Ikres Kati túrótortája - rumosmeggy-öntettel
A torta receptjét egy kedves szomszédomtól kaptam, akit igen meglepő módon Katinak hívnak és négy szép gyereke között van ikerpár is.
Ez egy olyan túrótorta, aminek csak tölteléke van, tésztája nincs :). Ami igazán különleges benne az nem látszik, a receptből majd kiderül, hogy mire gondolok.
Túrótorta
Hozzávalók:1/2 kg túró
1 tejföl
1 ek búzadara
2 ek finomliszt
5 ek cukor
1 Bourbon vaniliás cukor vagy kevés vaniliakivonat
2 tojás
a formához 1-1 teáskanál cukor, zsemlemorzsa, fahéj
kevés vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 C fokra, légkeverésest elég 160 C-ra. A túrót jól elkeverem a tejföllel, hozzákeverem a 2 tojás sárgáját, cukrot, lisztet, búzadarát. A végén hozzákeverem a kemény habbá vert fehérjét.
Összekeverem a zsemlemorzsát, fahéjat, cukrot és beleszórom egy vajjal kikent tortaforma aljára. Mintha szitálnék, eloszlatom egyenletesen a forma alján. Ettől a keveréktől nagyon finom lesz a torta alja is - csak nem látszik.
Összekeverem a zsemlemorzsát, fahéjat, cukrot és beleszórom egy vajjal kikent tortaforma aljára. Mintha szitálnék, eloszlatom egyenletesen a forma alján. Ettől a keveréktől nagyon finom lesz a torta alja is - csak nem látszik.
Beleöntöm a túrós masszát a formába és beteszem a sütőbe. Nekem most csak nagy, 28 cm átmérőjű formám volt, ebben elég lapos lesz a torta és kevesebb ideig is kell sütni. Persze megint elfelejtettem megnézni, hogy mennyi ideig sütöttem - kb. 20-25 perc lehetett, kisebb formában biztosan kell neki 40 perc. Akkor van kész, ha a teteje szép aranybarna és a beleszúrt tű, pálcika szárazon húzható ki belőle.
Én eddig a pontig szoktam leggyakrabban elkészíteni ezt a tortát.
Az eredeti recept még folytatódik, leírom, hátha valaki így szeretné megcsinálni.
A kihűlt torta tetejét kirakjuk rumba, tejbe mártott babapiskótával és leöntjük vaniliapudinggal. Ha a puding megdermedt, kirakjuk valamilyen piros gyümölccsel és gyümölcszselét öntünk rá.Rumosmeggy-öntet
A tortához készült egy kis rumosmeggy-öntet, nagyon finom volt vele - de kiváló valamilyen gyümölcsöntettel, málnával, eperrel is. Éppen nem volt itthon semmi ilyen gyümölcs, rumosmeggy-befőttek viszont sorakoznak a polcon.Ez az öntet torta nélkül is nagyon finom, amikor elkészült, valamelyik gyerek mindig a tál körül sündörgött és jártában-keltében megkóstolta egy kicsit. Hátha alul nem olyan az íze, mint a tetején :)
Vízgőz fölött megolvasztottam egy tábla 60 %-os keserűcsokoládét, hozzáöntöttem annyi rumosmeggy-befőtt levet (kb. 1-1.5 dl) , hogy elég folyékony legyen, majd belekevertem a leszűrt rumos meggyeket. Ha kihül, akkor megdermed és lehet csokiként enni :)A torta nagyon finom magában is, nem túl édes, a tejföltől pikánsan savanykás.
Megjegyzések
De ez az öntet valami nagyon finom lehet, és nekem is van még rumosmeggy tartalékom:))
Nagyon finom a rumosmeggy öntet, ezt tanúsíthatom :)
Még jó, hogy csak virtuálisan kóstolunk meg ennyi mindent, különben ki sem férnénk már az ajtón :)
KataKonyha, szivesen:) Milyen perecet sütöttél?