Variációk lusta asszony rétesre
Ha valaki véletlenül a blogomra téved, akkor megállapíthatja, hogy a mi családunk szinte csak süteményen él, alig találni más ételt a blogon. Ha belegondolok, tényleg sokkal inkább lázba hoz egy jó sütemény recept, mint egy salátáé vagy sült húsé.
A lusta asszony rétese nagyon sok változatban van fent az interneten, most én is szaporítom a sort a magaméval. Az eredeti receptet F. Nagy Angélánál olvastam valamikor a 80-as években egy Nők Lapjában, bólyi túrós rétes néven.
Sokszor megsütöttem már, az alap receptet is, meg a variációkat is.
A HVG-n fent van egy jó alaprecept , legutóbb azt variáltam.
Az alap recept hozzávalói:
50 dkg félzsíros tehéntúró
1-2 citrom reszelt héja
1 evőkanál vaníliakivonat
25 dkg rétesliszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg vaj
3 tojás
2,5 dl tej (tejszínnel is lehet, azzal még nem próbáltam)
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra, egy kb. 25x35-s tepsit kenjünk ki vastagon a vaj felével
2. Keverjük össze a lisztet, porcukrot, sütőport, cs. sót
3. A tejet és a tojásokat habverővel keverjük össze.
4. A száraz anyagok felét szórjuk egyenletes rétegben a vajjal kikent tepsibe.
5. Morzsoljuk rá a túrót, reszeljük rá a citromhéjat.
6. Szórjuk rá a maradék lisztkeveréket.
7. Egyenletesen öntsük rá a tojásos tejet.
8. Morzsoljuk a tetejére a maradék vajat és tegyük a sütőbe.
9. Kb. 30 perc alatt süssük pirosra.
10. Megszórhatjuk porcukorral a tetejét.
10. Kihűlve szeleteljük.
1. variáció: a túróra szórjunk kb. 30 dkg málnát és utána tegyük rá a maradék lisztkeverék.
2. variáció: a túróra szórjunk kimagozott meggyet, a maradék lisztkeverékbe pedig keverjünk 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
Nem sikerült igazán gusztusos képet készíteni róla, pedig nagyon finom.
Sütni úgy kell, mint az alap változatot. Mindkettő nagyon finom, sőt akár kombinálhatjuk is őket.
Megjegyzések