Sült gyümölcs - karácsonyra
Nemisbéka karácsonyi pályázatára utolsó fogásként egy régi-új desszerttel készültem. Szerepelt már nálam a sült gyümölcs mascarpone krémmel, azért választottam mégis, mert nálunk rendszeresen ez készül karácsonykor. Annyit változtattam a szokásos elkészítési módon, hogy most nem apróra vágva sültek a gyümölcsök, hanem félbe vágva, nagyobb darabokban. Ilyenkor kis méretű gyümölcsöket válasszunk vagy ha nagyobbak, azokat ne félbe vágjuk, hanem legalább negyedeljük fel (dinnye és hasonlók).
Hozzávalók
gyümölcs ízlés szerint - most alma, ringló, körte, konzerv őszibarck
annyi gyümölcsből készítsük, amennyit egy rétegben tudunk elteríteni egy nagy gáztepsin
vaniliás porcukor
sherry
mascarpone
Elkészítés
1. Ha van a sütőnkben grillfunkció, akkor használjuk azt. Melegítsük elő a sütőt 230-240 C fokra.
2. A félbe vágott gyümölcsöket sorakoztassuk fel a tepsin.
3. Locsoljuk meg sherryvel (vagy más alkohollal) a gyümölcsöket, szórjuk meg 1-2 ek porcukorral.
4. Süssük a gyümölcsöket a sütőben addig, amíg a tetejük meg nem pirul és a gyümölcsök meg nem puhulnak. Ez nagyjából 15-20 perc. Ha túl hamar pirulnak, de még nem elég puhák, állítsuk kisebbre a sütő hőmérsékletét.
5. Közben a mascarponét keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű vaniliás porcukorral és sherryvel.
Picit hagyjuk hűlni a gyümölcsöt, aztán tálaljuk a mascarpone krémmel.
4 emberre számoljunk minimum 25 dkg mascarponet, de simán elfogy a dupla adag is.
Megjegyzések
Hiányoztak a remek receptjeid!