Spenót tojással kerek edényben
Ez az étel hirtelen felindulásból született az otthon található készletből. Az eredmény egy nagyon finom és könnyű étel lett. Lehet persze gazdagítani sokféle dologgal, ami a hűtőben, kamrában éppen fellelhető pl. sonka, medvehagyma, tejszin, krémsajt, aszalt paradicsom, ...
A névadás a lányom érdeme :).
Hozzávalól 3 személyre:
50 dkg friss spenót
25 dkg túró
1 dl tejföl
10-15 dkg vörös cheddar sajt (más is jó persze)
3 tojás
só, bors, szerecsendió
vaj a formák kikenéséhez
1-2 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
Egy nagy fazékban vizet forralok, ha felforrt, sót, szódabikarbónát teszek bele. A megtisztított, alaposan megmosott spenótot beledobom 1 percre a felforrt vízbe. Ezután a leveleket átteszem egy tál hideg vízbe, majd leszűröm és jól lecsepegtetem, kinyomkodom a leveleket.
A túrót összenyomkodom villával, hozzákeverem a tejfölt, a durvára reszelt sajtot, a durvára vágott spenótot. Fűszerezem, majd 3 kivajazott sütőtálkákba szétosztom. A spenótos massza közepébe egy kis mélyedést nyomok, óvatosan 1-1 tojást ütök bele és 200 C fokra előmelegített sütőben megsütöm. Akkor van kész, ha a tetején a tojás megsül, ez kb. 15-20 perc.
Megjegyzések
Niki
A rakott kelre visszatérve...Zsírt csak és kizárólag a pörkölthöz használok, mangalicát, ha lehet. Egyébként, ha darált hússal készítem, akkor én is olajat használok.
Igazán ötletes spenót-tojás variáció.
Napmátka, köszönöm. Ebből is látszik, hogy milyen sokat számít az, hogy hogy sikerül a fénykép. Én lefényképeztem az ételt, aztán odaadtam a lányomnak nyersanyagnak - ő különben látványtervező tanonc, és olyan részletet vágott ki a képből,amitől az egészen más dimenzióba került.