Gyors karamelles banános sütemény

Két saláta után jöhet lelkiismeretfurdalás nélkül egy újabb sütemény. Ráadásul egyszerű, gyors, látványos. Ez is egy olyan darab, aminek nagyon frappáns elnevezése van angolul (upside down), magyarul viszont csak körülményesen lehet körülírni. A lényeg az, hogy sütés után a sütemény alja lesz a teteje.
Közben kiderült, hogy van ennek a süteménynek találó magyar neve:
fejre állított sütemény (copyright by Fakanál) Köszönöm :)
És jött még egy jó név: Fejjel lefelé banánsüti (copyright by Viola)
Hozzávalók:
2 nagyobb banán húsa pépesítve
2 tojás
100 gr finomliszt
50 gr graham liszt
1.5 dl semleges ízű olaj
100 gr barna cukor (most sötétbarna muscovado)
1/2 csomag sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vaníliakivonat
só
kevés vaj
az aljára/tetejére:
2 banán
100 - 150 gr cukor
(eredetileg 220 gr cukorból és 250 ml vízből készíti a karamellt hosszú forralással)
22 cm átmérőjű kerek forma
Elkészítés:
1. Készítsük elő a formát, olyat válasszunk, aminek nem kivehető az alja. Vajazzuk ki a forma alját, az oldalát és béleljük ki szilikonos sütőpapírral is.
2. Melegítsük elő a sütőt 180/160 C fokra (normál/légkeveréses).
3. Óvatosan olvasszuk meg a tetejére való cukrot egy lábasban és készítsünk belőle karamellt. Ne legyen túl sötét, mert még a formában is fog sülni egy kicsit.
3. Öntsük bele a karamellt az előkészített formába és gyorsan oszlassuk el az alján, legegyszerűbb, ha forgatjuk a formát. A karamell nagyon gyorsan dermed, de majd megolvad sütés közben.
4. Szeleteljük fel a 2 banánt és rakjuk rá a szeleteket a karamellre.
5. Keverjük össze a száraz anyagokat (liszt, só, szódabikarbóna, sütőpor).
6. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, olajjal, vaníliakivonattal, adjuk hozzá a száraz anyagokat és a banánpépet.
7. Öntsük rá a karamelles banánra és süssük kb. 40 percig. Mindenképpen ellenőrizzük a végén tűpróbával, akkor jó, ha a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad rá a tészta.
8. Borítsuk ki egy rácsra és óvatosan húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt. Nekem egy kis karamell ráragadt a papírra, de a nagy része szépen bevonta a banánokat.
Lehet sütni nagyobb formában is, ilyenkor érdemes több karamellt készíteni és több banánt rakni a forma aljára. A sütési idő persze lecsökken, így legalább hamarabb kész van.
Langyosan már ehető is. Nagyon finom magában is, de el tudok hozzá képzelni vanília fagyit vagy valamilyen vaníliás, joghurtos habot.
A recept a The Complete Book of Modern Classics című remek szakácskönyvből való.
Megjegyzések
Ettem már hasonlót körtével, és szintén vanília fagyival, de nem én sütöttem.
Viszek egy szeletet! Köszönöm!
Könyvjelző!
Fakanál, tényleg, milyen igazad van! Be is fogom írni a receptbe :)
Moha, nem csak szép :)
Piszke, jól látod a dolgot :)
Lekvároskukta, köszönöm :)
Kata, nem maradtál le, még friss bejegyzés :) Köszönöm!
nekem is van hasonló receptem, megvan a blogomban:)
És hol tudom megnézni? :)