Kapros tökös tejes-pite
A sütemény receptjét a lányom barátnője ajánlotta nekem, hogy mindenképpen próbáljam ki.
Az eredeti süteményt én nem láttam és nem kóstoltam. Aki ajánlotta, az látta, de nem ehetett belőle :)
A Mátrában találkozott vele, ott készítette el egy Nagymama (talán a Mátra alján, falu szélén ...).
Kifaggatta azokat, akik ettek belőle, majd a látvány és a többiek elmondása alapján megsütötte otthon, aztán felajánlotta nekem, hogy próbáljam ki, mert nagyon finom.
Igaza volt, nagyon-nagyon finom, egészen különleges ízű sütemény!
Köszönöm Lilla!
Hozzávalók:
80 dkg durvára reszelt tök (2 kis tök megtisztítása után ennyi tökhús maradt tisztán)
50 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
10-13 dkg cukor
4 tojás
5 dl tej
vaniliáscukor vagy vaníliakivonat
1 csokor kapor
4-5 dkg vaj
csipet só
Elkészítés:
1. A reszelt (nem gyalult!) tököt picit besózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét.
2. Közben előmelegítjük a sütőt 180 C fokra, kivajazunk vastagon egy közepes tepsit.
3. A lisztből, tojásból, cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát keverünk.
4. Hozzáadjuk a kinyomkodott tököt, az apróra vágott kaprot és a vaníliát.
5. Beleöntjük a tepsibe, a tetejére csipkedjük a maradék vajat és kb. 45 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. Légkeveréssel sütöttem, a normál sütőt 200 C fokra kell bemelegíteni.
6. Kicsit kihűtjük, porcukorral megszórjuk és ehetjük.
A belseje finom, lágy, a külseje ropogós, csak ajánlani tudom azoknak akik szeretik a kaprot.
Hallott különben valaki ehhez hasonló süteményről?
Az eredeti süteményt én nem láttam és nem kóstoltam. Aki ajánlotta, az látta, de nem ehetett belőle :)
A Mátrában találkozott vele, ott készítette el egy Nagymama (talán a Mátra alján, falu szélén ...).
Kifaggatta azokat, akik ettek belőle, majd a látvány és a többiek elmondása alapján megsütötte otthon, aztán felajánlotta nekem, hogy próbáljam ki, mert nagyon finom.
Igaza volt, nagyon-nagyon finom, egészen különleges ízű sütemény!
Köszönöm Lilla!
Hozzávalók:
80 dkg durvára reszelt tök (2 kis tök megtisztítása után ennyi tökhús maradt tisztán)
50 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
10-13 dkg cukor
4 tojás
5 dl tej
vaniliáscukor vagy vaníliakivonat
1 csokor kapor
4-5 dkg vaj
csipet só
Elkészítés:
1. A reszelt (nem gyalult!) tököt picit besózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét.
2. Közben előmelegítjük a sütőt 180 C fokra, kivajazunk vastagon egy közepes tepsit.
3. A lisztből, tojásból, cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát keverünk.
4. Hozzáadjuk a kinyomkodott tököt, az apróra vágott kaprot és a vaníliát.
5. Beleöntjük a tepsibe, a tetejére csipkedjük a maradék vajat és kb. 45 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. Légkeveréssel sütöttem, a normál sütőt 200 C fokra kell bemelegíteni.
6. Kicsit kihűtjük, porcukorral megszórjuk és ehetjük.
A belseje finom, lágy, a külseje ropogós, csak ajánlani tudom azoknak akik szeretik a kaprot.
Hallott különben valaki ehhez hasonló süteményről?
Megjegyzések
De gondolom, milyen fini lehetett!
Cukkinit hallottam már kevert sütibe reszelni, mint az almát. Szaftosabbá teszi és teljesen semleges ízű.
Alig várom, hogy teremjen a tököm. Tuti kipróbálom! De szerintem menne ez a cukkinival is. Szerinted??
Szerintem jó lenne cukkinivel is, ki kell próbálni :) Igazából a kapor íze az, ami dominál benne, a tök inkább szaftosabbá teszi, mint ahogy azt Viki megjegyezte .
Wise Lady, csak a mennyiségeket találtam én ki, az ötlet nem az enyém. Lsd. történetet a recept előtt :)
Mian, milyen jó neked, hogy saját tököd is lesz !
Csak a kapros-túrós lepény jut eszembe, mint némileg hasonló....
Trinity, nekem is a kapros-túrós jutott az eszembe róla, aki azt szereti, annak ez is be fog jönni.
Más: nézz be hozzám légyszi, van egy meglepetés a számodra:)
hogy csak édes lesz, különben is bátraké a finom étel :)
Éppen most vágtam fel és elárulom, hogy csillagtökkel (héjastul, magostul belereszelve 1 kg!) készült. Fenséges!
Köszönöm az ötletet!
Beterveztem :))
Viszont hoztam neked valamit, gyere érte ide:http://latsiakonyhaja.blogspot.com/2009/07/dijat-kaptam.html
Hát ez zseniális recept! Én is mindenképpen kipróbálom, kihagyhatatlan!
Raindrop, szerintem is :) Frissen, langyosan a legjobb, de ma reggel hidegen ettem a kávémhoz és úgy is nagyon finom volt.
Kipróbáltam cukkinivel, mivel holnap utazunk és nem akartam veszni hagyni az itthon roskadozó készletet! Napmátkával egyetemben nekem is gyanús volt a cukor, mert a sós inkább való a szám íze szerint, de a számos pozitív visszajelzés meggyőzött és megsütöttem!
Hatalmasra tátott szájjal haraptunk bele, és.... :(
nekünk a párommal (olimpiai bajnok kaporimádók vagyunk) egyáltalán nem jött be ez a dolog!!
:DDDDD
Szomorú vagyok, és szégyellem magam, biztos velünk van a hiba, hisz annyian dícsérték! :)
De legközelebb talán megcsinálom egy nagy kanál sóval... :DDD
Az első kukasütim lett, de legalább ilyen is van!