Márványos brownie
Azt hiszem, megszületett az új kedvenc. Márványos, vagyis krémsajtos réteggel dúsított brownie, nagyon csokis, nem száraz, a krémsajtos réteg pedig olyan, mintha könnyű töltelék lenne benne. Töménynek persze tömény (mégiscsak amerikai süteményről van szó), ezért egy kis tepsivel elegendő egy négytagú családnak. Emiatt viszont takarékos, és szinte fogyókúrás darab, mivel liszt csak 5 dkg kell bele (különösen ha eltekintünk a vajtól, csokoládétól, krémsajttól)
Gombhoz a kabátot: közel fél doboznyi maradék mascarpone felhasználásához kerestem receptet, először az interneten, aztán a saját könyveimben.
Nagy lelkesen vettem én valamikor egy ígéretesnek tűnő könyvet, 500 Cookies, biscuits & bakes a címe, mondván, hogy majd végigsütöm az egész könyvet, mindig tele lesz a kekszes doboz kis családom nagy örömére. A család persze sok mindennek örülhetett azóta, speciel süteménynek ebből a könyvből nem. Eddig.
Hozzávalók:
115 gr keserű csokoládé (legalább 60-70 %-os)
115 gr sótlan vaj
100 gr cukor (ha lehet barna, nekem most csak fehér volt itthon)
2 tojás
5 dkg liszt
csipet só
Krémsajtos réteg:
1 tojás
225 gr mascarpone (vagy krémsajt)
5 dkg cukor
1-2 kávéskanál vaníliakivonat (házi készítésűt használtam: 2 dl vodkában ázik pár vaníliarúd)
sült márvány
Elkészítés:
1. Egy lábasban forraljunk vizet, tegyünk a lábasra egy fémtálat (olyan nagyot, amiben majd a csokis tésztát össze tudjuk keverni) , tegyük bele a darabokra tört csokoládét, felkockázott vajat és olvasszuk össze őket. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
2. Melegítsük elő a sütőt 160 C fokra, egy kicsi (20x20) tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
3. Keverjük össze a krémsajtot, cukrot, tojást és a vaníliakivonatot.
4. A kihűlt vajas csokoládéhoz keverjük hozzá a cukrot, majd egyenként a tojásokat.
5. Végül óvatosan keverjük hozzá a lisztet és a csipet sót.
6. Töltsük a tepsibe a csokis tészta kétharmad részét, öntsük rá a mascarponés keveréket, majd kanalazzuk a tetejére a maradék csokis tésztát. Egy hurkapálcával keverjük márványosra a felső réteget. A csokis tészta sűrűbb, mint a krémsajtos, arra kell figyelni, hogy jól elkeveredjen a két tészta egymással, de csak a felső rétegben. Ettől lesz majd tölteléke is a süteménynek.
7. Légkeveréssel sütöttem 30 percig 160 C fokon. Akkor jó, ha már nem mozog a sütemény teteje, de még nem sült át egészen.
Kihűtjük, kis kockára vágjuk.
Megjegyzések
Kricky, köszönöm, finom is, nem csak guszta :)
amint lesz időm megint tesztelek!
kíváncsi vagyok a tesztelés eredményére
Új dimenziókat nyitottál meg előttem konyhatündérré válásom rögös útján, KÖSZÖNÖMKÖSZÖNÖM!!!!!
Zsuzsa
Én köszönöm kedves Zsuzsa!