű volt.


9 napos tészta a hűtőből elővéve

9 napos tészta formázás után

9 napos tészta sütés után

Először a könyvben megadott alaptésztát készítettem el, ez nekem elég folyós tésztát eredményezett, így csak formában tudtam megsütni a kenyeret.
A végeredmény egy nagyon finom kenyér lett, a héja ropogós, a tésztája kicsit vizes hatású.
Lényegében a dagasztás nélküli kenyér néven futó darabot sikerült így előállítanom.


Formában sült kenyér, az 1. alaptésztából

A következő próbálkozásomnál már eltértem a könyvben megadott mennyiségektől, növeltem a liszt arányát és a fehér liszt mellett került a tésztába rozsliszt és Graham liszt is.
Most már olyan állagú lett a tészta, hogy forma nélkül is megállt a lábán, akarom mondani a tepsin és olyan ciabatta-szerű, nagyon finom kenyeret eredményezett.2. recept, 1 napos hütés után

A kenyér sütéséhez ajánlottak egy nagyon jó módszert, ami tényleg ideális körülményeket teremtett a ropogós héj eléréséhez.
Amikor előmelegítjük a sütőt sütés előtt, be kell tenni a sütőtepsit üresen, ezen fog majd sülni a kenyér - a könyv sütőkövet ajánl, de az nekem nincs. Legközelebb ki fogom próbálni a lyukacsos aljú pizzasütő tepsimen is.
A tepsi alá be kell tenni egy másik tepsit (persze ne közvetlenül alá), szintén üresen, ebbe akkor kell majd beleönteni egy pohár forró vizet, amikor betesszük a kenyeret sülni a sütőbe. Ettől hirtelen gőz képződik a sütőben, ha ügyesek vagyunk és gyorsan becsukjuk a sütőajtót, akkor bent is tudjuk tartani a gőzt :).

Akor most jöjjenek a receptek, először leírom az erdeti alapreceptet, aztán a saját változatomat.
Szükségünk lesz egy olyan műanyag edényre, aminek jól zárható teteje van és elég nagy ahhoz, hogy a tészta megkelhessen benne.
(1 csésze=2,5 dl)

Hozzávalók:

1. alaprecept

Ezekből a mennyiségből két közepes méretű cipót lehet sütni.

3 csésze langyos víz
1,5 ek szárított élesztő
1,5 ek só
6,5 csésze simaliszt
kevés kukoricaliszt vagy graham liszt

2. recept
3 csésze langyos víz
1,5 ek porélesztő
1,5 ek só
1,5 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
2 csésze Graham-liszt
4 csésze simaliszt
kevés kukoricaliszt vagy Graham-liszt


Elkészítés:
1. Legjobb abban az edényben összekeverni a tésztát, amiben majd a hűtőben fogjuk tartani.
2. Beleöntjük az edénybe a langyos vizet, hozzákeverjük a sót, porélesztőt. Hozzátesszük a lisztet és gyorsan összekeverjük, lehet fakanállal vagy vizes kézzel. Nem kell dagasztani, csak jól elkeverni, ne maradjon benne száraz, lisztes rész.
3. Lefedjük és szobahőmérsékleten kelni hagyjuk 2 órán át. Nekem nagyon megkelt a tészta 2 óra alatt, felnyomta az edényem tetejét és rá is ragadt. Ilyenkor nem kell pánikolni, vissza kell nyomkodni a tésztát az edénybe és megszórni a tetejét liszttel.
4. Ezután kétféleképpen járhatunk el. Vagy egyből sütjük a kenyeret vagy jól lezárjuk a tetőt, betesszük a hűtőbe a tálat és később használjuk fel a tésztát.

A sütés napján:
1. Ha nem formában sütjük, akkor letépünk egy akkora sütőpapírt, amin elfér majd a kenyér és megszórjuk kukorica vagy Graham-liszttel.

2. Kivesszük a tálat a hűtőből, levesszük a tetőt és megszórjuk a tészta tetejét kukoricaliszttel vagy Graham liszttel. Lisztes vagy vizes kézzel kiszakítunk a tésztából egy akkora darabot, amekkorát sütni akarunk. Elég puha, ragacsos a tészta, ne ijedjünk meg tőle.

3. Próbáljunk a kezünkkel egy gömböt formálni a tésztából, úgy hogy a tészta oldalát próbáljuk alulra simítani, nyomkodni és közben körbe forgatjuk a tésztát 90 fokonként a kezünkben. Ha ez nem megy, akkor rátesszük a sütőpapírra a tésztát és azon formáljuk meg a gömböt vagy hosszúkás alakzatot. Fontos, hogy ne gyúrogassuk, csak formáljuk.
Nekem egy kis kerek, fedeles jénai edényem van, ahhoz kerekre formáltam a tésztát. Amikor forma nélkül sütöttem, akkor hosszúkás alakzatot készítettem.
Lényegében ezzel túl is vagyunk az 5 perces munka oroszlánrészén.

4. 40 percig kelesztjük így a tésztát. 20 perc elteltével bekapcsoljuk a sütőt, bemelegítjük 210 C fokra.
Ha fedeles formában sütjük, akkor most tesszük be a formát fedelestül a sütőbe.
Ha forma nélkül sütjük, akkor betesszük az üres sütőlapot és a gőzöléshez való üres tepsit.

