Fish and chips - kicsit másképp




A Fish and chips - vagyis sült hal sült krumplival igen finom étel, de az eredetit én igen olajosnak találom, ezért megpróbálkoztam egy könnyedebb változattal. Amúgy sem szeretek sok zsiradékban sütni, amit lehet, megpróbálok a sütőben elkészíteni.

A hal sörtésztában sül serpenyőben, a köret - ami krumpli, répa, sütőtök és hagyma pedig a sütőben. Eredetileg csak krumplival szoktam készíteni, de amióta Flat Catnél megláttam a sütőtök "rosejbnit", mindenképpen ki szerettem volna próbálni. A sütőtökről pedig a sárgarépa jutott az eszembe, így az is került a tepsibe. Nagyon finom lett így együtt, csak magában, hal nélkül is érdemes kipróbálni. Házi majonézt készítettem hozzá, tényleg gyorsan megvan és sokkal finomabb mint a bolti. A majonézt Wise Lady nagyon jó bejegyzése alapján készítettem, ezzel a módszerrel nehéz elrontani.

Hozzávalók:
1 csomag (500 gr) tőkehalfilé (kiolvasztva)
3-4 dl sör
20 dkg liszt
2-3 púpos teáskanál sütőpor
só, bors
kevés liszt a halhoz
olaj

krumpli
sütőtök
sárgarépa
hagyma
tetszés szerint

majonéz

Elkészítés:
1. A halszeleteket jól lecsepegtetjük, letörölgetjük papírtörlővel és sózzuk, borsozzuk.
2. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
3. A zöldségeket (a hagyma kivételével) megtisztítjuk és egyforma, hosszú vékony hasábokra vágjuk (kb. 1 cm x 5 cm). A hagymát cikkekre vágjuk.
4. A lisztet összekeverjük sóval, a sütőporral és annyi sörrel, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.
5. A krumlit és a répát sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá 2-3 ek olajat és kézzel jól keverjük össze. Terítsük a tepsire vékony rétegben, keverjük hozzá a hagymát és tegyük be a sütőbe sülni.
6. Egy nagy teflon serpenyőben forrósítsunk fel kevés olajat, a halszeleteket mártsuk be lisztbe, aztán a sörös tésztába és tegyük a forró serpenyőbe őket. Mindkét oldalán süssük pirosra a szeleteket. Pár perc alatt elkészül, a hal nagyon könnyen átsül.
7. Közben a sütőtököt is sózzuk, borsozzuk, keverjük össze egy kevés olajjal és tegyük a tepsibe a félpuha zöldségekhez.
8. Vegyük kb. 220 fokra a sütő hőmérsékletét és süssük pirosra, ropogósra őket. Narancssárga zöldségnél a pirosat kicsit szabadon kell értelmezni :)
9. Közben a halak is megsülnek és már ehetjük is.

A maradék hal hidegen is nagyon finom.



Megjegyzések

Wise Lady üzenete…
Ez nagyon finom lehet, holnap megcsinálom, főleg a köret az, ami nagyon tetszik. Ez lesz az ebédem (lehet, hogy hal nélkül).
Flat Cat üzenete…
Örülök, hogy ízlett! :)
Nagyon tetszik ez a továbbfejlesztett változat! :)
A bő olajban sütés nálunk sem nagyon megy, amerikai konyhás lakásban utána minimum egy hét szellőztetés kell, de az télen nem annyira jó ötlet. :)
Névtelen üzenete…
Finom!!!!!!!!! és egészséges! Hal az nálunk is jöhet, minden mennyiségben. A köret pedig szintén telitalálat! :)
erős ildikó üzenete…
Nagyon tetszik, kérek egy jókora adagot!:)
lúdanyó üzenete…
Köszönöm mindenkinek! A tök kicsit puhább lett a kelleténél, de az íze az nagyon finom.

Népszerű bejegyzések