Kávés mogyorós habcsók
Édesemnél láttam meg ezt a habcsókot - előkelő néven meringue-t és elvesztem. A hozzávalók, a leírás és a kép alapján úgy képzeltem, hogy nagyon finom lehet. És nem is okozott csalódást, sőt ! Kívül ropogós, belül lágy, kicsit ragacsos, mogyorós, kávés finomság, ráadásul megszabadít 4 tojásfehérjétől.
A cukor mennyiségét kicsit csökkentettem és szerintem így teljesen jó volt.
Hozzávalók: (kb. 30-35 db viszonylag nagy habcsók lesz belőle)
4 tojásfehérje
2 dl kristálycukor (eredetileg 2,5 dl - nem mértem le, hogy hány deka)
2 ek étkezési keményítő
15 dkg mogyoró (apróra vágva)
1 ek instant kávé ( mozsárban finomra porítottam)
2,5 dkg étcsokoládé finomra vágva
csipet só
(ek=evőkanál)
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 150 C fokra, 2 nagy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
2. A tojásfehérjéket verjük lágy habbá a csipet sóval, több részletben adjuk hozzá a cukor és verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk.
3. Öntsük a habra a keményítőt, mogyorót, csokit, kávét és keverjük össze nagy mozdulatokkal. Édesem szerint fémkanállal kell keverni, nem firtattam miért, azt használtam én is.
4. Evőkanállal tegyünk viszonylag nagy halmokat a tepsikre egymástól 2-3 cm távolságra.
5. Süssük 30 percig a 150 C fokos sütőben. Simán sütöttem, nem légkeveréssel. Akkor jó, ha világos színű lesz kívül is, alul is és ha megnyomjuk a külsejét, keménynek érezzük, nem reped szét azonnal. Próbáljunk egyet megemelni, el kell válnia a sütőpapírtól. Ha még ragad hozzá, akkor szüksége van még pár percre.
Egymás után sütöttem meg a két tepsivel, nem mertem egyszerre betenni mindkettőt a sütőbe.
Annyira finom, hogy nálunk állandó vendég lesz ez a sütemény, az biztos.
Megjegyzések
Nagyon guszta, belülről főként.
Te vagy a második szavahihető ember, aki szerint érdemes megcsinálni ezt a receptet. Illetve Édesemmel együtt már a harmadik.
Nagyon klasszul néz ki!
Elkérhetem a receptet?
KÖszi előre is.
gesztenye
gesztenye.blogol.hu
Trinity, nem is kell ellenállni :)
Gesztenye, örülök, hogy tetszik! Nem értem a kérdést :) Persze, hogy viheted!
Nézz be kérlek hozzám :))
Én lefagyasztom kis tasakokban, a tojás fehérjét.Alkoholos filccel ráírom a számot mennyi van benne.Nekem most nagyon sok van a fagyóba. Biztosan kipróbálom.A mogyorót meg amúgy is imádom ,és a kávé!!!!