Libanoni gombóc - VKF! XXIX. forduló



Beleszerettem a sütőtökös gombócokba, csak úgy gurulnak ki a konyhánkból.
Ez egy libanoni változat, a külseje bulgurból és sütőtökből készül, a tölteléke spenótból. Aki szereti a keleties ízvilágot, nem fog benne csalódni.
A bulgur kicsit kemény, roppanós marad benne, de nem zavaróan. Az eredeti recept szerint bő olajban kell kisütni a gombócokat, én viszont megpróbálkoztam a sütőben való elkészítéssel. Szépen megpirultak, a belsejük is átsült, teljesen meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Egyedül a sütőpapírral volt problémám, ugyanis nagyon ragaszkodott a gombócokhoz. Nem tudom, hogy mi volt az oka, a papír rossz minősége vagy inkább alufólián kellett volna megpróbálnom a sütést.
A bulgur kapható nagyobb élelmiszerboltokban vagy a DM-ben.




1 csésze=2,5 dl

Hozzávalók:

2 csésze bulgur (320 gr)
1,5 csésze sült tökpüré (270 gr)
2 ek reszelt hagyma
3 ek liszt
1 tk fahéj, 1/2 tk szegfűszeg
1 tk paprika édes+csipős

2-3 dkg vaj

töltelék:
40 dkg friss spenót vagy egy negyed fagyasztott spenót
2 gerezd fokhagyma
1 marék dió
2 tk gránátalmaszirup vagy citromlé
olívaolaj

Elkészítés:
1. A bulgurt leöntjük forrásban lévő vízzel, annyival, hogy jól ellepje és 5 percig állni hagyjuk. Én egy kicsit tovább hagytam állni, mert elfelejtkeztem róla.
2. Leszűrjük a bulgurt és kiterítjük egy konyharuhára, hogy leszárítsuk róla a vizet.
3. Összekeverjük a sütőtökkel, fűszerekkel, reszelt hagymával és alaposan összegyúrjuk. Nagyon jó érzés kézzel tapicskolni ebben a narancssárga masszában :)
4. Tegyük félre 10 percre, aztán még egyszer gyúrjuk össze.
5. Közben kevés olívaolajon pároljuk meg a spenótot, a mélyhűtöttet pároljuk addig, amíg el nem fő a víz belőle.
6. Adjuk hozzá az áttört fokhagymát, sózzuk, keverjük hozzá a durvára darabolt diót és hagyjuk kihűlni. Itt kéne hozzáadni a gránátalmaszirupot, de az nekem nem volt, helyette kis citromlé került bele.
7. Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra, béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával egy nagy tepsit.
8. Fogjunk neki a gombócok elkészítéséhez, készítsünk magunk mellé egy tálkában vizet. Tegyünk egy evőkanálnyi masszát a NEDVES tenyerünkre, nyomkodjuk szét laposra, tegyünk a közepére egy teáskanálnyi tölteléket és próbáljunk gombócot formálni belőle. Ha kell, tegyünk még hozzá bulguros masszát. Ha nem nedves a tenyerünk, akkor eléggé ragad hozzá a massza.
9. Sorakoztassuk a gombócokat a tepsin, locsoljuk meg mindegyiket kevés olvasztott vajjal.



10. Az előmelegített sütőben süssük 25 percig (légkeveréssel).

Lehet hozzá joghurtos mártást készíteni : egyszerűt (joghurt, fokhagyma, só) vagy az eredeti receptben szereplő bonyolultabbat.


Megjegyzések

Vesta üzenete…
Azt hittem a képről, hogy édesség lesz, valamilyen gumicukros v. aszalt papayás golyók :)
Nagyon izgalmas íze lehet!
Én mindig szilikonos sütőpapírt használokk, pl. dr.pack az intersparból, azzal sosincs gond!
szepyke üzenete…
És, ha szilikonon, vagy teflonbevonaton sütöd?
Némelyik sütőpapír inkább beszívja a zsírt, mint átadja a benne sülő dolognak...
Viszont remek, hogy nem kell bő olajban sütni!
Cserke üzenete…
Ez az én gombócom:)
Vagyis inkább szeretném, hogy az enyém legyen...
lúdanyó üzenete…
Valószinű, hogy a papírral volt a gond, olyan helyen vettem, ahol ez az egy féle volt, viszont sürgősen szükségem volt sütőpapírra. Majd elhasználom szabásmintákhoz a maradékot :)

Cserke, van még egy-kettő itthon :)
Ízlésszindróma üzenete…
Ez nagyon tetszik! Biztos szeretném az ízét! Mindent szeretek ami benne van:) Nyamm..:))
nokedli üzenete…
nálm még vár két hokaido-tök feldolgozásra. mr. nokedli imádja a keleties ízeket, sztem nagyon örülne neki...
Notburga üzenete…
Ezt kipróbálom, úgyis van egy vajtököm. Talán az eredeti változattal...

Népszerű bejegyzések