Gyors rebarbarás finn pirog




Már nem is tudom, hogy kell bejegyzést írni egy gasztroblogba. Rémlik, hogy az ember ír valami frappáns történetet a recept elé, hogy miért ezt, meg miért így - de most nem bírok használható mondatokat előhúzni a fejemből. Jó tudom, ez is bevált gyakorlat: arról írni, hogy miért nem tudok most írni.
Talán inkább egyszerűen csak jöjjön a recept. A címet elolvasva nem meglepő, hogy finn szakácskönyvben találtam, és nem csak rebarbarával, hanem más gyümölccsel is finom.
A rebarbara persze nem gyümölcs. De a fő mondanivaló szempontjából ez most mellékes.

Az eredeti receptben nincs őrölt mandula, csak liszt. Szerintem jót tesz a süteménynek, ad hozzá egy plusz ízt - meg plusz zsiradékot is, de 3 dl tejszín és 10 dkg vaj mellett ezen már nem akadnék fenn.



Hozzávalók:

Fél kg rebarbara, megtisztítva, apró darabokra vágva
2 tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt (eredetileg 35 dkg liszt)
10 dkg őrölt mandula
3 tk sütőpor
3 dl tejszín
10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra (légkeveréssel, normál sütőt 200 C fokra). Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá a tejszínt, olvasztott vajat (ne legyen forró) és a száraz anyagokat (liszt, őrölt mandula, sütőpor - jól keverjük össze). Elég sűrű, nehezen folyó tésztát kapunk.
3. A tésztát egyengessük el a tepsiben, a tetejét szórjuk meg a rebarbarával.
4. Süssük 25 percig, addig amíg szépen meg nem barnul a teteje és az alja.
5. Langyosan már szeletelhető, nagyon finom, egyszerre savanykás és édes.

Közeli hozzátartozó zöldbabosnak nézte a süteményt, bár már sok mindenhez hozzászokott, a zöldbabon azért egy kicsit csodálkozott volna.



Forrás: Bokor Judit: Finn szakácskönyv

Megjegyzések

Rozmaring&ibolya üzenete…
Tallini barátnőm csinált hasonlót amikor nagyon régen ott jártam, a receptre nem emlékszem ,de nagyon ízlett,most hogy felidéződött a bejegyzésed kapcsán az emléke, talán megpróbálkozom én is az elkészítésével, csak találjak rebarbarát, mert azt évek óta nem láttam, lehet erre felé nem ismerik ???
lúdanyó üzenete…
Más gyümölccsel is finom, bár kifejezetten jót tesz neki a savanykás rebarbara.
Latsia üzenete…
Lúdanyó, ez nagyon guszta! De miért pirog? A pirog az nem az orosz kelttészta, amit olajban sütnek ki? Én úgy tudtam. Eddig:-)
lúdanyó üzenete…
Latsia, köszönöm. Nem tudom, hogy miért pirog, de ebben a finn szakácskönyvben majdnem minden süteményt, édes-sós lepényt pirognak neveznek :)
Eddig én is abban a hiszemben voltam, hogy orosz töltött, kelt tészta.
A google-ban azt találtam, hogy Karéliából származik (a finn neve piirakka) és az oroszokhoz akkor került, amikor Karéliát elfoglalták.
Garffyka üzenete…
Nagyon tetszik és ha kapnék rebarbarát itt mifelénk, biztos megsütöm!
Első ránézésre nem annyira zöldbab, mint inkább zsenge komló :)
Sarolta üzenete…
Kedves Lúdanyó - mivel én hosszú éveket éltem kint Finnországban és igen jól beszélem a nyelvet is, azt kell, hogy mondjam, a szakácskönyvben elég masszív az elírás. Igen a pirog = piirakka, csakhogy a piirakka = pite is.
Az almáspite is piirakka. És az kifejezetten olyan tésztával készül, mint ez a rebarbarás süti. Amit egyébként imádok.

Pont ezt szeretném sütni egy ideje, de egyszerűen sehol sem kapok rebarbarát, ami nagy fájdalmam...
Bianka üzenete…
Tök mindegy mi a neve, mesésen néz ki
lúdanyó üzenete…
Garffyka, köszönöm : ) Szerintem málnával, ribizlivel is nagyon finom lehet. Komlós süti? Az sem rossz :)

Kedves Sarolta, köszönöm az információt - pedig amúgy nagyon jó kis szakácskönyv. Párszor én is jártam Finnországban, de csak arra emlékszem, hogy nagyon finom sütiket ettem a délutáni kávéhoz :)

Bianka, köszönöm :)
"saját levében" üzenete…
Hát igen, nem kéne kijönni a blogolási gyakorlatból, mert az senkit nem boldogít! Még a végén elterjed, hogy éhezteted a családot és kimegy a gyermek- és férjvédelmi hatóság!
lúdanyó üzenete…
Inkább a blogolást választom :)

Népszerű bejegyzések