Virágos pite
Ezért a szép és finom süteményért még a sütőt is érdemes bekapcsolni.
Tulajdonképpen ez egy kardamomos, őszibarackos cobbler, de nagyon látványos lesz a virág alakú tésztafedőktől. Nyersen látványosabb, de célszerű azért megsütni.
Az eredeti receptben kardamomos vanília fagyival tálalják, én egyszerűsítettem és enyhén édes, kardamomos, vaníliás joghurttal ettük.
A fogalmazás is nehezen megy ebben a hőségben, de talán sikerül hibátlanul leírni a receptet.
Hozzávalók:
a tésztához
140 gr finom liszt
1,5 teáskanál cukor
1/4 teáskanál só
115 gr vaj
3 evőkanál hideg víz
töltelékhez
1 kg őszibarack
40 gr cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál őrölt kardamom
a tetejére
1 tojás
díszítőcukor vagy nagy szemű kristálycukor
Elkészítés:
1. Ilyen melegben célszerű robotgéppel elkészíteni a tésztát vagy gyúrás előtt jeges vízben áztatni a kezünket. A lisztet, cukrot, sót összekeverjük és gyorsan összemorzsoljuk az apró kockákra vágott vajjal. A hideg vízzel összegyúrjuk - csak annyira kell, hogy összeálljon, becsomagoljuk és betesszük egy órára a hűtőbe.
2. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
3. A barackot vágjuk vékony szeletekre és egy tálban keverjük össze a cukorral, keményítővel, citromlével, kardamommal.
4. Tegyük egy 22 cm átmérőjű üveg vagy porcelán sütőedénybe és egyengessük el a tetejét.
5. A tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré és a lehető legkisebb hulladékkal vágjunk ki belőle virág alakokat egy kiszúróval. Ezután betehetjük a hűtőbe megint a virágokat, de én ezt elhagytam.
6. Rakjuk rá a virágokat a barackos töltelékre, kívülről befelé haladjunk, a virágok kicsit fedjék egymást.
7. Kenjük meg a tetejét tojással és szórjuk meg cukorral.
8. Az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt sül meg, légkeveréssel elég 180 fokon sütni.
9. Langyosan az igazi, bőven szedjünk hozzá a kardamomos joghurtból.
Megjegyzések
De azért ami alatta van, az se semmi!:-))