Mexikói tüzes-csokoládés keksz
Menetrendszerűen minden délután megérkezik az email címemre Martha Stewart Keksz-hírlevele (milyen jól hangzik, nem? ). Örök hála érte Doktor Peppernek :). Ez a keksz egyből megtetszett, csokis is, tüzes is, csak jó lehet. De időszűkében és blog-alkotói válságban lévén, csak tologattam a receptet, hogy na majd hétvégén, majd ha jön valaki, majd ha.... Aztán tegnap megtört a jég, hetek óta először tört rám újra az érzés, hogy de jó lenne valamit írni a blogra. A kisebbik gyerek meg vendéget várt mára, pont kapóra jött ez a gyorsan elkészíthető sütemény.
Tényleg nagyon finom omlós, csokis keksz, a chilit pedig legközelebb bátrabban fogom hozzá adagolni, ha már mexikói, akkor csípjen rendesen.
Hozzávalók:
Kb. 50 db keksz lesz ebből a mennyiségből
250 gr finom liszt
60 gr keserű kakaópor
2 kávéskanál borkősav
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
(a borkősav+szódabikarbóna helyettesíthető sütőporral, nem esküszöm meg rá, de így értettem a Wikipédia cikket :))
225 gr puha vaj
15 dkg cukor
2 nagy tojás
a külsejére:
8 dkg cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 - 1 teáskanál őrölt chili
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200-210 C fokra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A lisztet, kakaót, sót, borkősavat, szódabikarbónát alaposan összekeverjük, a lisztet és a kakaót érdemes átszitálni, hogy ne maradjanak benne csomók.
3. Egy másik edényben a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
4. A lisztes keveréket két-három részletben belekeverjük.
5. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és a chilivel.
6. Dió nagyságú gombócokat formálunk a tésztából, megforgatjuk az ízesített cukorban és egymástól 2-3 cm távolságra felsorakoztatjuk őket a tepsiken. A gombócokat kicsit nyomjuk laposra a tepsin vagy a tenyerünkben.
7. Süssük meg az előmelegített sütőben, 10 perc alatt elkészül normál sütőben.
Gyors, finom, egyszerű.
Megjegyzések
Tetszik ez a keksz, de a borkősav muszáj bele? Nekem nincs olyanom...
Ez a csilipehely nagyon ötletes. Kár hogy a zuram nem szereti a csípősed, úh majd olyankor kell elkészítenem, ha jönnek még csilifanok :). Gyors lementem a receptet.
Örülök, hogy újra írsz :)))))
jajaj, mihez kezdjek most?
Gyorsan utánanéztem a Wikipédián, azt olvastam, hogy stabilizálja a tojásfehérjét, növeli a melegtűrő képességét (vagy mit, vegyészek majd kiigazítanak :)) és növeli a térfogatát.
Gyakran használják együtt szódabikarbónával (aminek savas közeg kell, hogy kifejtse hatását!) és ha jól értem, akkor ez a kettő helyettesíthető egyszerűen sütőporral is.
Ha nem jól értem, akkor küldjétek el nekem az ehetetlen süteményeket, becserélem borkősavra :)
a közepe tényleg puhább - nedvesebb marad, mint a képen látszik? próbálom elképzelni az állagát, h mennyire kekszszerű, mondjuk elég sok vaj van benne, úgyh. biztos nem túl kemény...
ez nekem is tapasztalatom, h. a chilis recepteknél sokszor megy a finomkodás :)
Csuszta, tényleg olyan a belseje, gondolom, hogy az a titka, hogy nem szabad sokáig sütni.
Igen, a chili akkor jó, ha érződik is rajta :)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tartarát
ha az eredeti receptben cream of tartar szerepelt, akkor vagy elhagyod a receptből, vagy ha keksz, sütőport teszel, ha tojásfehérje, ecetet vagy citromlevet. a legtöbb keksz egyébként is megvan felfújóanyag nélkül, a felvert tojásfehérjét viszont némi enyhe sav tényleg stabilizálja.
a kálium-hidrogén-tartarát egyébként sem borkősav, hanem annak egyik sója, nálunk önmagában nem használjuk sütéshez, de bizonyos sütőporokban megtalálható.
Nagyon jó kis morzsálódós keksz, és nagyon egyszerű is, mindenkinek csak ajánlani tudom!