Csokoládé torta kávés mascarpone krémmel és egy születésnap
Amikor megkérdeztem a mamámat, hogy milyen tortát szeretne a 75. születésnapjára, azt mondta, hogy mindegy, csak sok krém legyen benne.
Van egy édesség, amit nagyon szeret, egy habos, kávés puding - ebből kiindulva írtam be a keresőbe, hogy kávé, mascarpone, torta és megint csak eljutottam a kedvenc indiai blogomra.
Szokás szerint gyönyörű képeket, nagyon pontos leírást találtam- eddig még nem csalódtam semmiben, amit tőle készítettem.
Figyelem, a torta neve nem véletlenül Nirvana torta :)
Nagyon finom lett a torta, nem túl édes, erőteljesen kávés, csokoládés és persze sok krém van benne.
Isten éltessen sokáig drága Anyukám!
Az eredeti receptben 20 cm átmérőjű tortaformát használ, én persze csak akkor szembesültem azzal, hogy nekem nincs ilyen, amikor nekiláttam a sütésnek. Az én legkisebb tortaformám 22 cm átmérőjű, ezért kicsit laposabb lett a tortalap, de még éppen sikerült ketté vágnom.
Hozzávalók:
a csokoládés piskóta laphoz
3 evőkanál vaj
1 tk vaníliakivonat
40 gr finom liszt
40 gr keserű kakaópor
4 nagy tojás
75 gr vaníliás porcukor
krém
350 gr mascarpone
2 dl tejszín
1 tk instant kávé (lehet kicsit több is, vagy kevesebb, ki hogy szereti)
2 - 3 evőkanál vaníliás porcukor
kávészirup
0,5 dl forró víz
2-3 tk cukor
2 tk instant kávé
kevés rum
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra. A forma alját vajazzuk ki és béleljük ki sütőpapírral is. Csak alul, a forma oldalát ne.
2. Tegyünk fel vizet forralni egy akkora lábasban, amire majd rá tudjuk tenni a keveréshez használt tálat.
3. A lisztet és a kakaót keverjük össze és szitáljuk át. Ne hagyjuk ki a szitálást, mert a kakaó hajlamos kis csomókban maradni.
4. Tegyük egy nagy tálba a tésztához való cukrot és a tojásokat. Keverjük össze, majd a tálat tegyük a forró vizes lábasra (a tál alja ne érjen bele a vízbe) és kézi habverővel keverjük addig a cukrot, tojást, amíg langyos nem lesz a massza (kb. 40 fok). Nincs hőmérőm, ezért az ujjammal ellenőriztem, amikor már melegnek éreztem, de nem forrónak, akkor volt kész.
5. Vegyük le a tálat a forró vízről és gépi habverővel keverjük addig a masszát, amíg a térfogata meg nem háromszorozódik és a krém állaga olyan lágy tejszínhab szerű nem lesz. Ez legalább 5 perc, nekem több volt, mert nem annyira erős a gépem.
6. Közben a vajat és a vanília kivonatot tegyük egy tálba és tegyük a forró víz fölé, hogy megolvadjon.
7. A liszt, kakaó keveréket három részletben szórjuk rá a tojáshabra és egy gumi spatulával óvatosan keverjük bele.
8. Ebből a masszából egy keveset tegyünk a kihűlt, de még folyékony vajba, keverjük össze, öntsük vissza a masszához és óvatosan keverjük össze az egészet.
9. Öntsük a tésztát a formába és süssük meg. Nekem a nagyobb formában kb. 25 perc kellett, az eredeti receptben 40 perc sütési időt adtak meg.
Akkor jó, ha a teteje ruganyos és kiállja a tűpróbát.
10. Ha megsült, tegyük egy rácsra és hűtsük ki teljesen. Ha kihűlt vegyük ki a formából és vágjuk ketté a tortalapot.
11. A sziruphoz keverjük össze a hozzávalókat és hűtsük ki.
12. A krémhez szintén keverjünk össze mindent, ekkor ijesztően folyékonynak látszik. Ha pár percig erőteljesen keverjük a krémet (én fakanállal kevertem), egyszer csak el kezd sűrűsödni és megnyugtató krémes vaj állagot vesz fel. A krém magában is nagyon finom, a környéken lábatlankodók sűrűn tesztelték, hogy mindenhol ugyanolyan-e az íze :)
Összeállítás:
Az alsó lapot öntözzük meg a szirup felével, kenjük rá a krémnek kicsit több, mint a felét. Tegyük rá a 2. tésztalapot, azt is öntözzük meg sziruppal és kenjük rá a tetejére és oldalára a maradék krémet. Szórjuk meg kakaóporral és díszítsük csokiforgáccsal, csokis kávészemekkel, vagy amivel még szeretnénk. Hűtsük 2-3 órán át az összeállított tortát, hogy az ízek jól összeérjenek.
A hosszadalmas leírás ellenére nem olyan bonyolult elkészíteni, viszont annyira finom és látványos, hogy megéri mindenképpen. Egy ilyen alkalomra pedig különösen :)
Megjegyzések
A torta pedig csodás, mint mindig ;-)
Take care!!
Boldog születésnapot kívánok, ráadásul még nagyon sokat. Elcsenek egy szeletet ha nem tetszik megharagudni. Olyan jól néz ki, hogy nem tudok ellenállni!
További boldog ünneplést! Csókolom!
A torta fantasztikus!
A torta remekül fest, biztosan finom is volt!
Leánykája fantasztikus tortát sütött neki :-)
Isteni finomak
Átadom a Mamámnak, nagyon fog neki örülni :)
És köszönöm a kedves kommenteket!:)
Kedves Névtelen, neked is köszönöm a jókívánságot és tényleg 40 gr liszt és 40 gr kakaópor van benne.