A nyári leves



Akkor jön el az ideje ennek a levesnek, amikor megjelennek a piacon az új zöldségek. Régiből sem rossz, de mégiscsak más az újkrumpli, újrépa, újzöldborsó. Na az utóbbi még nem volt, ezért egy kicsit csaltam és fagyasztottat használtam helyette. De a piacon már annyira kellette magát a sok finom, új zöldség, hogy nem bírtam ellenállni.
Újkrumpliból, zöldborsóból ízlés szerint lehet beletenni, én kb. 30 dkg újkrumplit és 30 dkg zöldborsószemet tettem bele. Bevallom, nem mértem le.

Hozzávalók:
1 csomó új sárgarépa
1 csomó új fehérrépa
újkrumpli
zöldborsó
1 fej új főzőhagyma
petrezselyemzöld
1 paradicsom
1 zöldpaprika


olaj

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom, a répaféléket karikára vágom, az újkrumpli kockára, a paprikát felszeletelem vékony karikára, a paradicsomot kis kockákra.
A petrezselyemzöld egy részét összefogom, összetekerem és megkötöm cérnával, hogy ne essen szét. Lehetőleg ne kék spárgával :)
Egy lábasban kevés olajat melegítek, beleteszem a répaféléket, zöldborsót, a hagymát egészben és az összekötözött petrezselymet. Kicsit átfuttatom a zöldségeket az olajon (a levesnek a répától lesz majd szép sárgás szine), megsózom és pár percig fedő alatt párolom. Utána felöntöm vízzel, annyival, hogy jó sűrű maradjon a leves és felforralom. Ha felforrt, beleteszem a krumplit és puhára főzöm. A végén teszem hozzá a paradicsomot, paprikát és azokkal még 2 percig főzöm.
Leveszem a tűzről és megszórom jó sok apróra vágott petrezselyemmel.

Ezzel kész is, nagyon finom, friss és könnyű leves lesz, a zöldségek íze dominál benne.

Megjegyzések

trinity üzenete…
Náluk is a leves-sztár a borsóleves...Csak nálam kikövetelnek bele a gyerekek egy nagyon vékonyka rántást, vagy azt, hogy némi csirkehusival ragulevessé minősítsem át:)
Én személy szerint, ha csak magamnak főzném- a Tiédre szavaznék!
erős ildikó üzenete…
Nagyon szeretjük az ilyen mindenbele levest, főleg friss zöldségekből.
Én is ma töltöttem fel a készleteket...
lúdanyó üzenete…
Trinity, én nagyon szeretem a hagyományos rántásos, galuskás zöldborsólevest is, főleg, ahogy a mamám csinálja :)
Hátha egyszer a családod is megkedveli. Nálunk a húsevőknek is nagyon ízlik :)
Napmátka, gondoltam, hogy a te műfajod az ilyen leves. Főleg, hogy van benne krumpli is :)

Népszerű bejegyzések