Rózsaborsos keksz avagy Világ Gasztrobloggerei egyesüljetek!
Ott akadtam rá erre a kekszre, be is fészkelte magát a fejembe erősen, hogy ezt mindenképpen ki kell próbálnom. Pedig az elemek összeesküdtek ellenem, vettem a sütihez egy csomag rózsaborsot egy arab fűszeresnél és itthon derült ki, hogy kukacos a bors. Na de én nem hagytam magam, engem ekkor már semmi nem tántoríthatott el attól, hogy megsüssem a kekszeket. Fogtam egy zacskó borskeveréket, kiválogattam belőle a rózsaborsokat és már indulhatott is a sütés. (Milyen jó, hogy nem kölest kellett hamuból válogatnom).
A keksz nagyon egyszerű, alig kell hozzá valami, de már a nyers tésztának is olyan íze van, hogy úgy kellett visszatartani magam a kóstolgatástól.
Úgy tervezem, hogy ilyet mindenképpen viszek a 3. magyar GBT-re.
Hozzávalók:
170 gr puha vaj
287 gr finomliszt
5 púpos evőkanál vaníliás porcukor
2 teáskanál rózsabors
1/2 tk cukor
fél rúd vanília
33 db lesz belőle - lett volna több is, ha nem olyan finom a nyers tészta
Elkészítés:
1. Mozsárban törjük össze a rózsaborsot a fél teáskanál cukorral.
2. A puha vajat keverjük habosra a cukorral.
3. Adjuk hozzá a rózsaborsot és a vanília kikapart magjait.
4. Gyúrjuk hozzá a lisztet és formáljunk belőle golyót.
5. Tegyük a tésztát egy órára a hűtőbe.
6. Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt.
6. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra és szúrjunk ki belőle tetszőleges formájú kekszeket. Sorakoztassuk a kekszeket a tepsin.
7. Süssük 12-13 percig a kekszeket, vigyázzunk ne süssük túl őket.
8. Félig csokiba is márthatjuk a kekszeket.
Nagyon finom omlós, vajas, fűszeres kekszet kaptam.
Megjegyzések
(És nagyon szép az új ruhád, mindig elfelejtem mondani/írni)
Tényleg nem olyan erős a rózsabors, direkt megkóstoltam nyersen is, hogy milyen íze van.
Kiskukta, eddig nekem sem jutott eszembe, hogy vásárláskor kukacot keressek a fűszerzacskóban. És tényleg nagyon finom!
Sajtkukac, kösz :) Finomak lehetettek a kekszeid, főleg a citromos rozmaringosra lennék kiváncsi.
meg a keksz is,
meg a világ-gbt is:)
szóval most minden.:)
A keksz (is) jöhet!Én most ettem nemrég rózsborsos csokit, és nagyon finom. Ráadásul a sexy fantázianevet adták neki a belgák.És igazuk volt :)
Egy dolog biztos, az hogy nem kell szűkmarkúan bánni a rózsaborssal ebben a kekszben, még akkor sem, ha ő csak egy ál-bors :)
és muyzáj beállnom a dicsőítő kórusba; nagyon szép lett itt minden!
nekem meg muszáj megköszönni :)