Olasz húsvéti rizses sütemény
Nagyon finom sütemény, krémes, habos töltelék ropogós réteslap burokban, hasonlít a mi vargabélesünkhöz. A töltelék magában is zseniális.
- 25 dkg ricotta
- 30 dkg túró (2 doboz ricotta kellett volna, de csak egy volt itthon, így túróval helyettesítettem)
- 20 dkg mascarpone
- 2/3 csésze rizottó rizs előző nap megfőzve 1 csésze víz és 1 csésze tej keverékében(vagy másfél-két csésze maradék tejberizs)
- 10 dkg cukor
- 5 tojás
- 1 citrom lereszelt héja
- 1-1 marék mazsola és vörös áfonya 1 dl rumban áztatva
- 1 csipet só
- kb. 5 dkg olvasztott vaj
- 1 csomag réteslap (6 db)
Elkészítés:
1. előző nap főzzük puhára a rizst a víz és tej keverékében (lehet csak tejben is)
2. a mazsolát és vörös áfonyát rumban áztatjuk legalább 1-2 órát, de még jobb, ha egy egész éjszakát ázik
3. a sütőt melegítsük elő 190 fokra
4. az egész tojásokat keverjük habosra a cukorral
5. adjuk hozzá a ricottát, túrót (áttörve, ha nagyon darabos) és a mascarponét és ezekkel is habosra keverjük
6. reszeljük bele a citrom héját, hozzáadjuk a rizst és az áztatott gyümölcsöt, egy csipet sót és jól összekeverjük
7. egy közepe méretű tepsit (vagy egy nagyobb kerek tortaformát) kenjünk ki vajjal, béleljük ki egyenként a réteslapokkal, minden réteget megkenünk vajjal
8. öntsük bele a masszát (kicsit hagyjunk a tálban, mert nyersen is olyan finom, hogy alig lehet abbahagyni :))
9. hajtsuk rá a töltelékre a kilógó réteslapokat, azokat is kenjük meg vajjal és tegyük az előmelegített sütőbe
10. kb. 40 percig süssük (nem légkeveréssel)
11. ha a teteje megsült és a töltelékbe szúrt hurkapálcára sem ragad a tészta, vegyük ki a sütőből és hűtsük langyosra
Tényleg nagyon finom, a hozzávalók mennyisége nem szentírás, bátran lehet változtatni az arányokon, arra figyeljünk, hogy nyersen a töltelék könnyű, habos legyen.
Tényleg nagyon finom, a hozzávalók mennyisége nem szentírás, bátran lehet változtatni az arányokon, arra figyeljünk, hogy nyersen a töltelék könnyű, habos legyen.
![]() |
Sütés előtt |
![]() |
Sütés után |
Megjegyzések