Vörös lencsés, rizses lepény (doza) - 33. VKF!
Ezzel készültem a 33. VKF-re, aminek Limara a házigazdája(asszonya) és nem meglepő módon a gabona a témája.
Hozzávalók:
150 gr hosszú szemű rizs (most 2/3 barna, 1/3 fehér rizst használtam)
50 gr vörös lencse
250 ml langyos víz
1 ek só
1 ek kurkuma
bors
2 ek friss koriander (nem tettem bele)
--- opcionális ----
2 cm friss gyömbér reszelve
chili (friss vagy por)
olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Tegyük a rizst és a lencsét egy tálba, öntsük le a vízzel és hagyjuk állni 8 órán át.
2. Csepegtessük le róluk a vizet, de ne öntsük ki. Tegyük a rizst és a lencsét robotgépbe és pépesítsük össze, lehetőleg minél finomabbra. Keverjük bele a félretett vizet.
Tegyük egy tálba a masszát, fedjük le átlátszó fóliával és meleg helyen hagyjuk erjedni 24 órán keresztül.
3. Keverjük bele a fűszereket, majd közepes lángon melegítsünk fel egy vastag aljú serpenyőt.
4. Nagyon kevés olajat kenjünk a serpenyő aljára, lepényenként 2-3 evőkanál masszát tegyünk a serpenyőbe. Közepes lángon süssük meg mindkét oldalát a lepényeknek.
Melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.
Forrás: A kenyér enciklopédiája, Gloria kiadó
Megjegyzések
"Mezei" rizzsel is működhet?
Köszi, Piroska
Csicseriborsó, most sikerült a legjobban nekem, kis adagokban kell turmixolni, addig, amíg viszonylag sima nem lesz a massza.
Kedves Piroska, teljesen jól működik sima rizzsel is. Máskor csak fehér rizzsel szoktam, de most nem volt itthon elég, ezért tettem hozzá barnát is.
Holnaptól? Persze!!
(bocsi, most jöttem meg Mariza koncertről, és a sok választási szutyokban, ez volt az egyetlen értelmes twitt:D, lehet moderálni:D)