Váncsa István a menzán

A menzánkon minden hónapban van ínyenc nap. Ilyenkor különleges fogásokat is kreál a konyhafőnök, vagy egy nép konyhájából (volt már görög, olasz, francia, balkáni, ..) vagy valamilyen ünnephez kapcsolódik a kínálat (pl. húsvét, karácsony, Márton nap, ilyesmik).
Most különleges meglepetéssel rukkolt elő: Váncsa István szakácskönyvéből állította össze a menüt. (Nem a köztársasági elnök menzájáról van szó :-))

Ez volt a kínálat:
  • Zöldségleves papné módra
  • Harira (marokkói leves)
  • Pőre kolbász leveles tésztában
  • Boticasi pisztráng
  • Lazacsaslik paprikamártás, főtt burgonya, főtt zöldségek
  • Csirkemell Diana módra, mazsolás rizs
  • Wallenberg húsgombócok, burgonyapüré, zöldborsó, főtt spárga
  • Nyitrai vaddisznó tokány juhtúrós kukorica gombóc
  • Palacsinta Harangozóné módra
  • Merjünk tököt álmodni
Hosszas hezitálás után Nyitrai vaddisznót ettem, a kukoricagombóc kicsit kemény volt, de az egész nagyon ízletes, menzakajához képest pedig különösen. Desszertnek Merjünk tököt álmodni-t választottam. Ez egy sütőtökből készült, habos krém, kicsit alkoholos beütéssel, valódi(!) tejszinhabbal a tetején és egyszerűen fenséges volt.
Lehet irigykedni ! :-)))

Megjegyzések

Fűszeres Eszter üzenete…
De jó fej szakácsotok van!
Én irigykedek! :-)
Vesta üzenete…
De jó kis menza ez, be lehet még ide fizetni?
Majd írok egy posztot én is arról, nálunk milyen az üzemi konyha, arra nem fog Eszter irigykedni, az biztos!
starfi üzenete…
nálunk is szokott ilyen lenni, az egyetemi menzán, és sokszor egész jó ételek sülnek ki belőle. én a húsgombócokra és a halakra lettem volna kiváncsi.

Vesta, ezen jót nevettem:))))
lúdanyó üzenete…
Az a baj, hogy ilyenkor nem lehet végigenni az étlapot :)
csicseriborsó üzenete…
Én is ezt választottam volna vagy a húsgombócot. Nézegettem a profilodat, rokonlelkek vagyunk:))))
lúdanyó üzenete…
és azt még nem is tudod, hogy már régóta tervezgetem, hogy írok neked :)
nekem is kedvenc olvasmányom volt fiatal(abb) koromban az Inyesmester szakácskönyve, én is sokáig csak elméletben készültem a főzésre, rengeteg szakácskönyvet, újságot gyűjtöttem össze..

szerintem is :)))
csicseriborsó üzenete…
Ínyesmesterben a fejezetek elején található történetek voltak a kedvenceim, a káposztasavanyítás meg a disznótor. Hosszan gondolkodtam mi lehet az a frissen sült disznókarbonádli.
Legnagyobb fájdalmam, hogy a gyűjteményem nagy része otthon van,de ha hazamegyek, most is Magyar Konyhákra alszom el néha...
És Lúdanyó meséi is megvannak,ebben a kiadásban szerintem....

Népszerű bejegyzések