Juhtúrós gombóc leves - VKF! XXIX. forduló
Nem egy látványos leves, viszont nagyon finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Vagyis a dolgozó anyák álma :)
A gombóchoz valókat lehet duplázni és akkor igazán tartalmas leves lesz belőle.
Hozzávalók:
13 dkg juhtúró (ennyi volt otthon)
2 dl tejföl
2 dkg vaj
1 db tojás
3 ek liszt
2 ek búzadara
kapor
citromlé
1-2 gerezd fokhagyma
só
1 liter víz+1 bio zöldségleves kocka (DM-ben kapható baráti áron)
Elkészítés:
1. A gombóchoz 7 dkg juhtúrót összekeverünk 2 púpos ek liszttel, 2 ek búzadarával, a tojással. Sózzuk ha szükséges és állni hagyjuk. Elég lágy masszát kapunk.
2. A vajat megmelegítjük egy fazékban, belekeverünk 1 púpos ek lisztet és 1-2 percig kevergetjük alacsony lángon. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg.
3. Állandó keverés közben felöntjük a vízzel és felforraljuk. Beletesszük a zöldségleveskockát is.Könnyen kifut, ha felforrt ! Forraljuk 5 percig.
4. A maradék 6 dkg juhtúrót keverjük simára a tejföllel, majd egy kevés forró levessel és öntsük vissza az egészet a levesbe. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.
5. Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat a masszából és tegyük őket a forrásban lévő levesbe. További 10 percig főzzük, ezalatt a gombócok is megfőnek.
6. Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségben apróra vágott kaprot, citromlevet és most sózzuk meg, ha szükséges.
Megjegyzések
És eszembe sem jutott eddig, hogy valaki egy blogot töröljön és a kedvenc receptek a semmibe vesszenek. Milyen jó, hogy erre felhívtátok a figyelmemet, lehet, hogy elkezdek gyorsan mentegetni én is.
Raindrop, örülök, hogy tetszik, ráadásul tényleg alig kell hozzá valami.
Ancsika, nincs arrafelé olyan spéci sajtbolt, ahol árulnak juhtúrót?
Wise Lady, csinálj magadnak egy adagot :) Ennyire önző lehet egy anya is :))