Szilvalekváros bukta
A családra korlátozódó közvélemény-kutatás szerint, ez a legfinomabb lekváros bukta, amit valaha ettünk.
Sok töltelék, kevés, de foszlós, puha tészta, kis méret - nálunk ezek egy jó bukta ismertetőjegyei :)
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
3-4 csipet só
6 evőkanál cukor
3,5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
1 dl olaj
1 tojás
kemény szilvalekvár
kevés olaj
finomliszt a nyújtáshoz
kb. 36 db bukta lesz belőle
Elkészítés:
1. Megmelegítem a tejet, kiöntök kb. 1 dl-t egy bögrébe, beleteszek 1 kk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyen felfuttatom (vagyis megvárom, amíg szépen felhabosodik, megduzzad). Ez kb. 10 perc.
2. A liszteket összekeverem a sóval, cukorral, hozzáteszem a felhabosodott élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojást és az olajat. Alaposan összekeverem, nagyon lágy tésztát kapunk, olyan lesz, mint egy sűrű galuskatészta.
3. Megszórom kevés liszttel a tetejét, lefedem és 15 percig állni hagyom. Ekkor megint átkeverem, és csipegető mozdulatokkal 1-2 percig dagasztva keverem. Vagy keverve dagasztom.
4. Megint megszórom liszttel a tetejét, lefedem és 1 órán át kelesztem.
5. Egy közepes méretű tepsibe alaposan kiolajozok. A sütőt előmelegítem 180 c fokra.
6. A tésztát kiborítom egy JÓL belisztezett felületre.
7. A tetejét is alaposan belisztezem és a kezemmel kb. ujjnyi vastag téglalapot nyomkodok belőle
8. Felvágom 1/2 tenyérnyi téglalapokra,nekem 4 x 9 darabra sikerült felosztani.
9. A darabokat egyenként a tenyerembe veszem, kicsit meghúzogatom, hogy nagyobbak legyenek.
10. A tészta közepére teszek egy kiskanálnyi szilvalekvárt.
8. Felvágom 1/2 tenyérnyi téglalapokra,nekem 4 x 9 darabra sikerült felosztani.
9. A darabokat egyenként a tenyerembe veszem, kicsit meghúzogatom, hogy nagyobbak legyenek.
10. A tészta közepére teszek egy kiskanálnyi szilvalekvárt.
11. Ráhajtom a tésztát két oldalról a lekvárra.
12. A kis tekercseket hajtással lefelé, szorosan egymás mellé teszem a tepsibe, úgy, hogy előtte megforgatom a tepsiben lévő olajban.
13. Az előmelegített sütőben szép pirosra sütöm őket, nekem kb. 20 perc kellett hozzá.
13. Az előmelegített sütőben szép pirosra sütöm őket, nekem kb. 20 perc kellett hozzá.
Várjuk meg amíg langyosra hűl - ez az egész sütés legnehezebb része, aztán óvatosan válasszuk szét a kis buktákat és együk meg őket. Nagyon finom!
A receptet egy régi Stahl Judit műsorban láttam, az anyósától tanulta a bukta elkészítését.
A végére marad egy kis számvetés: ez a bejegyzés lett a 100. :)
A receptet egy régi Stahl Judit műsorban láttam, az anyósától tanulta a bukta elkészítését.
A végére marad egy kis számvetés: ez a bejegyzés lett a 100. :)
Megjegyzések
Szinte lemászik a monitorról!!
SL - este vacsora után kell ilyet nézegetni!
Nem csak szépek :)
Köszönöm szépen az egész család nevében! Mindenkinek ajánlom!
Panni
Most sül!:)
Ha elkészül, elárulom mennyire lett finom. Mert, hogy finom lesz, az nem kérdés:)
Puliszka 73
Köszönöm! Fantasztikus! Nem tudtuk abbahagyni!
Mi nagyon szeretjük a vaníliás cukrot, az egyik kanál cukor helyett azt tettem bele. Isteni volt!
Szilvi
Hétvégén kipróbáltam a receptet és nagyon finom, könnyű tésztájú butákat sütöttem belőle. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Főleg frissen nagyon eteti magát. Andi
köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy nektek is tetszett :) Nálunk általában nincs ideje nem frissnek lenni :)
A férjem és a lányom nagyon szeretik a buktát, ám eddig én még soha nem készítettem. Most megtaláltam a receptedet és uccu rászántam magam. Hatalmas siker lett a kész bukta, szerintem nem éri meg a holnapot :-)
Én csak finomlisztből csináltam, és tökéletes lett, foszlós, könnyű. Nagyon szépen köszönöm a receptet, és mindenki másnak bátran ajánlom, készítse el.
Köszönöm!