Csokoládés sütőtökkenyér
Nem volt fűtésünk 3 napig ebben a nagy hidegben. Így aztán kénytelen voltam mindenfélét sütni a sütőben, pl. sütőtök is sült igen nagy mennyiségben. Ezért most sütőtökös receptek következnek :)
Sajtkukac blogján olvastam először a Baked című könyvről, amiből készült ez a sütőtökös sütemény. Teljesen beleszerettem, úgyhogy én is megszereztem, hát mondhatom, hogy igen kiváló könyv. Két amerikai fiatalember a szerző, akik egy híres kávézót működtetnek New Yorkban, és a kedvelt receptjeiket gyűjtötték egybe.
A hozzávalókat amerikai szokás szerint cup-ban adják meg, de most lemértem azok kedvéért, akik jobban szeretnek mérlegen méricskélni.
Hozzávalók:
4 tojás
350 gr finomliszt (3 és 1/4 cup)
350 gr sült sütőtökpüré (1 és 3/4 cup)
200 gr barna cukor (eredetileg 3 cup, de szerintem az nagyon sok)
2 dl olaj
1 ek vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
2 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
2 tk szódabikarbóna
2 tk só
kevés reszelt szerecsendió
1/2 tk őrölt gyömbér (ez most nem volt itthon)
150 gr csokilencse
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 185 C fokra. Egy hosszúkás (10 x 30 cm) tepsit vajazzunk ki.
2. A lisztbe keverjük bele a fűszereket és a sót.
3. A sütőtökpürét keverjük alaposan össze az olajjal.
4. Adjuk a tökhöz egyenként a tojásokat, mindegyikkel jól keverjük el.
5. A lisztet öntsük a masszához, keverjük össze, de ne keverjük túl. Amint elkeveredett a liszt, már jó is.
6. Egy lapáttal óvatosan keverjük a tésztához a csokilencsét.
7. Öntsük bele a tésztát a formába és süssük legalább 1 órán át. Utána ellenőrizzük időnként tűpróbával, hogy megsült-e. Nekem 1 óra 10 perc alatt sült meg.
8. Hagyjuk 15 percig a formában, majd borítsuk ki egy rácsra, hogy kihűljön.
Ha kihűlt, akkor lehet a legjobban szeletelni. Langyosan is megpróbáltuk :)
Nagyon finom, kicsit karácsonyias illatú, nincs igazán sütőtök íze, csak picit lehet érezni rajta. A sütőtök és a csoki pedig nagyon jól illik egymáshoz.
Megjegyzések
És megint egy remek könyv,amit be kell szerezni!
Egyébként én is a karácsonyra asszociáltam rögtön, mikor megláttam a képet!
Gyönyörű színe van, érdekes süti.
Limara, köszönöm! Nagyon kiváncsi vagyok a tiédre :)
Wise Lady, persze, hogy finomak a sajátjaink is. De annyi minden van még a világon, amit jó lenne kipróbálni, megkóstolni :)
Nagyon hülyén hangzik, de nekem nagyon sárga... Jó, tudom, hülye vagyok. Megyek, keresek egy sarkot és beállok, de megigérem, hogy ahogy lehetőségem lesz, megpróbálom, hátha szeretem...:)))
SL, az átkozott globalizáció az oka... :)
Niki