Málnahab - avagy a gyerekkor ízei
Nagyon szerettem nyaranta a mezőkeresztesi nagymamámnál nyaralni. Ott voltak az unokatestvéreim, akikkel nagyon jókat játszottunk, bicikliztünk, csatangoltunk a falu határában, kapáltunk a kertben, etettük az állatokat, szóval én városi kislány létemre belekóstolhattam a falusi élet örömeibe. Mivel rövid időt töltöttem ilyen foglalatosságokkal, nem éreztem tehernek a munkát sem. Az unokatestvéreim persze már inkább, mert nekik télen, nyáron volt részük benne.
A nagymamám nem készített túl sok fajta ételt, de amit főzött az valami egészen fantasztikus volt és ezt nem csak nosztalgiából érzem így.
A friss zöldségek, gyümölcsök, házi tejtermékek, a frissen vágott baromfi, mind olyan pluszt adtak a legegyszerűbb ételeknek is, amit a legjobb szakács sem tud elérni rosszabb alapanyagokból, hiába van a kisujjában a csúcsgasztronómia.
Egyszerű parasztházuk volt, egy szoba, konyha, kamra pincével, nagy kert, nagy udvar. Volt sokféle gyümölcsfa az udvaron és málnabokrok is voltak a kert végében. A nagymamám, ha kedveskedni akart az unokáinak, akkor málnaérés idején gyors édességként málnahabot készített nekünk tojásfehérjéből és kavart hozzá cukros tojássárgát.
Volt neki egy olyan likőröspohár készlete, aminek kétrészes poharai voltak, valamilyen színes fémből készült alacsonyabb tartóféle, benne egy kicsit magasabb üvegpohárral. Ebben kavargatta mindig a tojássárgát a cukorral.
Sajnos valahol elkeveredtek ezek a poharak, pedig olyan szívesen csináltam volna én is a gyerekeimnek abban ezt az édességet.
A recept nagyon egyszerű, nem is nevezném receptnek és biztosan sokan ismerik.
Fejenként egy tojássárgát 2-3 teáskanál cukorral jó habosra keverünk.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadunk ízlés szerint cukrot és málnát. Kicsit be is lehet hűteni, de langyosan is nagyon finom.
Tetszőleges sorrendben esszük a cukros tojássárgát és a habot.
A legjobb, ha valaki megcsinálja nekünk, de lehet, hogy már mi vagyunk azok, akik elkészítik ezt a gyereküknek, unokájuknak, kedvesüknek. És valahogy ez is jó dolog.
Sajnos valahol elkeveredtek ezek a poharak, pedig olyan szívesen csináltam volna én is a gyerekeimnek abban ezt az édességet.
A recept nagyon egyszerű, nem is nevezném receptnek és biztosan sokan ismerik.
Fejenként egy tojássárgát 2-3 teáskanál cukorral jó habosra keverünk.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadunk ízlés szerint cukrot és málnát. Kicsit be is lehet hűteni, de langyosan is nagyon finom.
Tetszőleges sorrendben esszük a cukros tojássárgát és a habot.
A legjobb, ha valaki megcsinálja nekünk, de lehet, hogy már mi vagyunk azok, akik elkészítik ezt a gyereküknek, unokájuknak, kedvesüknek. És valahogy ez is jó dolog.
Megjegyzések
A munkahelyemen költözködtünk, még most is félig dobozok között vagyunk, de már működünk.
Közben pedig felvételiztettünk a mesterképzéseinkre, szóval jól elvoltunk :)
Nekem anyukám eperből készített így habot, és igen, igen: mennyi tojássárgáját bekanalaztam így!!!De jó is volt.....
Off: akkor egyetemről van szó, igaz, és a master képzésről, ha nem értettem félre? Engem is foglalkoztat a dolog a nagylányom miatt, mert a BA képzés magunk között nem sokmindenre elegendő....
Még nincs kisgépem, de most hozzáférek a családi géphez is :)
off: igen jól értetted, kérdezzél nyugodtan emailben
Örülök, hogy ennyire ízlett !! Rátaláltam én is nálad, írtam is hozzá, de valahol útközben elveszett. Most beírtam megint, nem hagyom magam :)
majd kérdezősködöm egy picit, ha nem baj:)))
Volt bolti poharas is, de az ég és a föld volt ahhoz, de mégis szerettem.
Ráadásul volt, hogy cukorral habosra kikevert nyers tojást csinált a Mamám.
Ma mondjuk már nem eszek tojást és nem is kísérleteztem még málnahabot készíteni anélkül. Majd lehet, hogy egyszer.
Renata, érdekes, hogy milyen sok helyen készítették ezt az Anyukák, Nagymamák!
Tojás nélkül kicsit nehezen megvalósítható :))
Nálunk is készült hasonló gyerekkoromban, de a tojás sárgája nem szerepelt, csak a fehérje.
Abból - gyümölcs és cukor hozzáadásával - lett a hab, nagyon kiadós volt, és sokféle gyümölcsből készülhetett...
Nálunk valamiért mindig málnából készült, pedig tényleg finom lehet mindenféle gyümölccsel.