Nyári fejtettbableves
Szerintem ez az egyik legfinomabb leves, amit valaha ettem. Külföldi vendégeknek is szoktam ilyet főzni, mert magyaros ízvilágú, mégsem nehéz étel.
Ebből a mennyiségből nagyon nagy adag lesz, legalább 8 főre elegendő. Egyszerű elkészíteni, gyorsnak csak azért nem gyors, mert fel kell vágni az összes zöldséget apró kockákra (a babot nem :) ).
Hozzávalók:
kb. 1 kg fejteni való bab
5 db fehérrépa (közepes méretű)
4 db sárgarépa (közepes méretű)
1 nagyobb zeller
1 paradicsom
1 zöldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
2 kk pirospaprika
3-4 ek olaj
2 dl tejföl
2 púpos ek finomliszt
só
Elkészítés:
1. A babot kifejtjük, megmossuk, lecsöpögtetjük.
2. A fehérrépát, sárgarépát, zellert, vöröshagymát, zöldpaprikát megtisztítjuk és a babbal megegyező nagyságúra vágjuk.
3. Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a babot és az apróra vágott zöldségeket. Megsózzuk és állandóan kevergetve 4-5 percig pároljuk.
4. Rászórjuk a pirospaprikát, összekeverjük és felöntjük vízzel (kb. 2 liternyi kell ennyi zöldséghez).
5. Felforraljuk és 30 percig főzzük, ennyi idő alatt a bab is megpuhul.
6. Közben a paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, a lisztet összekeverjük kevés vízzel, majd a tejföllel.
7. Ha puha a bab, beletesszük a forrásban lévő levesbe az áttört fokhagymát, a paradicsomot és behabarjuk(kevés forró levest hozzákeverünk a tejfölös-lisztes keverékhez, majd beleöntjük az egészet a levesbe és jól elkeverjük).
Forraljuk még 2-3 percig és kész is. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Hagyjuk hűlni, mert a forró levesben nem érezzük jól az ízeket.
Tehetünk hozzá még tejfölt, de anélkül is nagyon finom.
Megjegyzések
Ami a szakácskönyvet illeti, egyetértek! Az egyik első saját szakácskönyvem ebből a sorozatból az "Ősz az Aranysárkány vendéglőben" Anyukám nagyon jó érzékkel választott, amikor megvette nekem:)
Azóta is az egyik kedvenc szakácskönyvem (pedig már több mint száz van...)Nagyon jók az ételek is, sokat elkészítettem belőle, a képek és a tálalás, az edények pedig nagyszerűek,szemet gyönyörködtetőek. Minden étel szerintem jellegének megfelelően kerül tálalásra. Nekem kicsit olyan Krúdys a hangulata. Imádom, mindig jó hangulatom lesz tőle:)Közben beszereztem interneten a"Tél" és a "Nyár" részt is, még a "Tavasz" beszerzés előtt áll, külön még nem találkoztam vele, csak a 4 résszel együtt...tehát vadászok tovább...
Mindig megállapítom, hogy milyen jó dolog az internet :)
Tündér, szerintem is a legjobb szakácskönyvek közé tartozik ez a sorozat :)
Megnézzem neked antikváriumban a Tavasz? Szoktam látni őket egyenként is.
Csak én nem ilyen sűrűre - kicsit lájtosabban.
Bár ezt a levest így én is a nagyimtól tanultam... :)
Szepyke, ebben szerencsére nincs hal :)
Napmátka, a többi ugyanaz? Kipróbálnám a te változatod is !
Flat Cat, keressek két példányt? (A kérdés komoly). Én is elmentem az Aranysárkányba ebédelni, annak idején fogalom volt ez az étterem. A korkülönbségből adódóan engem már nem kellett vinni :)
nagyon köszönöm, nálunk is folyamatosan a nagy kedvenc :)
petrezselyem hiányzik nekem belőle. A többi színnel.