Kelt müzliszelet
Nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel, ízben, állagban sikerült nagyon hasonlót előállítani. Finom, egészséges, mi kell még? :)
Hozzávalók:
330 gr Graham liszt
50 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dl langyos tej
1 csomag porélesztő (7 gr)
30 gr barna cukor
1 nagy ek méz
80 gr vaj
1 marék csokoládélencse vagy fél tábla apró kockára vágott keserű csokoládé
1 marék napraforgómag
1 marék mazsola
a tetejére
díszítőcukor
fahéj
szeletelt mandula
1 tojásfehérje
Elkészítés:
1. 1 dl langyos tejbe beleteszek 1 kk cukrot és beleszórom az élesztőt. Lehet frisset is használni, de most éppen nem volt itthon. Frissből kb. 2-3 dkg-t tennék bele. Összekeverem és hagyom állni, pár perc alatt fel fog habosodni.
2. Közben összekeverem a kétféle lisztet, cukrot, majd beleöntöm a felhabosodott élesztős tejet, a maradék langyos tejet és gyorsan összegyúrom.
3. Hozzáadom az olvasztott, langyosra hűlt vajat és alaposan összegyúrom, dagasztom.
4. A tésztára szórom a magot, csokit, mazsolát és ezekkel is összegyúrom. Elég puha lesz a tészta, de az a jó.
5. Letakarom és hagyom kelni egy órán át.
6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, kézzel laposra nyomkodom, a cél kb. 1 - 1,5 cm vastag téglalap. Lehet használni sodrófát is, de most lusta voltam elővenni.
7. Felvágom késsel hosszúkás rudakra (1,5 x 10 cm) és átrakom őket egy sütőpapírral beborított tepsire. Nekem 1 nagy gáztepsi és 1 közepes tepsi kellett ennyi rudacskához.
8. Megkenem a tetejüket tojásfehérjével, megszórom a fahéjjal elkevert díszítőcukorral és a szeletelt mandulával.
9. A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Közben tudnak kelni a szeletek.
10. Légkeveréssel 12-15 perc alatt szép barnára sülnek.
Langyosan már lehet enni, nagyon finom, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Legközelebb a tésztába is teszek fahéjat és felvágás előtt fogom megkenni a fehérjével , megszórni cukorral, mandulával.
Az eredeti süteményben volt tökmag is, a tetejére pedig szezámmagot is szórtak. Tökmag most nem volt itthon, a szezámmagot meg elfelejtettem.
Megjegyzések
(magunknak meg így, ahogy van...)
Köszi!!!!
Mit adnak még abban a pékségben?
Trinity, én is meglepődtem az eredményen :) Másnap (vagyis ma) is finom volt, mert elmentettem párat :)
Vesta, köszönöm :) Például sokféle croissant-t :) Mindenféle sós perecet, pizzás valamiket, rengeteg fajta kenyerük van, hoztunk haza finn veknit, az még harmadnap is nagyon finom volt.
Valamiért a pékség német-olasz, de nagyon nemzetközi a kínálata.
Egycsipet, én ma reggel kipróbáltam a kávémhoz és nagyon finom volt :)
Próbáljátok ki, érdemes!
Tényleg tetszik, csoki nélkül sorra kerül nálunk is valamikor a napokban!
És sajnos nem tudom megígérni azt sem, hogy nem kerül majd bele a csoki helyett egy-két furcsaság. Van egy datolyás-melaszos arab lekvárfélém, amit már kinéztem erre a célra! :D