Libanoni gombóc - VKF! XXIX. forduló
Ez egy libanoni változat, a külseje bulgurból és sütőtökből készül, a tölteléke spenótból. Aki szereti a keleties ízvilágot, nem fog benne csalódni.
A bulgur kicsit kemény, roppanós marad benne, de nem zavaróan. Az eredeti recept szerint bő olajban kell kisütni a gombócokat, én viszont megpróbálkoztam a sütőben való elkészítéssel. Szépen megpirultak, a belsejük is átsült, teljesen meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Egyedül a sütőpapírral volt problémám, ugyanis nagyon ragaszkodott a gombócokhoz. Nem tudom, hogy mi volt az oka, a papír rossz minősége vagy inkább alufólián kellett volna megpróbálnom a sütést.
A bulgur kapható nagyobb élelmiszerboltokban vagy a DM-ben.
1 csésze=2,5 dl
Hozzávalók:
2 csésze bulgur (320 gr)
1,5 csésze sült tökpüré (270 gr)
2 ek reszelt hagyma
3 ek liszt
1 tk fahéj, 1/2 tk szegfűszeg
1 tk paprika édes+csipős
só
2-3 dkg vaj
töltelék:
40 dkg friss spenót vagy egy negyed fagyasztott spenót
2 gerezd fokhagyma
1 marék dió
2 tk gránátalmaszirup vagy citromlé
olívaolaj
Elkészítés:
1. A bulgurt leöntjük forrásban lévő vízzel, annyival, hogy jól ellepje és 5 percig állni hagyjuk. Én egy kicsit tovább hagytam állni, mert elfelejtkeztem róla.
2. Leszűrjük a bulgurt és kiterítjük egy konyharuhára, hogy leszárítsuk róla a vizet.
3. Összekeverjük a sütőtökkel, fűszerekkel, reszelt hagymával és alaposan összegyúrjuk. Nagyon jó érzés kézzel tapicskolni ebben a narancssárga masszában :)
4. Tegyük félre 10 percre, aztán még egyszer gyúrjuk össze.
5. Közben kevés olívaolajon pároljuk meg a spenótot, a mélyhűtöttet pároljuk addig, amíg el nem fő a víz belőle.
6. Adjuk hozzá az áttört fokhagymát, sózzuk, keverjük hozzá a durvára darabolt diót és hagyjuk kihűlni. Itt kéne hozzáadni a gránátalmaszirupot, de az nekem nem volt, helyette kis citromlé került bele.
7. Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra, béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával egy nagy tepsit.
8. Fogjunk neki a gombócok elkészítéséhez, készítsünk magunk mellé egy tálkában vizet. Tegyünk egy evőkanálnyi masszát a NEDVES tenyerünkre, nyomkodjuk szét laposra, tegyünk a közepére egy teáskanálnyi tölteléket és próbáljunk gombócot formálni belőle. Ha kell, tegyünk még hozzá bulguros masszát. Ha nem nedves a tenyerünk, akkor eléggé ragad hozzá a massza.
9. Sorakoztassuk a gombócokat a tepsin, locsoljuk meg mindegyiket kevés olvasztott vajjal.
10. Az előmelegített sütőben süssük 25 percig (légkeveréssel).
Lehet hozzá joghurtos mártást készíteni : egyszerűt (joghurt, fokhagyma, só) vagy az eredeti receptben szereplő bonyolultabbat.
Megjegyzések
Nagyon izgalmas íze lehet!
Én mindig szilikonos sütőpapírt használokk, pl. dr.pack az intersparból, azzal sosincs gond!
Némelyik sütőpapír inkább beszívja a zsírt, mint átadja a benne sülő dolognak...
Viszont remek, hogy nem kell bő olajban sütni!
Vagyis inkább szeretném, hogy az enyém legyen...
Cserke, van még egy-kettő itthon :)