Sárgaborsó krémleves sajttal
Egy újabb gyors és egyszerű leves a kedvencekből, számomra olyan igazi téli eledel, melengető, laktató.
Hozzávalók:
200 gr sárgaborsó
1,5 l zöldséglé, húsleves vagy víz+kocka (a DM bio részlegén kiváló leveskockák kaphatók)
1 - 2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
10 - 15 dkg kemény sajt(trappista, ementáli, cheddar,...)
só, bors
2-3 száraz kenyérszelet vagy zsemle
5 dkg vaj
5 dkg márványsajt vagy gorgonzola
Elkészítés:
1. Érdemes beáztatni a sárgaborsót egy éjszakára, mert úgy sokkal hamarabb elkészül a leves.
2. A beáztatott borsóról leöntjük az áztatólevet, fazékba tesszük, felöntjük a kéznél levő folyadékkal és felforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket is. Ha a folyadék nem sós, akkor meg is sózzuk.
3. Főzzük teljesen puhára a borsót. Ha kész, akkor botmixerrel turmixoljuk simára.
4. Öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk fel azzal is.
5. A sajto(ka)t vágjuk apró kockákra, tegyük a forró levesbe és forraljuk fel megint.
6. Ha kész, sózzuk, ha szükséges és őröljünk bele borsot.
7. Készítsünk hozzá sajtos kenyérkockákat. Előrelátó háziasszony a borsó puhulása közben meg is csinálja.
8. A sütőt melegítsük 200 C fokra, egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
9. A kenyeret (zsemlét) vágjuk apró kockára és tegyük egy nagy tálba.
10. A vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, tegyük hozzá a márványsajtot, azt is olvasszuk meg. Öntsük a keveréket a kenyérkockákra és keverjük jól össze, hogy minden kockára jusson a sajtos-vajas keverékből.
11. Terítsük szét a tepsin és a sütőben süssük barnára, ropogósra (légkeveréssel). Hamar megpirul, figyeljünk rá.
A receptet Lajos Mari 99 Sajt- és tojásétel című könyvében találtam évekkel ezelőtt és csinálom azóta rendületlenül. Még nem unjuk.
Megjegyzések
Puszedli, ezek szerint kipróbálod?
Wise Lady, nekem is :)
Ancsika, :)