Lusta asszony pecsenyéje



Az eredeti elnevezése az ételnek Fenséges pecsenye lusta asszony módra, de én lusta voltam ilyen hosszú címet adni az ételnek :)
A pecsenye tényleg fenséges, nagyon egyszerű elkészíteni, alig kell hozzá valami, viszont nem gyors, mert ugyan magában el van a tűzhelyen, de nem egy 30 perces kaja.

Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka (lehet filézett pulykacombból is készíteni, azzal is nagyon finom)
2-3 nagy fej vöröshagyma
7-8 gerezd fokhagyma
majoránna

bors
olaj

Elkészítés:
1. A húst kb. 1 cm vastagságú, tenyérnyi szeletekre vágom, alaposan megsózom mindkét oldalon és fél órát állni hagyom.
2. Közben megtisztítom a vöröshagymát és félkarikára vágom, nem kell túl finomra, inkább olyan házias legyen. A fokhagymagerezdeket is megtisztítom.
3. Egy nagy, fedeles serpenyőben vagy lábasban olajat forrósítok és a szeletek mindkét oldalát gyorsan megpirítom. Ilyenkor lehet valaki mintaháziasszony és több részletben pirítja, majd egy tányéron gyűjti a szeleteket, én úgy szoktam általában, hogy beleteszek az olajba annyi húst, amennyi belefér, ha kész, egymásra halmozom őket a lábas egyik oldalán és a szabad helyen sütöm meg a többi hússzeletet.
4. Ha kész az összes hús, visszateszem mindet az edénybe, megszórom majoránnával, borssal, rászórom a hagymákat és leöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi.
5. Fedő alatt kb. 1 órán át főzöm, aztán leveszem a fedőt és addig forralom, ameddig el nem fő a leve és már csak a finom, sűrű hagymás szaft marad a húsok körül. Erre is kell majdnem 1 óra.

Nagyon finom a sok hagymától, a hús pedig annyira omlós lesz, hogy nem is kell hozzá kés, csak villa.
Köretnek most sütőben sült krumplit ettünk hozzá.
Hidegen is nagyon finom.
A receptet évekkel ezelőtt találtam egy Hegyvidék újságban.

Megjegyzések

Limara üzenete…
Nagyon jól néz ki! Hasonlóan szoktam én is készíteni! :))
Névtelen üzenete…
hú, de jól néz ki és mondjuk sok mindent nem is kell csinálni vele - hagyni sülni.
trinity üzenete…
Ami magában elvan-az nekem gyors:)))
És finom is!!!
Ági üzenete…
Nahát, én pont így szoktam csirkemellet, vagy combot, sőt pulykacombot is készíteni. És most esik le, hogy ez milyen találó elnevezés :))

Népszerű bejegyzések