Banános kávés csokoládés muffin
Ezt a muffint először Sajtkukacnál láttam meg és szerelem volt első látásra. A már többször emlegetett amerikai Baked című szakácskönyvből készítette. Aztán megszereztem én is a könyvet és most már a sajátomból süthetem ezt a süteményt, ami a legfinomabb muffinok közé tartozik, amit valaha ettem.
Ha megéri a másnapot, harmadnapot akkor sem szárad ki, a tésztája szaftos, nagyon banános, csokis, kávés.
Nem csak muffinformában lehet sütni, ez a tésztamennyiség egy közepes méretű tepsiben is nyugodtan süthető.
Én direkt kicsi muffinokat sütöttem, így 18 db lett belőle.
Hozzávalók:
4 db közepes méretű, puha banán
10 dkg kristálycukor
2-3 dkg sötétbarna nádcukor
100 gr vaj
60 gr joghurt (1/4 csészényi), eredetileg tej kell hozzá, de éppen nem volt itthon annyi
1 nagy tojás
170 gr finomliszt
2 tk instant kávé
1,5 tk szódabikarbóna
1 tk só
150 gr csokoládélencse vagy ugyanennyi étcsoki apróra vágva
(1 csésze= 2,5 dl)
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
2. Béleljük ki a muffin tepsi mélyedéseit papírformákkal vagy egy közepes tepsit sütőpapírral.
3. Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, szódabikarbónát, instant kávét.
4. Egy nagyobb tálban keverjük össze a puha vajat a cukorral, adjuk hozzá a banánt, jól nyomkodjuk össze. Keverjük hozzá a tojást és a joghurtot vagy tejet.
5. Keverjük hozzá a száraz anyagokat, majd a végén a csokilencsét.
6. Adagoljuk a tésztát a papírcsészékbe (a recept szerint 12 nagy muffin lesz belőle, nekem 18 kisebbre lett elég a tészta).
7. Légkeveréssel süssük kb. 15-20 percig, addig, amíg meg nem barnulnak a sütemények és a beleszúrt hurkapálcára nem ragad már tészta.
8. Hűtsük ki rácson, mert forrón nem lehet az ízeket élvezni. Langyosan viszont már igen.
(Megigértem Dömének, hogy felteszem ide a receptet: így Erika annyiszor fogja megsütni nekik, ahányszor csak akarják :))
Megjegyzések
Nokedli, tényleg kiváló a banánkészlet apasztására - próbáld ki egyszer, ha nem tudsz mit kezdeni a puhuló banánjaiddal.
Szóval, köszönöm, hoyg megosztottad velünk a receptet, nálunk biztos, hoyg nem lesz másfajta ezután. Különben is pont olyan az állaga, mint a zselés cukornak, amit eddig szoktunk vásárolni, de ez legalább biztonságos eredetű.:)
Gabriella, ha szereted a muffinokat, akkor ezt különösen szeretni fogod :))
Happy holidays my friend!