Sült almás sütőtök
Az eredeti recept szerint (a Ház a Tatin utcán című könyvből) babérlevéllel, szerecsendióval, sóval, borssal kell fűszerezni, nálunk viszont egyre inkább eltolódott az ízesítés édes irányba. Elhagytam belőle a babérlevelet, borsot, viszont tettem hozzá egy nagyon kevés cukrot.
A kicsit savanykás sült alma és az édes sütőtök nagyon jól megfér egymással.
Maradék sült tök felhasználására is kiváló.
Hozzávalók:
kb. 70-80 dkg sült sütőtök (tisztán mérve, héj nélkül)
1,5 kg savanykás alma
3+4 dkg vaj
3,5 dl tej
4 dkg liszt
2-3 ek cukor
só
Elkészítés:
1. Az almát feldaraboljuk, lehet kockára vagy szeletekre, ahogy jól esik. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztunk 3 dkg vajat, beletesszük az almakockákat és fedő alatt puhára pároljuk. Néha óvatosan keverjük össze vagy inkább rázogassuk, hogy ne törjük össze az almát.
2. Készítsünk besamel mártást: 4 dkg vajat olvasszunk meg egy edényben, keverjük bele a lisztet, pirítsuk 1-2 percig (de ne barnítsuk meg), majd öntsük fel a tejjel és kevergetve főzzük sűrűre.
3. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Egy közepes méretű tepsit (25x35) vajazzunk ki.
4. A sült tököt törjük össze villával, keverjük hozzá a besamel mártást, pici sót és 2-3 ek cukrot.
5. A megpuhult almát terítsük el a tepsi alján, öntsük rá a besameles tököt és süssük 20-25 percig (légkeveréssel), amíg a teteje el nem kezd barnulni. Normál sütőben 220 C fokon süssük.
Langyosan-hidegen a legfinomabb.
Megjegyzések
N
A könyvben pumpkin pie is lesz :)
Niki, a jövő héten már havazhat is :(
Vesta, nálunk is sült még birsalma is :) Lesz belőle C&V szuper finom birsalma-sütőtök levese. Igyekszem majd azt is megírni, mert nagyon finom.
Én is az édesre szavazok!!! Nagyon klassz páros!
Trinity, köszönöm, ebben a hidegben különösen jól esik.
Tündér, csak biztatni tudlak :)
Se sütőtök, se alma. Egyiket sem szeretem.:(