"Self-saucing pudding" - csokis süti csokiszósszal
Ez egy igazi 2:1 sütemény: mire megsül, kettéválik egy sütire, ez lesz felül és egy öntetre, ez lesz alul.
Az angol neve nagyon kifejező és frappáns - magyarul sajnos csak körülírni lehet. Próbálkoztunk találó magyar nevet adni neki, nem jártunk nagy sikerrel. Legjobb (?) próbálkozásunk az önszószos sütemény volt :).
Viszont nagyon finom, nagyon csokis, nagyon egyszerű és nagyon gyors. Kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Szerintem kell hozzá még valami, ami kicsit lágyítja az erőteljes, kakaós ízt - ez most nálunk egy kis vaniliás porcukorral felvert tejszinhab volt. Nem kell belőle sok, csak egy kevés, de az tényleg kell. Finom lehet vaniliafagyival, legközelebb majd azzal készül, úgyis itt a fagylaltszezon.
Most 4 db 3 dl-es formában készítettem, de szerintem egy embernek sok egy ekkora adag. Érdemesebb kisebb formákban vagy egy nagyban készíteni. Az összűrtartalom azért legyen kb. 12 dl.
Hozzávalók:
125 gr finomliszt
120 gr cukor
3 tk sütőpor
4 ek kakaópor (nem cukrozott)
250 ml tej
25 gr vaj
2 tojás
1 tk vaniliakivonat
1 cs só
az öntethez:
160 gr barna cukor (szerintem ez sok, elég bele 10 dkg)
2 ek kakaópor
250 ml forró víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, vajazzuk ki a formá(ka)t, amiben sütni fogjuk (összesen 12 dl űrtartalom).
A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, kakaóval, cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, olvasztott, de nem forró vajat és a tejet. Jó alaposan keverjük össze és öntsük bele a kivajazott formába.
Az öntethez keverjük össze a barna cukrot, kakaót, öntsük bele apránként a lobogva forró vizet és jól kavarjuk össze, hogy a cukor felolvadjon a vízben. Ezt a keveréket öntsük rá óvatosan a formában várakozó masszára. Úgy a legjobb önteni, hogy egy kanál hátuljára csorgatjuk a folyadékot, így nem lesznek nagy lyukak a sütiben.
Tegyük be a sütőbe és süssük kb. 20 percig. Hűtsük ki legalább langyosra (addig a várakozóknak találjunk ki valami elfoglaltságot) és aztán lássunk neki. Kivülről egyszerű kakaós sütinek néz ki, de ahogy belevágunk a kanállal, előtűnik a gyönyörű, sötétbarna mártás is.
Málnát is el tudnék hozzá képzelni.
Az angol neve nagyon kifejező és frappáns - magyarul sajnos csak körülírni lehet. Próbálkoztunk találó magyar nevet adni neki, nem jártunk nagy sikerrel. Legjobb (?) próbálkozásunk az önszószos sütemény volt :).
Viszont nagyon finom, nagyon csokis, nagyon egyszerű és nagyon gyors. Kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Szerintem kell hozzá még valami, ami kicsit lágyítja az erőteljes, kakaós ízt - ez most nálunk egy kis vaniliás porcukorral felvert tejszinhab volt. Nem kell belőle sok, csak egy kevés, de az tényleg kell. Finom lehet vaniliafagyival, legközelebb majd azzal készül, úgyis itt a fagylaltszezon.
Most 4 db 3 dl-es formában készítettem, de szerintem egy embernek sok egy ekkora adag. Érdemesebb kisebb formákban vagy egy nagyban készíteni. Az összűrtartalom azért legyen kb. 12 dl.
Hozzávalók:
125 gr finomliszt
120 gr cukor
3 tk sütőpor
4 ek kakaópor (nem cukrozott)
250 ml tej
25 gr vaj
2 tojás
1 tk vaniliakivonat
1 cs só
az öntethez:
160 gr barna cukor (szerintem ez sok, elég bele 10 dkg)
2 ek kakaópor
250 ml forró víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, vajazzuk ki a formá(ka)t, amiben sütni fogjuk (összesen 12 dl űrtartalom).
A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, kakaóval, cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, olvasztott, de nem forró vajat és a tejet. Jó alaposan keverjük össze és öntsük bele a kivajazott formába.
Az öntethez keverjük össze a barna cukrot, kakaót, öntsük bele apránként a lobogva forró vizet és jól kavarjuk össze, hogy a cukor felolvadjon a vízben. Ezt a keveréket öntsük rá óvatosan a formában várakozó masszára. Úgy a legjobb önteni, hogy egy kanál hátuljára csorgatjuk a folyadékot, így nem lesznek nagy lyukak a sütiben.
Tegyük be a sütőbe és süssük kb. 20 percig. Hűtsük ki legalább langyosra (addig a várakozóknak találjunk ki valami elfoglaltságot) és aztán lássunk neki. Kivülről egyszerű kakaós sütinek néz ki, de ahogy belevágunk a kanállal, előtűnik a gyönyörű, sötétbarna mártás is.
Málnát is el tudnék hozzá képzelni.
Megjegyzések
Köszönöm Vesta! Tényleg nagyon-nagyon finom, de a piskótánál tömörebb a tésztája.
Nálad meg a recept és a fotó beszél magáért-nem kell különösebb lelkesítés, mint nekem:))))
Csábítóan csokis!!!Egyszerűen ellenállhatatlan....
Ilyesmiket szeretnék a közeljövőben kipróbálni.....Köszi a tippet!!!
Ez nagyon finom lehet. Egyébként a többi recepted is, de eddig még nem volt időm lelkesedni értük.Tegnap óta van és végre ki is próbálhatom őket.:-)
A receptért örök hálám üldözni fog :)