Vaniliás mangófelfújt angyalhajjal
Igazi raffinált, francia édesség - látványos, mégsem bonyolult elkészíteni, ráadásul nagyon finom (és fogyókúrázóknak is ideális).
Hozzávalók:
2 közepes méretű, érett mangó
kevés citromlikőr (eredetileg Grand Marnier)
4 tojás
6 ek porcukor
1 vaniliarúd
1/2 citrom reszelt héja
175 gr tejföl+75 gr joghurt keveréke (eredetileg 250 gr fromage blanc)
az angyalhajhoz 2 ek cukorból karamell
Elkészítés:
A mangót meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk 1-2 ek likőrrel. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Kivajazunk négy kis felfújt-formát.
A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral és a vaniliarúd kikapart belsejével. (Milyen jól jön ilyenkor az a sok vaniliarúd :) ).
Az eredeti receptben fromage blanc szerepel, mint megtudtam róla, ez egy speciális francia tejtermék, nálunk nem kapható. Soha nem kóstoltam, ezért elképzelni sem tudtam, hogy mivel lehetne helyettesíteni. A biztonság kedvéért vettem egy doboz mascarponet hozzá :) . Az interneten keresgélve rátaláltam egy blogra, ott tanácsolták a tejföl és joghurt keverékét. Ugyan fordított arányban keverték a tejfölt és a joghurtot, de én most így láttam jónak.
A cukros tojáshoz keverjük a tejföl+joghurt keveréket, hozzáreszeljük egy fél citrom héját. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához.
Elosztjuk a formákban a habos keveréket, rászórjuk a tetejére a mangókockákat és az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Közben elkészítjük az angyalhajat - már a neve is nagyon tetszett, ráadásul nagyon látványos díszítés.
2 ek cukorból sötét szinű karamellt készítünk. A recept szerint villával húzzunk szálakat a karamellből, de ez nem annyira egyszerű. Meg kell várni, amíg a karamell még folyékony, de már kezd dermedni. Ilyenkor már nem éget, tehát kézzel is hozzá lehet nyúlni. Nekem úgy sikerült a hajkészítés, hogy villával kivettem egy kis darabot a karamellből és elkezdtem húzni a kezemmel szálakat a villáról.
Az angyalhajszálakat tegyük rá a felfújtra és azonnal együk meg. Ha sokáig hagyjuk állni, összeesik a felfújt.
A receptet egy kis francia szakácsfüzet-sorozatban találtam (Bon appétit: Gratins).
Megjegyzések
A mangós felfújt is egész szokatlan csoda!
Mangót még eddig mindig csak nyersen ettem és nagyon szeretem, de sülve is nagyon finom.