Csalános rozsos kifli
A Finn csalános rozsos kenyér folytatása, a bedagasztott tészta feléből készültek a kiflik.
Emlékeztetőül a hozzávalók:
3 dl forró víz
3 dl joghurt megmelegítve
3 dkg friss élesztő
2 tk só
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
65 - 70 dkg finomliszt
8 - 10 dkg csalánlevél
A tészta elkészítését most nem írom le megint.
Ami igazán érdekes ebben a kifli receptben az az, hogy a megkelt tészta felét visszatettem a kelesztőtálamba és lefedve betettem a hűtőbe. Nem volt időm foglalkozni a kiflikkel, ezért másfél napig maradt a hűtőben a tészta. Azért ellenőriztem egyszer, hogy jól érzi-e magát, de nem volt vele semmi probléma, az illata lett egy picit savanykásabb a tésztának.
Este elővettem a tésztát, téglalap alakúra nyújtottam, felvágtam háromszögekre és kifliket csavartam belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem és visszaköltöztettem őket a hűtőbe. (A tepsit beletettem egy használt sütőzacskóba, az volt a fedél).
Másnap reggel kivettem a hűtőből a tepsit, begyújtottam a sütőt 200 C fokra. A sütő aljára tettem egy vízzel teli tepsit. 20 perc múlva mehettek is a forró, gőzös sütőbe a kiflik - a sütőzacskót levettem róluk és vízzel megspricceltem a tetejüket.
Légkeveréssel 20 perc alatt sültek szép ropogósra. Nagyon finom lett kifli formában is ez a tészta.
Tízóraira frissen sült kiflit vihettek a koránkelők :)
Légkeveréssel 20 perc alatt sültek szép ropogósra. Nagyon finom lett kifli formában is ez a tészta.
Tízóraira frissen sült kiflit vihettek a koránkelők :)
Megjegyzések
Megyek is kenyeret gyúrni. ha csalánt nem is, de valami zöldet belesütök a kertből :-)
Niki
Szerintem is jó lehet mindenféle zöld növény bele.
Már oly régen fontolgatom, hogy sütök valami csalánosat, hátha a párom is végre felfedezné a csalán nagyszerűségét. De ezután biztos megcsinálom! A kenyér is nagyon tetszik, a kiflik is,és látom a képen, hogy a tésztája is remek!
megint csodásak ezek a kiflik, látom, milyen lágy a tésztája......A csalánnak milyen az íze? Még sosem ettem....
Ki fogom próbálni a csalánmártást, mert azt nyersen kell enni és abban biztosan jobban előjön az íze.