Ínyesmester perece - 2. kísérlet


Tanulva a nagy perec-hadművelet tapasztalataiból, a már megszerzett hatalmas tudás birtokában kezdtem neki a 2. perec-kísérletnek. :)

A MESTER instrukcióitól kissé eltérve, változtattam a recepten és többféle verziót dolgoztam ki elméletben.
Két fő irányban ágazott el az elején a készítés menete:
  • főzöm a pereceket, de nem teszem hideg vízbe
  • főzöm és hideg vízbe teszem őket
Mindkét változatban megkenem sütés előtt a pereceket tojással, így rövidebb sütési idő fog eredményezni gusztusos barna színt.
Most már merész voltam és fél kiló liszttel kezdtem neki a 2. kísérletnek. Elöljáróban annyit elárulok, hogy hatalmas sikerrel zárult a 2. forduló.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (BL 55)
3 dkg friss élesztő
1 ek só
2.5 dl meleg víz
1 tojás a tetejére

Elkészítés:
A lisztet összekevertem a sóval, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáöntöttem a meleg (nem forró) vizet és szép simává dagasztottam. Lefedtem és 1 óra alatt duplájára kelesztettem.
4 részre osztottam a tésztát, hogy könnyebb legyen vele bánni. Az egyes darabokat kinyújtottam kb. fél cm vastag téglalappá, a rövidebb oldala 10-12 cm széles legyen. Felvágtam 10-12 cm hosszú és 1.5 cm széles csíkokká. Azért csináltam most így, mert ezzel a módszerrel könnyebb viszonylag egyenletes hurkává gömbölyíteni őket. Alaposan összenyomtam a két végét a hurkáknak, hogy szép karikákat kapjak.
Vizet forraltam egy nagy fazékban és kis adagokban beletettem a karikákat. Most csak annyi ideig hagytam benne őket, hogy kicsit megdagadjanak, ez max. fél perc.
A perecek felét lecsepegtettem és egyből a sütőpapírral borított tepsibe tettem. A másik fele ment a hideg vízbe és utána a tepsire.
Megkentem a tetejüket tojással, némelyiket megsóztam és 210 C fokra előmelegített sütőben légkeveréssel megsütöttem őket. (légkeverés nélkül 220-230 Cfok).
Kb. 15 perc alatt megsülnek, ha 20 percig sütöttem őket, akkor már nagyon ropogósak lettek.

Azt figyeltük meg, hogy azok a perecek, amiket nem tettünk hideg vízbe, kevésbé lettek ropogósak, mint a hideg vizesek.
A végén még készült pár darab olyan perec, amire sós kencét kentem (Citromfű útmutatása alapján 1 tk. só, 1 tk liszt, 1-2 tk víz keveréke). Azt tapasztaltuk, hogy a sós kencével megkent perecek hamarabb elveszítették ropogósságukat, ezért azokat frissen, gyorsan kell megenni. Jelentkező lesz rá bőven :)
Nálunk megoszlott a vélemény, hogy melyik változat a finomabb. Van akinek a ropogósabb, van akinek a foszlósabb tetszett, de abban mindenki egyetértett, hogy nagyon finom lett.

Megjegyzések

Vesta üzenete…
Naaa, hát ezek már gyönyörűek lettek, sehol egy ránc :)
Gratulálok, ezt már akár árulhatnátok is! Ha nem az imént sütöttem volna pizzás csigát, megint neki kezdenék perecezni :)
lúdanyó üzenete…
Köszi, a múltkori is ízlett, de azért ez tényleg nagyon más lett. (Szép és finom :))
Ezzel talán még Ínyesmester is elégedett lenne :)
Elfogyott a liszt? :)
Vesta üzenete…
:)) A lisztből bespájzoltam, de ebben a jó időben most kertészkedek, ültetgetek kicsit!
trinity üzenete…
Tyű, de szép perecek!!!Ügyes vagy!!!
"saját levében" üzenete…
Itt vagyunk! Figyelünk!
lúdanyó üzenete…
Trinity, köszönöm, hétvégente perec-gyakorlat folyik :)

SL, ez jó vagy rossz nekem? :)
erős ildikó üzenete…
Bevallom, én nem hallottam még e főzős pereckészítésről, de nagyon meggyőző az eredmény, ezért lesz nálunk is. Kóstolás nélkül a ropogós változatra szavazok!
Cukroskata üzenete…
Remek perecek :-)
Kata üzenete…
Én is bírnék enni a ropogósabbikból...
lúdanyó üzenete…
Napmátka, KataKonyha, mindkét változat ropogós azért, de a hideg vizes valahogy ropogósabb lett - meg persze a sütésidő is számít.

Cukroskata, feleleted nekem kedves :)
Vegavarázs üzenete…
Nagyon klassz, hogy ilyen részletesen leírtad a tapasztalatokat! Köszönöm szépen, elkezdek én is perecelni.

Népszerű bejegyzések