5.
a., Amikor elérkezik a sütés ideje, akkor kivesszük óvatosan a formát, levesszük a tetejét, belecsúsztatjuk a tésztát, úgy hogy a sima része felül legyen. Be is vagdoshatjuk gyorsan a tetejét. Visszatesszük a forma fedelét, gyorsan betesszük a sütőbe és 30 percig fedővel, utána kb. 20 percig fedő nélkül sütjük. Kiborítjuk egy rácsra és hagyjuk kihűlni.

b., Ha a tepsin sütjük, akkor sütőpapírostól gyorsan áttesszük a forró tepsire a kenyeret, az üres tepsibe beleöntünk 2,5 dl forró vizet és gyorsan bezárjuk az ajtót. Kb. 30 percig sütjük így, addig, amíg szép barna, ropogós nem lesz a héja. Nekem néha ilyenkor meg kellett fordítani a kenyeret és még 5 percig sütni, hogy az alja is jó ropogós legyen. Ilyenkor is rácson hagyjuk hűlni.

Ne essünk neki teljesen forrón, legalább langyosra hűtsük ki. Szeletelni igazából hidegen lehet jól.


A könyv szerint az alapreceptből nagyon sokféle kenyeret lehet sütni, akár pitát is, apránként ki fogom majd próbálni őket.

Összefoglalva a módszer előnyei:
- akkor állítjuk össze a tésztát, amikor éppen van rá időnk
- 2 héten belül bármikor felhasználhatjuk
- miután elővettük a hűtőből a tésztát, 1 és egy negyed óra múlva az asztalon illatozik a frissen sült kenyerünk

Megjegyzések

Piszke üzenete…
Régóta szemezek én is Zoe kenyerével, de úgy látom, a promó-ja jobb, mint ahogy végülis a valóságban működik;)és erőteljes alakításra szorul.
Viszont szerintem lehet hogy tényleg ők a DNK anyja-atyja, mert azt hiszem, 2007-es a könyvük eredetileg.
lúdanyó üzenete…
Megnéztem, tényleg 2007-es kiadású a könyvük. Egyetértek, a módszer tálalása nagyon profi, de kis átalakítással tényleg jól működik ez a módszer.
Mehike üzenete…
Tényleg figyelemfelkeltő a cím. Az első napi kenyér meg nagyon nyálcsorgató
Kata üzenete…
Jól néz ki! én is olvastam régebben valami ilyesmit, de nem próbáltam, mert a DNK-val nagyot buktam előtte...
lúdanyó üzenete…
Mehike, remélem, hogy nem csak a cím lett az :)
Kata, én meg a DNK-t terveztem régóta, most meg így véletlenül sikerült megcsinálni.
Cserke üzenete…
Amióta tavaly rátaláltam, ez készül leggyakrabban :))
http://eteto.freeblog.hu/archives/2008/01/21/zacskos/
Ancsika üzenete…
Szenzációs! A kenyérke pedig mese szép! Mindenképp ki fogom próbálni, bár épp ma tettem szent ígéretet, hogy holnaptól joghurtot eszem salátával. A blogok látogatásától is el kéne magam tiltani, mert nem fogok bírni magammal és elöbb-utóbb engedek a csábításnak, aminek kitesztek! :)
Gratula!
lúdanyó üzenete…
Cserke, nincs új a nap alatt :) Csak kezdő blogger :)

Mian, te beszélsz, aki nap mint nap szenzációs sütiket teszel fel !! :)
Köszönöm különben :)
Kata üzenete…
Tényleg, Cserke, nálad olvastam:)
trinity üzenete…
A hosszúkás kenyér, meg a kerek is-szenzációs lett!!!
lúdanyó üzenete…
Trinity, köszönöm :) Érdemes kipróbálni és a hűtőben tartani a tésztát, én elég sokszor kerülök olyan helyzetbe, hogy nincs kedvem lemenni a boltba kenyérért, inkább sütök egyet :)
Ancsika üzenete…
Kérdezném és remélem tudsz válaszolni! Ha nem jutok Graham liszthez, akkor mivel helyettesíthetem szerinted?
lúdanyó üzenete…
Szerintem teljeskiőrlésű liszttel is jól működik. Én is csak úgy találomra tettem bele ezeket a liszteket :)
Vegavarázs üzenete…
Lúdanyó, mindkettő gyönyörű lett! Motanában én is kenyérsütésben vagyok.
erős ildikó üzenete…
Engem meggyőztél! A kerek kenyered nagyon mutatós a legfelső képen. És belül a tésztája is! Biztosan kipróbálom, köszi!
lúdanyó üzenete…
Köszönöm nektek :) Olyan jó dolog kenyeret sütni, van benne valami nagyon otthonos :)
duende üzenete…
Ez valami csoda, Lúdanyó! :)

Én is kipróbálom, nagyon jó ötlet. Csak ritkán van annyi helyem a pici hűtőmben...
egy anya üzenete…
Ezt pont nekem találták ki! Köszi, hogy megosztottad!
lúdanyó üzenete…
Duende, nekem is az a problémám, hogy nem elég nagy a hűtőm, de 2 adagnyi kenyér elfér azért. ha meg zsemlének sütném, akkor még jobb lenne :)

Virág, nagyon szivesen :) Nálatok tényleg különösen jól jön egy ilyen vésztartalék :)
Pokrovka üzenete…
A lávakő helyett lehet használni a márvány-stb. kőkereskedésekben fellelhető gránitot is, ha esetleg hozzájutsz egy kisebb darabhoz. Jamie Oliver könyvében olvastam, de sajnos még nem jutottam el a megvalósitásig. Moszkvában lakom, itt nemigen tudok ilyen dolgokat becserkészni...
Imola
Névtelen üzenete…
Kedves lúdanyó!
Valamit szeretnék tisztázni... a tésztát elég csak alacsony hőfokon tárolni vagy le kell fagyasztani?

Zaziee
lúdanyó üzenete…
Kedves Zaziee,
a hűtő normál részén kell tartani, nem kell fagyasztani.

Népszerű bejegyzések