Finn halleves - karácsonyra
Nemisbéka karácsonyi receptpályázatára készült ez a leves. Kevés munka, egyszerű műveletek, a végeredmény pedig egy nagyon ízletes halleves, amit persze nem csak karácsonykor érdemes elkészíteni. Tengeri halból szoktam főzni, általában tőkehalból, de érdemes kipróbálni úgy is, hogy többféle halat teszünk bele (akár lazacot is).
Az elkészítési idő bőven belefér a megszabott 40 percbe.
Hozzávalók:
1/2 kg tengeri halfilé
6-7 dl víz
1/2 kg krumpli
1 vöröshagyma vagy 1 póréhagyma
5 db szegfűbors
1 babérlevél
2 ek vaj
1/2 ek só
2 dl tejföl
1 cs kapor
citrom
Elkészítés:
1. A hagymát vágjuk fel vékony szeletekre, nem kell felkockázni.
2. A krumplit vágjuk fel kockára vagy szeletekre, ahogy jobban tetszik.
3. A halat is daraboljuk fel kisebb darabokra.
4. Egy fazékba tegyük bele a krumpli, rá a hagymát, erre a szegfűborsot, babérlevelet. Ezután következnek a haldarabok, a vaj és a só. Ne keverjük össze, csak rétegezzük.
6. A tejfölt keverjük össze pár kanál forró levessel, öntsük bele a levesbe és forraljuk fel újra.
7. Vegyük le a tűzről és szórjuk meg az összevágott kaporral. Ízesíthetjük pár csepp citromlével is.
A finn konyha ízvilágára jellemző egyszerű, de ízletes levest kapunk.
Egy ismerősöm kipróbálta ezt a levest úgy is, hogy összeturmixolta és krémlevesként ették. Azt mondja, hogy nagyon finom lett így is.
(Lemaradt a forrás: Finn szakácskönyv, Minerva kiadó)
Megjegyzések
Kriszta, mi nagyon szeretjük így is :) Nem ismerem a tejes, lazacos változatot, megírnád, hogy az pontosan hogy készül? Köszönöm :)
Tényleg nagy vagy levesekben is!!!
Nokedli, csak biztatni tudlak :)
Valamelyik postodnál olvastam, hogy megvan Neked Bokor Judit könyve. Nem tudsz valami oldalt, ahol fenn van egészben, vagy valami módot, ahogy hozzájuthatnék? Megtaláltuk nagymamánál, csak szerencsétlen módon lemaradt a fele..
Eamane
Eamane
Visszajöttem.:) Megoldható lenne-e akkor úgy, hogy elküldöd nekem?
Ha igen, írj egy mailt ide, köszönöm: lirhen@lajt.hu
Eamanae