Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Staffordshire oatcake vagyis angol zabpalacsinta

2010. szeptember 10., péntek


Már a neve is olyan jól hangzik, simán elmenne valami jó kis angol kutyafajtának. Tájjelegű étel Angliában, észak-Staffordshire-ben - olyan, mint mondjuk az Alföldön a slambuc. Vagy valami hasonló. Mindenesetre egyszerű és laktató, főleg, ha sósan, főételként esszük. Mi sajtmártással kentük meg, füstölt sonkaszeleteket tettünk rá, arra tükörtojást és így tekertük fel.



Kelt palacsinta, ezért vastagabb és lyukacsosabb, mint az egyszerű társa.


Hozzávalók:
225 gr teljes kiőrlésű vagy Graham liszt
225 gr zabliszt
500 ml meleg tej
500 ml meleg víz
5g élesztőpor
10 g só
kevés olaj

Elkészítés:
1. A kétfajta lisztet összekeverjük a sóval, porélesztővel és hozzáadjuk a tejet, vizet. Jól összekeverjük és lefedve állni hagyjuk nagyjából egy órán át.
2. Kevés olajjal kikenünk egy vastag aljú serpenyőt, megforrósítjuk és szép nagy, vastag palacsintákat sütünk a tésztából. Nagyjából 10-12 palacsinta lesz ennyi tésztából.
A zabtól nagyon jó íze lesz a palacsintának, ahol kell puha, ahol kell ropogós.

Megj.: A recept szerint a tészta eleinte hígnak látszik, állás közben viszont megduzzad a liszt és besűrűsödik a tészta. Hát lehet, hogy az angol zabliszt másképp viselkedik mint a magyar, de az én tésztám, nemhogy sűrűbb nem lett, hanem sokkal hígabbnak tűnt, mint az elején. De nem kell kétségbe esni, netán lisztet keverni hozzá, így süssük meg, ahogy van.


Ilyen, amikor ráharapunk a tojássárgájára

Forrás: River Cottage Handbook, Bread

14 megjegyzés to Staffordshire oatcake vagyis angol zabpalacsinta:

Moha írta...

Ó de jól néz ki, viszem a receptet!

flatcat írta...

Rendben, ezt én is megvettem! :)
Nagyon tetszik! :)

Raindrop írta...

Újabb különleges finomság!
Újabb csodás nyálcsorgató képek!
Újabb gyomorkorgás...

:)

lúdanyó írta...

Moha, köszönöm a megtiszteltetést :)

Flat-cat, örülök, hogy palacsinta témában tudtam neked újat mondani :)

Raindrop, ez volt a célom :) Köszönöm!

jókaja írta...

Angol kutyafajta :-DDDD

Mekkora adag lesz ebből? Ha jól számolom másfél liternyi a tészta.

Egy szerencsém van, hogy reggeli után láttam, különben azonnali éhhalált okozott volna ;-)

lúdanyó írta...

Jókaja, én a legnagyobb serpenyőmben sütöttem, így lett belőle kb. 12 vastag palacsinta. Nem számoltam meg :)
Nyugodtan lehet felezni is, de a recept szerint a maradék nyers tésztát tarthatjuk hűtőben, sőt szerinte le is lehet fagyasztani.

Bianka írta...

Nagyon finom, főleg tojással igen guszta

GasztroRéka írta...

Jó, hogy előkerültél nyári álmodból! Ez nagyon ínycsiklandó, igazi gazdag vasárnapi reggelinek néz ki.
Zabliszttel még nem próbálkoztam, utána járok,hol kapható és én is elkényeztetem a családom.:)

lúdanyó írta...

Bianka, köszönöm, a tojás tényleg sokat dob rajta :)

Réka, úgy látszik a ludak nyári álmot alszanak :)
Zablisztet szerintem Bio vagy Natura boltokban lehet kapni, esetleg a DM-ben.

Felhőlány írta...

Hmmm... ezt valamelyik reggelire be kell vetnem... :) Vittem a receptet!
Örülök, hogy újra itt vagy! :)

lúdanyó írta...

Felhőlány, köszönöm :) Reggelire egy kis rókagombával? :)

Cinkepiri írta...

Most találtam a blogodra, böngészgetem, nagyon tetszenek a receptek és az ételek fotói.
Ez a zabos palacsinta felettébb étvágygerjesztő! Igaz hogy itt az isten hátamegett nemtom honnan veszek zablisztet. Talán ha a zabpelyhet az ember késes aprítóval vagy kávédarálóval ledarálja.... Ezt fogom tenni.

:)

További jó főzőcskét mindenkinek!

lúdanyó írta...

Köszönöm, örömmel látlak nálam :)
Szerintem a kávédarálós megoldás jó ötlet, legfeljebb nem lesz annyira finom-szemű, mint a liszt.

trendo írta...

Nagyon szépen "tálaltad" a kreációt a fotókon. A tojás hatásos, igen érzékletes. Nem csoda, ha a bloggerinák elkívánták :)