Parmezán-krémfagylalt zöldparadicsomlekvárral
Egy ideje kerülgetem ezt a receptet, a leírás alapján nagyon vonzónak találtam, ugyanakkor teljesen valószinűtlennek.
Végül úgy döntöttem, hogy itt az utolsó, vissza nem térő alkalom, van még egy darabka parmezán a mélyhűtőben és a saját nevelésű paradicsomunkon van még 3 db zöldparadicsom. Bár addig sikerült halogatni, hogy az egyik paradicsom már elkezdett pirosodni.
Az eredmény? Együtt nagyon finom, a parmezánfagylalt magában elég furcsa, a zöldparadicsomlekvár viszont magában is nagyon tetszett.
Hozzávalók:
15 dkg finomra reszelt parmezán
15 dkg ricotta
2 dl tejszín
35 dkg zöldparadicsom
200 gr cukor
1 citrom lereszelt héja
Elkészítés:
1. A tejszínt megmelegítjük, de nem forraljuk fel.
2. Hozzákeverjük habverővel a ricottát és a parmezánt, addig kevergessük, amíg fel nem olvad benne a sajt,.
3. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a vízbe teszünk jégkockát is és kihűtjük a masszát. Közben gyakran kevergetjük habverővel.
4. Mélyhűtőbe tesszük a krémet, néha átkevergetjük. Akkor jó, ha még krémes, de már kezd megszilárdulni.
5. A zöldparadicsomot feldaraboljuk, a cukorral feltesszük főni. Addig főzzük, amíg olyan lekvárszerű nem lesz, ez kb. 15 perc.
6. Átpaszírozzuk egy szitán vagy szűrőn, hozzátesszük a reszelt citromhéjat és kész is.
Nekünk nem volt már csak kb. 10 dkg zöldparadicsomunk, amiből elég kevés lekvár lett. A parmezánkrémnek legalább a fele megmaradt. Próbáltuk más lekvárral enni, azzal nem volt jó. Végül úgy döntöttem, hogy a maradék, rizottóban fogja végezni.
Nem bánom, hogy kipróbáltuk, a kettő együtt tényleg nagyon jó volt.
A receptet az Olasz konyha alapkönyvében találtam.
Megjegyzések
A lekvár részét kipróbálom, épp azon gondolkodtam ma, mit kezdjek a zöld paradicsomjaimmal, amik már sosem fognak beérni. A fagyi nem hozott lázba, de szerinted ez a lekvár eláll,ha mondjuk fejre állítom?
Én is féltettem a parmezánomat :) Mi lesz, ha ehetetlennek találjuk, ahhoz azért elég drága.
Holnap tervezem a rizottót, szerintem ahhoz nagyon finom lesz a maradék krém.
Ha csinálsz ilyen lekvárt. akkor azért próbáld ki ezt a parmezános krémet egyszer.
Bár nekem van ez a furcsa mániám a sós fagyival... :)
Fantasztikus!
Flat Cat, ebben biztos voltam :)
Mian, köszönöm. Elsülhetett volna fordítva is :) De vannak dolgok, amikben muszáj bátornak lenni.
akkor a fagyi sós-a lekvár édes? Azt hittem, minden sós lesz...
De ha a vaníliafagyit megettem olívaolajjal és sóval-szerintem ezt is megkóstolnám!