Tarte Tatin - birsalmából, rizsfelfújtból
Ha teljesen hagyjuk kihűlni, akkor úgy lehet szeletelni, mint egy tortát. Ha nem, akkor kanállal lehet szedni belőle. Mindkét változatot kipróbáltuk, az élvezeti értékén nem változtat :)
kihűlve, késsel szeletelve
Nagyon finom lett: a karamelles, savanykás birsalma és az édes, krémes rizs igen jó párost alkot.
A karamelles birsalma magában is nagyon jó, de finom lehet belőle az igazi Tarte Tatin is.
Hozzávalók:
250 gr rizs
1 l tej
1/2 vaníliarúd
10 dkg cukor
1 csipet só
3 ek vaj
5 dkg mazsola (be lehet áztatni rumba vagy kevés meleg vízbe)
4 tojás
1kg birsalma
10 dkg cukor
8 dkg vaj
Elkészítés:
1. Egy fazékba beleöntöm a tejet, hozzáadom a rizst, 1 ek vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat és a sót.
2. Felforralom és néha megkeverve 15 percig főzöm kis lángon, aztán elzárom a lángot, lefedem és 20 percig hagyom duzzadni a rizsszemeket. Ezután jól összekeverem, hozzáadom a maradék 2 ek vajat és hagyom kihűlni. A rizsnek puhának, krémesnek kell lenni, de nem folyósnak.
3. Közben a birsalmát meghámozom, kiszedem a magházat és vékonyabb szeletekre vágom. Ne legyenek túl vékonyak a szeletek, mert akkor szétesnek párolás közben, kb. 1 cm vastagság a megfelelő.
4. Egy nagyobb, lefedhető serpenyőben megolvasztom a vajat. Beleteszem a cukrot, hagyom pár percig olvadozni őket együtt, aztán beleteszem a birsalmaszeleteket, összekeverem és kis lángon, fedő alatt hagyom puhulni.
5. Kb. 20 perc alatt elkészül, akkor jó, ha a birsalmaszeletek puhák, de még egyben vannak és sűrű, karamelles lé van körülöttük.
6. Előmelegítem a sütőt 170 C fokra. Egy nagyobb tortaformába (28 cm) beleöntöm a karamelles birsalmát és elegyengetem az alján. Arra vigyázzunk, hogy ne levehető oldalú forma legyen, mert abból kifolyik a karamelles lé.
7. A tojássárgákat és a cukrot jól összekeverem, hozzáadom a kihűlt tejberizst és a mazsolát.
8. A tojásfehérjékből kemény habot verek és óvatosan összekeverem a rizzsel.
9. Ráöntöm a karamelles birsalmára és az előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Légkeveréssel volt nekem ennyi, sima sütőben kicsit tovább kell sütni 5-10 perccel.
Akkor jó, ha a teteje már kezd barnulni és a beleszúrt hurkapálcára nem tapad rá a massza.
10. Hagyom kihűlni a formában, majd óvatosan kiborítom egy nagy tálra. Nekem nem volt ekkora tányérom, így egy tálcára borítottam.
Nem kell hozzá szerintem semmilyen öntet, mert a karamelles birsalmától krémes, szaftos lesz, egyáltalán nem száraz, mint némely menzai rizsfelfújtak.
Megjegyzések
Épp most jutottam hozzá némi birsalmához, a hangya el is indult a fejemben :-)
Kösz, Trinity!
http://vegavarazs.hu/blogger-oscar-gala