Citromos diós sütemény
Dió és citrom - mondhatnánk elcsépeltnek is ezt a párosítást. De nem mondjuk, mert így, ebben a formában nem lenne igaz :)
A különlegessége ennek a süteménynek az, hogy a tésztába csak a tojásfehérjét kell belekeverni, a tojássárga pedig a frissen kisült sütemény tetejére kerül cukor és tekintélyes mennyiségű citromlé társaságában.
A tésztája nagyon finom diós, szinte krémes (pedig isten bizony, hogy nem sületlenül vettem ki :)), a tetején pedig citromos mázként szilárdul meg a tojássárgás keverék.
Ehhez a süteményhez mindig a papám törte a diót, verte habbá a tojásfehérjét - nagyon büszke volt arra, hogy milyen kemény habot tud verni.
Egy ideje már nem süti a mamám, nincs aki diót törjön és habot verjen hozzá.
Sütöm hát én, emlékül is.
Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
14 dkg liszt
1 sütőpor
2 dl tej
1 citrom
15 dkg olvasztott vaj
a tetejére még 15 dkg porcukor
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk. (23 x 35)
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval.
3. A diós liszthez keverjük a tejet és az olvasztott vajat.
4. A citrom héját belereszeljük a masszába.
5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd tovább verve hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot. Nekem ilyenkor már nem annyira kemény, inkább kicsit folyós lesz a hab.
6. A habot keverjük hozzá a tésztához, öntsük bele a kikent tepsibe és süssük meg. Légkeveréssel kb. 10 perc alatt megsül.
7. Amíg sül a tészta keverjük habosra a tojássárgákat a 15 dkg porcukorral és a citrom levével. Ha nagyon nagy a citrom, akkor elég a felének a leve (vagy a levének a fele).
8. Ha megsült a tészta, vegyük ki a sütőből, öntsük a tetejére a citromos keveréket és egyengessük el a tetején. Ugyan nem kéne, de én 1 percre visszatettem még a forró sütőbe a süteményt.
Hűtsük ki a sütit és már ehetjük is.
A különlegessége ennek a süteménynek az, hogy a tésztába csak a tojásfehérjét kell belekeverni, a tojássárga pedig a frissen kisült sütemény tetejére kerül cukor és tekintélyes mennyiségű citromlé társaságában.
A tésztája nagyon finom diós, szinte krémes (pedig isten bizony, hogy nem sületlenül vettem ki :)), a tetején pedig citromos mázként szilárdul meg a tojássárgás keverék.
Ehhez a süteményhez mindig a papám törte a diót, verte habbá a tojásfehérjét - nagyon büszke volt arra, hogy milyen kemény habot tud verni.
Egy ideje már nem süti a mamám, nincs aki diót törjön és habot verjen hozzá.
Sütöm hát én, emlékül is.
Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
14 dkg liszt
1 sütőpor
2 dl tej
1 citrom
15 dkg olvasztott vaj
a tetejére még 15 dkg porcukor
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk. (23 x 35)
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval.
3. A diós liszthez keverjük a tejet és az olvasztott vajat.
4. A citrom héját belereszeljük a masszába.
5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd tovább verve hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot. Nekem ilyenkor már nem annyira kemény, inkább kicsit folyós lesz a hab.
6. A habot keverjük hozzá a tésztához, öntsük bele a kikent tepsibe és süssük meg. Légkeveréssel kb. 10 perc alatt megsül.
7. Amíg sül a tészta keverjük habosra a tojássárgákat a 15 dkg porcukorral és a citrom levével. Ha nagyon nagy a citrom, akkor elég a felének a leve (vagy a levének a fele).
8. Ha megsült a tészta, vegyük ki a sütőből, öntsük a tetejére a citromos keveréket és egyengessük el a tetején. Ugyan nem kéne, de én 1 percre visszatettem még a forró sütőbe a süteményt.
Hűtsük ki a sütit és már ehetjük is.
Megjegyzések
Már csak a lányokat kell befogni diótörésre:)
Nincs két hete, hogy nagypapámmal diót törtünk kettecskén. Azt mondta: kislányom, te úgyis megsütöd valami finomságnak :-)
Ancsika, nagyon eltökélt vagy :)
Viki, a nagyapák olyan jól tudják mondani, hogy kislányom :)
Mi lett a sorsa a diónak?
Egycsipet, így ahogy mondod :)
Chriesi, köszönöm :)
SL, habverő mint váltóbot? Nem is rossz :)
Még nem ettem ilyet de a fotó alapján szinte érzem az illatát és azt hiszem az a fajta süti lehet, ami elé leülsz és addig eszed ameddig van belőle...:)
grat!
Nekem nagyon tetszik a süteményed, és képzelem, micsoda illata-íze lehet. Dióból elég jól állunk, ezért ki is próbálom, köszi!
De azért én is :)
- és minden olyan ízvariációt, ahol két íz összepasszol, és egymást kiegészítik..