Zöldséges, mustáros nyúlragu - fehérborral, tejszínnel



Vettem én annak idején egy francia szakácskönyvsorozatból néhány részt, egyik ilyen a Nyulak és szárnyasok (Lapins et volailles) , amit egy antikváriumban találtam 120 forintért (ne firtassuk, hogy mikor került ennyibe egy szakácskönyv). Jellemző a franciákra, hogy a könyv egy egész fejezetet szentel a libamájnak.
Valamiért mégsem készült belőle semmi, pedig tele van jobbnál jobb receptekkel. Eddig. Ugyanis több blogger mellett, engem is megkeresett Zsuzsa, a Gasztrabbit blog gazdája, egy nyúlhúst forgalmazó cég, a Tetrabbit megbízásából, hogy elfogadnék-e tőlük egy kg friss, vákuum-csomagolt nyúlhúst. Enni ugyan már ettem nyulat és ízlett is nagyon, de főzni még nem főztem nyúlhúst. Még azt is eldönthettem, hogy egész nyulat vagy bizonyos részeket kérek, végül egy egész nyulat választottam, gondoltam, hogy így lemeózzuk a különböző nyúlrészeket és eldöntjük, hogy melyik a jobb.


Így várt a hús, amikor elmentem érte :)

Jelentem, hogy mindegyik nagyon finom, legközelebb is egész nyulat kérnék (ha lenne megint ilyen akció :)). Különben ezt a fajta nyúlhúst a Metro és Auchan áruházak forgalmazzák.
Na, de térjünk vissza a recepthez, ami egy zöldséges, mustáros, fehérboros változat, amibe persze vaj és tejszín is kerül, úgyhogy még Julia Child is megnyalná a tíz ujját egy ilyen fogás után.
Nagyon szép az étel neve franciául: Lapin sauté a la moutarde.

Hozzávalók:
1 kg nyúlhús
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
1-2 babérlevél
kakukkfű - friss vagy szárított
50 gr vaj
50 gr liszt
1 pohár száraz fehérbor
2 evőkanál finom mustár
1-1 dl tejszín és tejföl

Elkészítés:
1. Tegyük egy tálba a nyúldarabokat, szórjuk rájuk a lisztet és jól keverjük össze, hogy a húsdarabokat mindenhol befedje a liszt.
2. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát vágjuk karikára, a hagymát kockázzuk fel.
3. A sütőt melegítsük elő 220 C fokra.
4. Olvasszuk meg a vajat egy olyan edényben, amit majd a sütőbe is be tudunk tenni, szórjuk le a felesleges lisztet a nyúldarabokról, közepes tűzön barnítsuk meg a vajban a nyúldarabok minden oldalát és tegyük ki őket egy tányérba. Vigyázzunk, a vaj könnyen megég!
5. Az edénybe most tegyük bele a répát, hagymát, babérlevelet, kakukkfüvet és pároljuk pár percig őket. Tegyük vissza a nyúldarabokat, öntsük rájuk a bort és annyi vizet, hogy a húst félig ellepje. Sózzuk, borsozzuk és forraljuk fel.
6. Ha felforrt a lé, fedjük be az edényt és tegyük be a sütőbe. Süssük kb. 40 percig, addig, amíg a nyúlhús meg nem puhul.
7. Ha puha a hús, vegyük ki a húst az edényből, tegyük félre, keverjük a léhez a tejfölt, tejszínt és a mustárt. Forraljuk össze és tegyük vissza a nyúldarabokat a mártásba.

Házi tarhonyával ettük, nagyon-nagyon finom volt. Az biztos, hogy kerül még nyúl az asztalunkra :)


Megjegyzések

Gina üzenete…
Nagyon guszta!Finom ám sütve fokhagymával,rozmaringgal,de a paprikás is finom.Sajnos kevesen esznek nyulat,pedig szerintem jobb,mint a nagyüzemi csirke (én háztól veszem).
lúdanyó üzenete…
Gina, köszönöm :) Biztosan finom lehet sütve is, ki fogom próbálni. Kár, hogy nem olyan könnyű nyúlhúshoz jutni, pedig szívesen főznék többször.
Sajtkukac üzenete…
Tényleg majdnem egyezik az ízlésünk :-)
Podruzsik üzenete…
A nyúlról nem árt tudni, hogy igen kevéssé allergizál. Sajnos, van, amikor ez is szempont... De épp ezért kisgyerekeknek is alkalmas, az íze pedig jó és jól illenek hozzá a nem csípős levélfűszerek is.
lúdanyó üzenete…
Niki :)
Podruzsik, köszönöm ezt a hasznos információt.
egy anya üzenete…
Hmmm, nagyon finom lehet! Már vártam, mit alkotsz belőle! :)))

Népszerű bejegyzések