Megint segítsüti - Almás-áfonyás morzsatorta
Ha ősz, akkor iskolakezdés, diplomaosztó és már második alkalommal olyan Segítsüti, amiben én is részt vehetek. Ebben az évben egy napon van a Diplomaosztónk és a Segítsüti licit kezdőnapja, így kisebb nehézséggel kellett megküzdenem, hogy időben kész legyen a sütemény, készüljenek használható fényképek, és megszülessen ez a poszt.
Most a Szemem Fénye Alapítványt támogatjuk, akiknek Pécsett nyílt meg az első gyermekhospice háza, a Dóri-ház, ahol az életet megrövidítő betegségben szenvedő gyermekek és fiatalok, valamint családtagjaik állandó gondoskodást kaphatnak. Ezt követte nem sokkal később a második, a törökbálinti Tábitha-ház. A Segítsüti őszi akciója keretében befolyó összegből a két gyermekhospice ház számára szeretnénk vásárolni a gyermekek ottlétét, ápolását megkönnyítő orvosi műszereket, eszközöket és egyéb szükséges cikkeket.
Azt gondolom, egy szülő számára rettenetes lehet az az érzés, hogy gyermeke gyógyíthatatlan beteg és csak annyit tehet érte, hogy megkönnyíti a hátralévő heteit, hónapjait. Nem is tudok erről írni, csak azt kívánom, hogy minél kevesebb szülőnek kelljen átélni ezt a fajta tehetetlenséget.
Mivel tudod támogatni ezt a kezdeményezést?
- licitálhatsz a süteményekre- a licit 1000 forinról indul
- megveheted a Segítsüti füzetet, amiben összegyűjtöttük a sütemények receptjeit
- A licit után korlátozott számban elkészült ajándéktárgyat vásárolhatsz. Szeptember 21-25. között minden nap egy ajándéktárgy kerül fel a Megrendelés menüpont alá, amelyek vételára (a beszerzési ár feletti résszel) szintén a támogatási összeget növeli.
Hozzávalók:
120 gr barna cukor + 1 evőkanál
3 nagy tojás
200 gr sima liszt
½ tasak sütőpor
150 gr tejföl
2-3 közepes alma
150 gr áfonya
A morzsához:
50 gr vaj50 gr barna cukor
1 tk fahéj
75 gr sima liszt
100 gr durvára vágott mogyoró vagy mandulaforgács (mandulalapocska)
Elkészítés:
1. Az almát megtisztítjuk, és kis kockára vágjuk. 2,5 gr vajat és egy ek cukrot megolvasztunk egy serpenyőben és az almakockákat 5-10 percig pároljuk benne.2. A morzsához a mandulát vagy mogyorót szárazon megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vajat és megolvasztjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, fahéjat, cukrot és morzsás állagúvá keverjük.
3. A sütőt előmelegítjük (180 C fok, légkeveréssel 160 C), egy kerek 20-23 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral.
4. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a tejfölt is hozzákeverjük.
5. A tészta felét belesimítjuk a formába, rászórjuk a morzsa felét, majd következik a tészta másik fele. Az almakockákat és az áfonyát rászórjuk a tésztára, végül a maradék morzsát szórjuk rá.
6. Az előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük, amíg a tészta át nem sül. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, nagyon jól illett hozzá egy kevés porcukorral és vaníliakivonattal elkevert tejföl, de finom lehet vaníliás tejszínhabbal is.
Forrás: www.bbcgoodfood.com
Megjegyzések
Ancsika, köszi :)
Köszönjük a recit :-)
Réka