Fűszeres gyümölcskenyér - nem csak karácsonyra



Rajongásom új tárgya ez a sütemény. Azon az indiai blogon találtam a receptet, ahol a rózsaborsos kekszet is. Ebben a gyümölcskenyérben egyesül az angol karácsonyi puding az indiai fűszeres ízvilággal. Egyik különlegessége az, hogy garam masalát is használ fűszerként, amitől pikáns, gazdag íze lesz. A tészta állaga nem száraz, alaposan becsomagolva napok múlva is ugyanolyan szaftos, szinte nedves a tésztája, az íze pedig felerősödik. Most értettem meg, hogy miért kell az ilyen süteményeket érlelni evés előtt.

A felhasznált gyümölcsöket és magokat legalább 1 napig kell áztatni, de lehet tovább is, Deeba szerint, aki a receptet közzé tette, akár 7 napig is ázhatnak.
Kicsit hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, de ez csak a látszat, mert nagyon egyszerű előkészíteni, az íze pedig megérne még több munkát is.

Hozzávalók:
400 gr szárított és kandírozott gyümölcs (én többféle mazsolát, kandírozott gyömbért, aszalt áfonyát, kandírozott citromhéjat tettem bele)
1 marék kesudió
1 marék mandula
1 marék dió (én most csak mandulát tettem bele)
1 narancs lereszelt héja és leve (kb. 2- 2,5 dl legyen, lehet egy része alkohol is (brandy vagy rum) - szerintem mindenképpen legyen, nagyon jót tesz neki)
2 tk garam masala
2 tk fahéj
2 lime leve
230 gr liszt
60 gr étkezési keményítő (eredetileg kukoricaliszt, de az épp nem volt itthon)
2 tk sütőpor
1/2 tk só
230 gr vaj
200 gr cukor
2 ek cukor a karamellhez
1,5 ek instant kávé
5 tojás
2 ek vaníliakivonat


Elkészítés:

1. A szárított gyümölcsöt és a magokat apróra vágjuk, megszórjuk a garam masalával, fahéjjal, narancshéjjal és összekeverjük a lime-ok levével, a narancslével (plusz az alkohollal), lefedjük és legalább 1 napig állni hagyjuk, néha megkeverjük.
2. A 2 ek cukorból karamellt készítünk, felöntjük 1 dl vízzel, beletesszük az instant kávét és összeforraljuk. Pár percig forraljuk, hogy kicsit sűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni.
3. A sütőt melegítsük elő 150 C fokra és béleljünk ki egy hosszú és egy rövid gyümölcskenyér formát (loaf) sütőpapíral.
4. A lisztet keverjük össze a keményítővel, sütőporral, sóval majd keverjük össze az áztatott gyümölcsökkel.
5. A puha vajat keverjük habosra a cukorral, egyenként keverjük hozzá a tojásokat, aztán adjuk hozzá a karamellt, a vaníliakivonatot és több részletben a lisztes gyümölcsöt. Ne keverjük sokáig, csak addig, amíg minden el nem keveredik.
6. Osszuk el az előkészített formákba és a sütő alsó polcán süssük 1 - 1,5 órán át. Nekem elég volt kicsit több, mint 1 óra. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsültek-e.
7. Ha kész, borítsuk ki rácsra őket, hűtsük ki, majd csomagoljuk alufóliába. Legalább egy napig pihentessük, mielőtt felszeleteljük őket.

Nincs az előírva, hogy csak karácsonykor süthetünk gyümölcskenyeret :)


Megjegyzések

Piszke üzenete…
Az a rózsaborsos keksz nagyon finom volt!Eddig csak csokit ettem rózsaborsosat, de a hétvégén fogok kekszet is ! :)
timus üzenete…
Nagyon érdekesen hangzik, és Garam Masalám is van. Ha letelik a két hét sütimoratórium, kipróbálom. :) Köszi a receptet!
Raindrop üzenete…
Milyen szép lett ez a sütid (is).
Szinte beszél... :)
lúdanyó üzenete…
Piszke, én meg csokit nem ettem még rózsaborsosat, de nagyon kiváncsi vagyok rá!

Timus, mi ez a sütimoratórium? És csak 2 hét? Jó neked :)

Raindrop, köszönöm :) És az íze.. !!
timus üzenete…
a pontos szabály: kéthetente legfeljebb EGYSZER sütök. :D Hát... most jut eszembe, hogy 21-én Ágnes nap lesz... akkor jövő héten.. Na jó hagyjuk :D
makiság üzenete…
Hát ez nagyon-nagyon finom! Még sosem sütöttem gyümölcskenyeret, mert kísértett gyerekkoromból a sok száraz, fojtogató püspökkenyér, de idén ez a karácsonyi sütik közül a legfinomabb! Öt napja készítettem el, ma vágtam fel, és finom, szaftos, nagyon jól összeértek az ízek. Biztosan sütni fogom még, köszi a receptet, és boldog karácsonyt!
lúdanyó üzenete…
Kedves Makiság,
nagyon örülök, hogy ennyire bejött neked :) Én is éppen ezt eszegetem a reggelimhez :) Boldog karácsonyt neked is!

Népszerű bejegyzések