Nagymamám túrófánkja sütöben sütve
Nagymamám sütött sokszor ilyen túrófánkot, persze ő nem sütőben, hanem bő zsírban, ahogy azt egy rendes fánknál kell. Szerencsére még élt a nagymamám, amikor eszembe jutott, hogy el kéne kérni a receptjeit azoknak az ételeknek, amiket ő készített , amiket nagyon szerettem gyerekkoromban.
A receptjei persze nem voltak olyan igazi receptek, mértékegységként sokszor csak a marka szolgált, de megmértem, felírtam mindent pontosan.
Ezt a fánkot sokáig én is bő olajban sütöttem, de mostanában már nem készült, mert teljesen leszoktunk a bő zsiradékban sütésről.
Szoktam készíteni azért rántott dolgokat is, de azokat is a sütőben, tepsiben sütöm meg.
Kipróbáltam ezt a fánkot is így megsütni és nagyon meg vagyunk elégedve az eredménnyel.
Finom, könnyű, nagyon gyors. Aki akarja, persze kipróbálhatja hagyományosan megsütve, úgyis nagyon finom, nem szívja magát tele zsiradékkal.
Hozzávalók:
50 dkg túró
25 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
2 tojás
csipet só
1/2 zacskó sütőpor
kevés vaj a sütéshez
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval, aztán a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze.
Kicsit ragacsos tésztát kapunk.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, kézzel is lehet ellapogatni, nagyon puha a tészta.
Valamilyen formával szúrjuk ki, én most virágot választottam.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal.
Sorakoztassuk fel a fánkokat a tepsin, nem túl szorosan, mert kicsit megdagadnak.
A tetejüket is kenjük meg olvasztott vajjal.
Süssük meg az előmelegített sütőben, nekem légkeveréssel kb. 10 perc alatt megsültek.
A receptjei persze nem voltak olyan igazi receptek, mértékegységként sokszor csak a marka szolgált, de megmértem, felírtam mindent pontosan.
Ezt a fánkot sokáig én is bő olajban sütöttem, de mostanában már nem készült, mert teljesen leszoktunk a bő zsiradékban sütésről.
Szoktam készíteni azért rántott dolgokat is, de azokat is a sütőben, tepsiben sütöm meg.
Kipróbáltam ezt a fánkot is így megsütni és nagyon meg vagyunk elégedve az eredménnyel.
Finom, könnyű, nagyon gyors. Aki akarja, persze kipróbálhatja hagyományosan megsütve, úgyis nagyon finom, nem szívja magát tele zsiradékkal.
Hozzávalók:
50 dkg túró
25 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
2 tojás
csipet só
1/2 zacskó sütőpor
kevés vaj a sütéshez
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval, aztán a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze.
Kicsit ragacsos tésztát kapunk.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, kézzel is lehet ellapogatni, nagyon puha a tészta.
Valamilyen formával szúrjuk ki, én most virágot választottam.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal.
Sorakoztassuk fel a fánkokat a tepsin, nem túl szorosan, mert kicsit megdagadnak.
A tetejüket is kenjük meg olvasztott vajjal.
Süssük meg az előmelegített sütőben, nekem légkeveréssel kb. 10 perc alatt megsültek.
Nagyon finom porcukorral vagy lekvárral vagy tejföllel vagy mindhárommal egyszerre.
Megjegyzések
Kísérletezni fogok még vele :)
Imádom a túrót, és most a kávémhoz milyen jól esne egy ilyen helyes kis fánk.. vagy kettő. Esetleg három?
Vegavarázs, akkor nem fogsz csalódni :)
Napmátka, tőled különösen jól esik egy ilyen dicséret :)
Trinity, szivesen!!!